Hyppää pääsisältöön

4.12. Kate Atkinson: Sanojen velho

Julkaistu 4.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kate Atkinson: Liian kirkas taivas
Kuva: Kustantamo SS & Euan Myles Kirjailija & teos: Kate Atkinson: Liian kirkas taivas ISBN: 9789515251282 Kustantaja: Kustantamo SS
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 4. Kate Atkinsonin Museon kulisseissa on kirja, jota 90-luvun lopulla suosittelin lähes kaikille vastaantulijoille. Kirja, jonka kanssa saa nauraa ääneen, on harvinaista herkkua. Atkinsonin tuotannon järkäleitä ovat mestariteokset Elämä elämältä sekä Hävityksen jumala. Nyt en kuitenkaan kerro niistä. Nyt puhutaan Jackson Brodiesta ja genrerajat räiskyvästi rikkovista napakympeistä.

Atkinson itse ei juurikaan välitä dekkareista, varsinkaan sellaisista, jotka keskittyvät toinen toistaan kamalampien rikosten selvittelyyn (nordic noir!). Jossain vaiheessa Atkinson ryhtyi kirjoittamaan kirjaa, joka kertoi yksityisetsivä Brodiesta ja lukuisista muista ihmisistä, joiden polut risteävät ja jotka kaikki rimpuilevat tavalla tai toisella elämän karusellissa. Syntyi dekkari ilman, että oli tarkoitus: Ihan tavallisena päivänä.

Sen jälkeen Kaikkein vähäpätöisin asia; Eikö vieläkään hyviä uutisia; Joka lapsia ja koiria rakastaa ja viimeisimpänä Liian kirkas taivas (suom. 2019). Kuulostavatko dekkareiden nimiltä? Ei ole tarkoituskaan, rikokset ovat vain yksi juonne Brodien ja kumppaneiden elämässä.

Jackson Brodie on hyväsydäminen mies, jolla on traumaattinen nuoruus, sekavia naissuhteita ja taipumus tulkita lain kirjainta luovasti. (Huom. ei ole masentunut ja moniongelmainen alkoholisti.) Brodie vetää magneetin lailla puoleensa kaikenlaisia apua tarvitsevia, huijareita, reppanoita, mummoja joiden kissa on kateissa. Kirjoissa parasta on Atkinsonin pistämättömän terävät havainnot maailman menosta, huumori (välillä musta) ja ironia. Atkinson on ainoa kirjailija, jonka lauseita olen alleviivannut (omat kirjat) ja jonka tuotannon suunnittelen lukevani useampaan kertaan. Jackson Brodie -kirjat ovat parhaimmillaan hillittömän hauskoja ja silti ne ovat elämänmakuisia ja brittiläisessä todellisuudessa vahvasti kiinni.
Kate Atkinson on siis britti, asuu nykyisin Edinburghissa.

Jos olet jostakin tuutista nähnyt Jackson Brodie -filmatisointeja (esim. Case histories -nimellä), unohda ne.
Ne eivät kerro Atkinsonin kirjoista mitään. Äänikirjojakaan en suosittele; kerronta on polveilevaa, henkilöiden ajatuksissa kieputaan välillä 
villisti. Lukeminen on hyvä tapa maistella lauseita. Jos tykkäät toiminnasta ja lineaarisesta kerronnasta, nämä kirjat eivät ole sinua varten. Jos rakastat suomen kieltä ja ilmaisun vivahteita, bingo! Kirjoja kustantaa suomeksi S + S ja kääntää nykyisin Kaisa Kattelus. Kirjat kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä.

Hyviä lukuhetkiä! 

https://www.kateatkinson.co.uk/

http://dekkarinetti.tornio.fi/index.php?p=AtkinsonKate_2

https://kustantamo.sets.fi/kirjailijat/kate-atkinson/

 

Teksti: Leena Horsma-aho, palvelupäällikkö, Linnan asiakaspalvelutiimi.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta