Hyppää pääsisältöön

4.12.2023 Joulukalenteri: Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin: Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta

Julkaistu 4.12.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kirjailija & Teos: Antti Koli: Perhosbaarista liskonpetiin: Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta. ISBN: 9789523545533. Kustantaja: Kirjapaja, 2022. Kuvat: Kirjapaja / © unknown.
Talven hämärinä tunteina on jo syytä kääntää katse vähitellen tulevaan kevääseen. Paatuneimmilla puutarhureilla hetken uinunut kuopsutusinto alkaa jo vähitellen heräillä. Ja viimeistään se herää, kun poimii kirjahyllystä Antti Kolin WWF:n Vuoden luontokirjaksi 2022 valitun teoksen ”Perhosbaarista liskonpetiin: Näin tuet pihan ja puutarhan monimuotoisuutta”. Mitä jos ensi keväästä alkaen ryhtyisikin monimuotoisuuskotipuutarhuriksi?

Antti Kolin teos tarjoaa käytännönläheisiä eväitä siihen, miten omaan pihaan voi luoda otollisia olosuhteita mahdollisimman monille ja erilaisille lajeille, niin kasveille kuin eläimillekin. Mukana on myös vinkkejä, joiden toteuttamiseen ei kokonaista pihaa tarvita, ruukkupuutarha parvekkeella tai vaikkapa istutuslaatikko kerrostalon pihalla ovat kelpo vaihtoehtoja. Ja vaikka itsellä ei olisi mahdollisuutta ottaa kirjan vinkkejä käytäntöön, niin sitä voi suositella erinomaisena katsauksena siihen, mitä luonnon monimuotoisuus oikeastaan on.

Kirjan konteksti on kotimainen, joten kirjan sivulla seikkailevia lajeja voi bongata lähiluonnosta tai ryhtyä eri keinoin houkuttelemaan omaan pihaansa. Hyönteishotelli ja linnunpönttö ovat monelle varmasti jo sangen tuttuja keinoja, mutta miten on sammakkolammen, matelijan talvehtimispaikan, siilin talvipesän tai kirjan otsikossakin mainitun perhosbaarin laita? Kaikkiin edellisiin löytyy kirjasta toteutusohjeet. Kirjassa on myös muutamia vinkkejä siitä, miten on syytä toimia, jos jokin ei-toivottu laji, kuten hevosmuurahainen, on päässyt pihalle ujuttautumaan. Keskeisimpänä oppina kirjassa taitaa olla niin sanotun hallitun hoitamattomuuden vaaliminen pihamaalla.

Kolin teos on inspiroiva ja sopivan tiivis esitys aiheesta, kuitenkin niin, että lukijalle tarjoillaan sopivasti myös taustatietoja. Kirjaa on helppo lukea myös palasina sen mukaan, mikä aihe kulloinkin kiinnostaa. Kuvat tukevat hyvin tekstiä ja osaltaan valottavat hyvin monimuotoisuuden teemaa. Mielestäni kirja sopii erinomaiseksi välineeksi luontokatoahdistuksen torjuntaan – etenkin jos lukija pystyy myös käytännössä toteuttamaan edes osaa kirjan opeista. Yhtä hyvin voi myös ryhtyä luontotarkkailijaksi vaikkapa puistoissa käyskennellessään ja arvioida, miten niissä luonnon monimuotoisuus toteutuu ja onko sitä tuettu esimerkiksi kukkaistutuksissa, jättämällä lahoavia kasvinosia tai löytyykö puistosta vaikkapa linnunpönttöjä.

Teksti: Riikka Heikkonen, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta