Hyppää pääsisältöön

22.12.2021 Anni Kytömäki: Margarita

Julkaistu 22.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Anni Kytömäki: Margarita
Kirjailija & Teos: Anni Kytömäki: Margarita ISBN: 9789512420704 Kustantaja: Gummerus Kuva: Gummerus / Studio Crasman
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 22. Viime vuoden Finlandia-voittaja on hiljaisen vaikuttava kuvaus ihmisistä ja luonnosta valtiontalouden palveluksessa.

Margarita on hämeenkyröläisen Anni Kytömäen kolmas romaani. Nimi viittaa sekä päähenkilön nimeen että jokihelmisimpukan latinankieliseen nimeen. Sodista ja sotienjälkeisestä ajasta on kirjoitettu paljon, mutta tämän teoksen kohdalla ei tarvitse pelätä loppuun kaluttuja asetelmia, sillä sota luo vain puitteet romaanin tapahtumille.

Päähenkilö Senni on hierojana kylpylässä. Kodin läheisyydessä kaikki on tuttua, niin ihmiset kuin ympäröivä luonto maamerkkeineen. Samalla tavalla raakut oleilevat virrassa omaan elinympäristöönsä sopeutuneina. Kylpyläyhteisöön tulee vilskettä kesäisin, kun varakkaat kesävieraat saapuvat. Paikallisten asukkaiden ja työntekijöiden arki on kovin erilaista kuin kesävieraiden, sen Senni pääsee toteamaan myöhemmin, kun tapahtumien käänteet vievät hänet Helsinkiin.

1950-luvun suomalainen yhteiskunta on karu paikka köyhille ja kipeille. Laitokset ja instituutiot toimivat tehokkaasti, mutta paljon inhimillisyyttä niiden käytännöissä ei ole. Myötätunnon osoittaminen jää yksilöiden harkinnan varaan. Teoksen surullisimpia (ja ikävällä tavalla nykypäivään resonoivia) kohtia ovat kuvaukset poliota sairastavista lapsipotilaista.

Järjestäytynyt yhteiskunta näyttäytyy muutenkin ankarana. Miehen velvollisuus on sotia ja naisen velvollisuus on synnyttää lapsia. Velvollisuuksia täyttäessä mennään vaikka hulluuden ja kuoleman rajalle, mutta niinhän muutkin joutuvat tekemään. Paitsi että säännöt eivät ole samat kaikille. Periaatteessa velvoitteet koskevat kaikkia, mutta käytännössä varakkailla ja oikeat ihmiset tuntevilla on aina omat porsaanreikänsä, kun taas heikompien puolesta heidän elämäänsä koskevat ratkaisevat päätökset tekee joku muu.

Margaritassa metsä on tuttuun tapaan pakopaikka ja vapaan elämisen tila. Metsässä ihminen ei ole mikään sen kummempi kuin yksi eläinlaji muiden joukossa. Elämä siellä ei kuitenkaan ole harmonista, lempeää tai helppoa.

Teksti: Anna Ruth, tietoasiantuntija.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta