Hyppää pääsisältöön

19.12.2021 Jos kohtaat karhun: Malin Kivelä, Martin Glaz Serup, Linda Bondestam

Julkaistu 19.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Jos kohtaat karhun: Malin Kivelä, Martin Glaz Serup, Linda Bondestam
Kirjailija & Teos: Jos kohtaat karhun: Malin Kivelä (suom.), Martin Glaz Serup, Linda Bondestam (kuv.) Alkuteos: Om du möter en björn ISBN: 9789523632141 Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Teos Kuva: Kustannusosakeyhtiö Teos
Metsässä liikkuminen on mukavaa, ja esimerkiksi viimesyksyiset runsaat sienisadot ovat houkutelleet ihmisiä luontoon aiempaa enemmän. Monia meistä saattaa metsässä liikkuessa kuitenkin jännittää ajatus karhusta: Mitä tehdä, jos sellainen tulee vastaan? Jos olet tätä kysymystä miettinyt, sinun kannattaa lukea Malin Kivelän ja Martin Glaz Serupin kirjoittama ja Linda Bondestamin kuvittama teos Jos kohtaat karhun. Kirja kannattaa toki lukea, vaikkei karhun kohtaaminen liiemmin pelottaisikaan.

Jos kohtaat karhun -kuvakirjassa kerrotaan ennakkoluulottomasti, mitä tulee ja mitä ei tule tehdä, jos kohtaat karhun. Kirjassa muistutetaan asiaankuuluvasti, että karhu on paljon nopeampi, parempi kiipeämään ja uimaan kuin sinä. Näitä keinoja ei siis kannata hyödyntää, jos karhuun sattuu törmäämään. Sen sijaan kirja kannustaa kokeilemaan, innostuisiko karhu mobiilipeleistä, piirtämisestä tai vitseistä – tai ainakin pohtimaan, voisivatko ne olla hyviä keinoja pelastautumiseen.

Ruotsiksi Om du möter en björn -nimellä ilmestynyt kirja sopii kaikenikäisille lukijoille ja on visuaalisesti upea. Teos olikin ehdolla sekä kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon että ruotsalaisen August-palkinnon saajaksi. Kuvakirja on täynnä oivalluksia ja huumoria, ja sen tunnelma on lämmin, välillä hieman jännittäväkin. Lopun lausahdus sopii oivaksi ohjeeksi kaikenlaiseen kanssakäymiseen: ”Aivan kuten sinäkin, karhu toivoo, että kohtaamisenne sujuisi rauhallisesti, viihtyisästi ja ilman rähinää”.

Mutta mitä tehdä, jos kohtaatkin jääkarhun? Olisikohan tässä jatko-osan paikka…

 

Teksti: Kalle Tiitinen, tietopalvelneuvoja. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta