Hyppää pääsisältöön

18.12. Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Julkaistu 18.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
Kuva: Siltalapublishing Kirjailija & Teos: Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys ISBN: 9789522345301 Kustantaja: Siltala
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 18. Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys on ollut allekirjoittaneelle vuoden superyllätys, johon oli lähes pakko tarttua hyvien arvioiden innoittamana. Eikä ole kaduttanut, "hauki" kummittelee päässä vieläkin, kuukausia ensikohtaamisen jälkeen.

Elina on nuori nainen, joka palaa joka kesä viikoksi kotiseudulleen, syrjäiselle lammelle Lapin perukoille, pyytämään ihan tiettyä haukea. Muuten uhkaa paha kirous. Lampea vartioi ilkeä ja hirmuinen näkki. Ja kaikenlaisia muitakin ihmeotuksia Lapin metsissä lymyilee, kuten hattara ja meteli. Niin on seutu pelottava, että Elinan perässä kulkeva naispoliisi Janatuinen joutuu lähtemään tutkintareissulle lopulta yksin. Kollega (miespoliisi) ampui itseään mieluummin jalkaan, kuin lähti mukaan uhmaamaan uskomattomia luontokappaleita. Tarinan edetessä lukija pääsee takautumina tutustumaan myös Elinan nuoruuteen ja siihen, miten tähän on tultu.

Todellinen herkkupala kirjassa ovat lappilaiset ihmiset ja heidän puheenpartensa runsaine h-kirjaimineen. Suomen kielen ja meänkielen (?) juhlaa - kuinka vähällä voikaan ilmaista niin paljon! Anna Saksmanin lukema äänikirja toimii myös hyvin.

Kirjasta on moneksi: sitä voi lukea nuoren naisen kasvukertomuksena, jossa on ripaus romantiikkaa, jännitystäkin sekä poliisitutkinta.... Mausteita ja elementtejä on saatu kansanperinteestä, myyteistä ja tarinoista. Dystopiafiilis on lopulta aika vahva, mutta kirja ei silti ole mitenkään synkkä. Erityisesti Karilan luoma dialogi on hauskaa ja nerokasta. Perisuomalaista maagista realismia.

Teos on saanut Kalevi Jäntin palkinnon, Jarkko Laine –palkinnon sekä Tähtifantasia -palkinnon. 

Hieno, lumoava, haikea, huvittava ja ihmeellinen kirja.

 

Teksti: Leena Horsma-aho, palvelupäällikkö, Linnan asiakaspalvelutiimi.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta