Hyppää pääsisältöön

17.12.2021 Emma Vepsä: Tie Teheraniin: Peukalokyydillä Iraniin

Julkaistu 17.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Emma Vepsä: Tie Teheraniin: Peukalokyydillä Iraniin
Kirjailija & Teos: Emma Vepsä: Tie Teheraniin: Peukalokyydillä Iraniin ISBN: 9789523005501 Kustantaja: Atena Kuva: Atena / Ville Lähteenmäki
Liftaten Iraniin, muinaiseen Persiaan: kiehtova ajatus? Ihan pakko ei ole itse lähteä heiluttelemaan pottusormea Teheranintielle, vaan voi tarttua tähän kirjaan ja lähteä Vepsän peesissä. Vepsä ottaa myös puolestamme sen liftarin riskin, että ratin takaa hymyileekin Hohdon Jack, Elm Streetin Freddy tai… just Se (valitse sukupolvikokemuksesi).

Toimittaja, valokuvaaja Emma Vepsä kirjoittaa yksin tekemästään peräti 9000 kilometrin liftireissusta Tallinnasta Teheraniin, Suomenlahdelta Persianlahdelle. Liftaaminen, etenkään naisen, ei suinkaan ole yleistä hupia kaikkialla matkan varrella. Esimerkiksi Iranissa avuliaat ihmiset veisivät peukalomatkaajat puoliväkisin ei sen pidemmälle kuin lähimmälle bussipysäkille. Näistäkin kulttuurieroista on kiinnostavaa lukea. Ennen Irania Vepsä nostelee peukkuaan muun muassa Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Romaniassa ja mystisessä Transnistriassa, josta en ollut kuullutkaan, mutta Transsylvanian Draculalle lienee tuokin tuttua seutua.

Kyytiin Vepsän poimii niin rekkakuskit kuin perhekunnatkin. Vepsä esittelee kuskinsa tarkkaan. Kirjan kuvista sykähdyttävimpiä ovatkin potretit kyydin tarjoajista. Näitä ovat muun muassa rekkakuski Hank, jolle Liftari-Vepsä soittaa Johnny Cashia mukanaan kulkevalla guitalelella (vähän kuin ukulele), ortodoksipappi Daniel, joka vie Vepsän luostariviisiitille ja nelihenkinen perhe, joka levittää koko autokunnalle piknikfiltin ja eväät jossain Iranin vuoristojen keskellä. Naiskuskit ovat harvassa, vaan niin taitavat olla naisliftaajatkin.

Kielimuureista huolimatta Vepsän liftaaminen sujuu ja maisemat ja persoonat vilisevät lukijan silmissä. Eipä kohdalle osu myöskään sarjamurhaajia. Sitä vastoin lukiessa voi tuntea mielihyvää myös siitä, että ihmiset ovat hyviä!

Instagramissa voi paraikaa seurata Vepsän liftausta Venäjällä ja hyisessä Siperiassa. Tällä kertaa hän ei ole yksin, vaan karvaista peukkuaan tienpenkalla nostelee myös Doris. Liftaava koira kertoo sitten varmaan fiiliksistään Vepsän seuraavassa, jo Siperian tulilla olevassa kirjassa.

Teksti: Paula Nissilä, tietoasiantuntija.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta