Hyppää pääsisältöön

15.12. Avi Heikkinen: Valotusaika

Julkaistu 15.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Avi Heikkinen: Valotusaika
Kuva: Pokuto ja Avi Heikkinen profile on Goodreads Kirjailija & teos: Avi Heikkinen: Valotusaika ISBN: 9789526864495 Kustantaja: Pokuto
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 15. Yksi Hervannan Lux-kokoelman syksyn kotimaisista uutuuksista on Avi Heikkisen sarjakuva/tieteisdekkari Valotusaika (Pokuto 2019). Kirja oli ilmestymisvuonnaan sarjakuva-Finlandian finalistiehdokas. Valotusaika on kiinnostava kirja jo pelkästään toteuttamistapansa vuoksi, sillä sen ruudut on muokattu oikeista valokuvista.

Nyt ei pidä pelästyä, vaikka mieleen saattaa heijastella muistoja vanhoista noloista nuortenlehtien fotonovelleista. Valotusaika on toteutettu hienosti, ja sekä näyttelijäntyö, kuvaus että kuvien jälkikäsittely ovat todella ammattitaitoista ja viimeisteltyä työtä.

Avi Heikkinen näyttelee itse tarinan päähenkilöä, epärehellistä tyhjätaskua Jarnoa, joka on jumissa elämänsä tragedioissa. Erään tumuisen yön jälkeen Jarno herää hallussaan merkillinen kamera, jolla näkee menneisyyteen. ”Kyllä tässä herää kysymys, että mitä kaikkea edes haluaa nähdä uudelleen”, Jarno tuumii, mutta haluaa kuitenkin selvittää poikansa kohtalon, ex-vaimon vastustelusta huolimatta.

Varsinainen dekkariosuus alkaa kuitenkin vasta kun Jarno ja matkaan mukaan tarttunut entinen epäonnistunut poliisi alkavat tutkia kameran avulla kadonneen tytön tapausta. Kaksikon vuoropuhelu on hauskaa luettavaa silloinkin kun se menee ilkeyksiin, tai oikeastaan parhaimmillaan se onkin juuri silloin. Pikantin lisänsä sanailuun tuo myös Jarnon mukana pitämä tekoäly-pehmolelu Possu, joka on sarkastisuudessaan tuo mieleen Linnunradan käsikirjan paranoidin Marvin-androidin.

Tarina kokonaisuudessaan on mainio, ja aika-kamera on kekseliäs ja hieno idea. Valotusaika on kotimaista tieteisfantasiaa parhaimmillaan, ja hienossa muodossa. Kirja on Avi Heikkisen esikoisteos ja huhujen mukaan jatko-osa on tekeillä. Jäämme odottamaan innolla.

Teksti: Laura Järvinen, tietopalveluneuvoja.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta

 

Muita Lux-hyllyn viimeaikaisia kotimaisia hankintoja Hervannan toimipisteessä mm.:

Kangastuksia varjojen talossa : todellisuutta etsimässä / Kari Enqvist (WSOY 2020)

Avaruusajan unelmia / Saara Henriksson (Osuuskumma 2018)

Sömnö / Heikki Kännö (Sammakko 2018)

Mehiläistie / Heikki Kännö (Sammakko 2019)

Runoilija Eli miten veitsellä filosofoidaan / Heikki Kännö (Sammakko 2020)

Myöhempien aikojen liiketoimintamahdollisuuksia / Taru Luojola (Osuuskumma 2019)

Valkoinen kaupunki / Anni Nupponen (Osuuskumma 2019)

Näkymättömät planeetat / Hannu Rajaniemi (Gummerus 2018)

Kesämaa / Hannu Rajaniemi (Gummerus 2019)