Hyppää pääsisältöön

14.12. Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua - kirjeitä ihmisille

Julkaistu 14.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Reetta Niemelä & Sanna Pelliccioni: Älä vihaa minua: kirjeitä ihmisille
Kuva: Karisto & kirjailijoiden verkkosivut Tekijät & teos: Niemelä, Reetta (Kirjoittaja), Pelliccioni, Sanna (Kuvittaja): Älä vihaa minua — Kirjeitä ihmisille ISBN: 9789511372325 Kustantaja: Karisto
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 14. Ihmisillä on outo tapa pelätä tai jopa vihata luontokappaleita, joita eivät tunne. Reetta Niemelän kirjoittamasta ja Sanna Pelliccionin kuvittamasta kirjasta Älä vihaa minua: kirjeitä ihmiselle voimme lukea, mitä ennakkoluulojen kohteeksi joutuneilla eläimillä ja eliöillä on asiasta sanottavanaan.

Teoksen kertoja, hämähäkki Hypykki (prof.) on nimittäin pyytänyt kavereitaan kirjoittamaan kirjeitä, joissa muun muassa susi, kyy, voikukka, punkki, ampiainen ja rotta kuvaavat, miltä ihmisten negatiiviset asenteet heistä tuntuvat. Samalla eläimet ja eliöt kertovat kirjeissään mielenkiintoisia faktoja itsestään ja tovereistaan.

Niemelän ja Pelliccionin kirjan idea on kertakaikkisen mainio. Kirja antaa puheenvuoron lajeille, joista meillä yleensä on varsin yksipuolinen kuva. On hienoa saada tietoa eläinten kyvyistä ja ajatuksista. Esimerkiksi lähiympäristösi varikset tunnistavat sinut jo kaukaa, sillä he osaavat erotella ihmiset kasvonpiirteiden perusteella. Samalla he kertovat lajitovereilleen, jos joku ihminen on heille ilkeä, jotta häntä osataan välttää. Varikset myös oppivat esimerkiksi roskakuljetusten aikataulut ja ravintoloiden aukioloajat. Lisäksi he tuntevat iloa, pelkoa ja empatiaa ihmisten tavoin.

Älä vihaa minua antaa tutkitun tiedon lisäksi paljon ajattelemisen aihetta. Toivoa sopii, että teos vähentää ihmisten ja eläinten vastakkainasettelua sekä opettaa ymmärtämään, miten tärkeää niin luonnon kuin koko ihmiskunnan monimuotoisuus on. Pelliccionin upea kuvitus tukee biologitaustaisen Niemelän sujuvaa tekstiä. Kirja on suunnattu lapsille, mutta mielestäni se sopii luettavaksi ja lahjaksi kaikenikäisille.

Teksti: Kalle Tiitinen, tietopalveluneuvoja.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta