Hyppää pääsisältöön

14.12.2023 Joulukalenteri: Agatha Christie: Murha maalaiskylässä

Julkaistu 14.12.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kirjailija & Teos: Agatha Christie: Murha maalaiskylässä. ISBN: 978-951-0-33472-0. Kustantaja: WSOY Bookwell, 2007. (7. painos, 1. painos 1954). Alkuteos: Murder at the vicarage (1930). Kääntäjä: Eila Pennanen. Kuvat: Sapo-sarja Mika Tuominen, kansi Sanna Sorsa / © Agatha Christie plaque -Torre Abbey.jpg.
"Rakas kirkkoherra, sanoi neiti Marple, te olette toisesta maailmasta. Pelkään, että jos tarkkailee ihmisluontoa niin kauan kuin minä, ei enää odota siltä varsin paljon. Olen varma, että turha lörpöttely on hyvin väärin ja epäystävällistä, mutta se osuu niin kovin usein oikeaan, eikö osukin?" (s.24)

Neiti Jane Marple on Agatha Christien luoma hahmo, joka ratkaisee rikoksia tarkkailemalla ihmisluontoa. Havainnoidessaan mahdollisten murhaajakandidaattien käyttäytymistä, hänellä on teoria, että ihmiset käyttäytyvät usein saman kaavan mukaan: esimerkiksi ihmiset valitsevat aina samantyyppisen puolison jne. Neiti Marplella onkin mielessään usein jokin vanha esimerkkitapaus, jota hän hyödyntää pohtiessaan mahdollista murhan tekijää ja tapahtumakulkua. Verrattuna Hercule Poirotiin, neiti Marple on hyvinkin maanläheinen ja käytännöllinen. Christie kehitteli hänet jo varttuneemmalla iällä, joitakin yhtymäkohtia voikin löytää kirjailijan itsensä ja neiti Marplen tekemisistä.

Neiti Marple on valkotukkainen vanha neiti, jolla on lempeä, vetoava käytös… 

(s.18)

Ulkoiselta olemukseltaan neiti Marple on pitkä ja hoikka. Hänellä on valkoiset hiukset ja siniset silmät, niitä kuvataan eri teoksissa mm. posliinin- tai jäänsinisiksi. Neiti Marple on nuoruudessaan työskennellyt sairaanhoitajana, hänellä on vankka tuntemus kemikaaleista ja lääkkeistä, myös tässä Christie on hyödyntänyt omia kokemuksiaan. Neiti Marple asuu pienessä, uneliaaksikin mainitussa St. Mary Meadin kylässä ja hän harrastaa mm. neulomista, puutarhanhoitoa sekä lintujen tarkkailua. Harrastukset hyödyttävät myös salapoliisin työtä. Käsityöpiirissä kuulee juoruja, puutarhassa työskentely ja kaukoputki lintujen tarkkailuun ovat mainioita tapoja tarkkailla huomaamattomasti myös ympäristön tapahtumia.

Vakituisia sivuhahmoja neiti Marple -teoksissa ei varsinaisesti ole, mutta sisarenpoika Raymond West, joka debytoi jo teoksessa Murha maalaiskylässä sekä Sir Henry Clithering esiintyvät useammassa romaanissa.  Sir Henry Clithering on eläköitynyt Scotland Yardin rikoskomisario, joka arvostaa suuresti neiti Marplen kykyä ratkoa rikoksia. Sisarenpoika Raymond taas on kuuluisa kirjailija.

Neiti Marple esiintyy kahdessatoista Christien romaanissa. Viimeinen Christien kirjoittama romaani oli Neiti Marple koston jumalattarena vuodelta 1971. Tämän jälkeen ilmestyi vielä Christien jo 1940-luvulla kirjoittama Neiti Marplen viimeinen juttu. Useita Neiti Marple -tarinoita on sovitettu elokuviksi ja tv-sarjoiksi, osa on saanut ristiriitaisen vastaanoton, kun juonta on muutettu katsojien mielestä liikaa. Esittäjiä ovat olleet mm. Margaret Rutherford, Joan Hickson, Geraldine McEwan ja Julia McKenzie.

Kirjassa Murha maalaiskylässä Neiti Marplen kotikylän St. Mary Meadin rauha rikkoutuu, kun pahansisuinen eversti Protheroe murhataan. Ensimmäisenä epäilyn kohteeksi joutuvat everstin vaimo Anne sekä taiteilija Lawrence Redding, sillä kumpikin tunnustaa murhanneensa everstin. Pian käy kuitenkin ilmi, etteivät he ole voineet tehdä murhaa. Itse Neiti Marple on todistamassa Anne Protheroen alibia. Tämän jälkeen paljastuu, että murhaajaehdokkaita riittää yllin kyllin, monilla kyläläisillä tuntuu olevan jotain hampaankolossa ja jopa everstin tytärtä epäillään. Neiti Marplen tarkka havaintokyky ja looginen mielenlaatu saavat kuitenkin lopulta murhaajan kiikkiin ovelasti asetetun ansan avulla. Kirkkoherra Clement toimii kirjassa kertojana, tapahtumat kulkevat hänen ajatustensa ja huomioidensa kautta.

Teksti: Sari Mäkelä, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta