Hyppää pääsisältöön

12.12. Terry Pratchett & Neil Gaiman: Hyviä enteitä - Hervannan LUX kokoelma

Julkaistu 12.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Terry Pratchett & Neil Gaiman: Hyviä enteitä
Kuva: Jalava ja Rob Wilkins Kirjailijat & teos: Terry Pratchett & Neil Gaiman: Hyviä enteitä: Noita agnes nutterin tarkat ja huvittavat ennustukset ISBN: 9789518876000 Kustantaja: Jalava
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 12. Tiesitkös, että Hervannan toimipisteessä on myös aika kokoelma tieteiskirjallisuutta? Kokoelman nimi on LUX ja se sijaitsee heti yölainojen takana joulukuusen vieressä. Lux-hyllyjen viereen on tuotu mukava nojatuoli ja ehkä siihen joskus saadaan jalkalamppukin. Muutin tänä syksynä Hervannan toimipisteeseen ja sain tehtäväkseni Luxien kartuttamisen. Jonkinlaista historiaa fantasia- ja scifihyllyjen välistä oli jo valmiiksikin, kuten täällä taidettiin tietää.

Aloitin hankinnan asettamalla riman korkealle ja tilasin mielestäni maailman parhaan kirjan, eli Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin yhdessä kirjoittama Hyviä enteitä — Noita Agnes Nutterin tarkat ja huvittavat ennustukset. Tilasin sen myös englanniksi (Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch). Kirjasta on juuri tullut uusi käännös ja kaltaiseni nörtit ehkä huomaavat, että nimi on hiukan muuttunut. Vanha nimi oli Hienot ja Oikeat ennustukset. Minusta vanha nimi oli parempi, mutta muuta moitittavaa en ole uudesta käännöksestä löytänyt.

Hyviä enteitä kertoo maailmanlopusta, 11-vuotiaasta Antikristuksesta, neljästä (moottoripyöräilevästä) ratsastajasta, siivekkäästä vanhojen kirjojen kauppiaasta ja yhdestä tyypistä, jolla on käärmeennahkaiset kengät. Ainakin luultavasti ne ovat kengät. Lisäksi mukana on pari noitaa, pari noidanetsijää, yksi palkanlaskija, nunnia, tiibettiläisiä, avaruusolioita, amerikkalaisia, atlantislaisia ja muita Lopun Aikain outoja ja harvinaisia olentoja.

Aikojen saatossa ystävystyneet enkeli Aziraphale ja demoni Crowley haluavat lykätä maailmanloppua ja yrittävät vaikuttaa Viimeisen Taistelun lopputulokseen ryhtymällä Antikristuksen kummisediksi. Valitettavasti vauvat ovat päässeet synnytysosastolla vaihtumaan, ja yliluonnolliset kummit kasvattavat väärää natiaista. Oikea Antikristus kasvaa aivan itsekseen tavallisessa pienessä englantilaisessa kylässä. Sikäli kun englantilaiset kylät koskaan ovat kovin tavallisia. Ja sitten eräänä lauantaisena iltapäivänä, kuten on ennustettu, koittaa maailmanloppu…

Pratchett ja Gaiman ovat molemmat loistavia kirjailijoita, ja on helppo uskoa, että tätä kirjaa kirjoittaessaan heillä on ollut hillittömän hauskaa. Hauskaa on myös lukijalla. Kirja on kestänyt aikaa hyvin, vaikka se on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1991.

Keväällä 2019 Amazon Prime julkaisi kirjasta tehdyn varsin viihdyttävän sarjan Good Omens, jonka pääosissa ovat David Tennant ja Michael Sheen. Ja jos kiinnostaa kirjojen ja filmatisointien vertailu, Lux-hyllystä löytyy muitakin tv:stä tuttuja uutuuksia, esimerkiksi Expanse-sarja, Mortal Engines, Walking Dead ja Umbrella Academy -sarjakuvia ynnä muuta.

TekstiLaura Järvinen, tietopalveluneuvoja.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta