Hyppää pääsisältöön

12.12.2021 Sujata Massey: Bombayn prinssi

Julkaistu 12.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Sujata Massey: Bombayn prinssi
Kirjailija & Teos: Sujata Massey: Bombayn prinssi Alkuteos: The Bombay Prince ISBN: 9789512424979 Kustantaja: Gummerus kustannus Kuva: Gummerus kustannus / Wikipedia
Perveen Mistry elää 1920-luvun Bombayssa ja raivaa tytöille tietä Bombayn, ehkä jopa koko Intian ainoana naispuolisena asianajajana. Kun nuori nainen pyytää Perveeniltä lakineuvoja ja sitten yllättäen menehtyy yliopiston kampuksella, Perveen kokee velvollisuudekseen auttaa naisen perhettä. Samaan aikaan Walesin prinssin vierailu aiheuttaa Bombayssa levottomuuksia.

Hienoa oli lukea kolmas Perveen Mistry - dekkari. Sarjan ensimmäinen on Murha Bombayssa ja toinen Satapurin jalokivi. Vaikka kirjoissa ratkotaan rikoksia, pääosassa on ehdottomasti Intia. Intia ja sen lukuisat uskonnot, kielet, yhteiskuntaluokat ja monella tavalla näkyvä tasa-arvon puute. Bombayn prinssi –kirjassa tuodaan konkreettisesti esiin kolonialismin murenevaa aikakautta ja intialaisten itsenäisyyspyrkimyksiä. Moninainen kulttuurien kirjo ja myös kulinaristiset elämykset annostellaan sopivasti juonenkulun lomassa. Naisen asema on myös luonnollisesti hyvin keskeinen teema. Nainen asianajajana on tuon aikakauden Intiassa hämmästyttävä ja ennakkoluuloja päin puskeva hahmo. Uskonnon / uskontojen tuomat rajoitukset rajaavat kaikkien naisten mahdollisuuksia toimia ja tehdä päätöksiä omaan elämäänsä liittyen. 
 
Harvoin olen törmännyt näin sujuvaan ja hyvin tehtyyn fiktioon, jossa historiallinen, kulttuurinen ja osin myös uskonnollinen tausta on näin vahvasti läsnä. Sujata Massey kirjoittaa taitavasti ja välttää täysin lukijalle luennoimisen; kirjat voi nauttia laadukkaana viihdepakettina, jossa sekä yksityiskohdat että kokonaisuus ovat kohdallaan. Toki kirjoissa on myös synkät ja jännittävät hetkensä. Perveen Mistry on kutkuttavan kiehtova romaanihenkilö ja Sujata Massey on näillä kirjoillaan iskenyt kultasuoneen. Kirjat ovat saaneet innoitusta todellisesta naispuolisesta lakimiehestä, joka vaikutti Intiassa 1900-luvun taitteen molemmin puolin. 
 
Suosittelen kirjojen lukemista järjestyksessä. Intialais-saksalaista syntyperää oleva Sujata Massey asuu Yhdysvalloissa, mutta hän on syntynyt Englannissa ja asunut myös Japanissa. Monet tuntevat hänet Japaniin sijoittuvista Rei Shimura –dekkareistaan. 

 

Teksti: Leena Horsma-aho, erityisasiantuntija.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta