Hyppää pääsisältöön

1.12. Maggie O'Farrell: Hamnet

Julkaistu 1.12.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Maggie O'Farrell: Hamnet
Kuva: Headline & The Guardian Kirjailija & teos: Maggie O'Farrell: Hamnet ISBN: 9781472223807 Kieli: Englanti Kustantaja: Headline
Kirjaston virtuaalisen joulukalenterin luukku 1. Maggie O’Farrell on kirjoittanut lumoavan historiallisen romaanin. Kirja sijoittuu 1500-luvun lopun Englantiin, Stratford upon Avoniin. Kirjan päähenkilö on 11-vuotias poika Hamnet Shakespeare.

Vähintäänkin yhtä tärkeä rooli tarinassa on hänen vanhemmillaan ja sisarillaan. Kaksoissisar Judith on Hamnetille erityisen tärkeä. He hengittävät samaan tahtiin ja ymmärtävät toisiaan ilman sanoja. Äidillä on poikkeuksellinen yhteys luontoon ja sen parantaviin voimiin. Isä luo Lontoossa uraa näytelmäkirjailijana ja vierailee harvakseltaan perheensä luona. Kaikki muuttuu, kun maailmalla riehuva rutto päätyy Stratfordiin ja aiheuttaa Hamnetin kuolemaan.

Vaikka kyseessä on fiktiivinen kirja, Hamnet ja hänen kuolemansa ovat historiallisia tosiasioita. Muut tapahtumat ja tunteet ovat kirjailijan mielikuvituksen tuotetta, mutta uskottavia. Hamnetin kuolema koskettaa läheisiä erilaisin tavoin. Kaksoissisar potee yksin jäämisen tuskaa ja syyllisyyttä siitä, että selvisi itse hengissä. Äiti on vihainen itselleen ja luonnolle, jonka antimet eivät pystyneet parantamaan lasta. Isän tuska on hiljaisempaan ja se repii vanhempia eroon toisistaan.  Pikkuhiljaa perheenjäsenet pystyvät rakentamaan elämänsä ja keskinäiset suhteensa uudelleen, mutta Hamnetin lyhyt elämä jättää heihin kaikkiin jälkensä.

Kirjallisuuden tutkijat ovat esittäneet arvioita Hamnetin kuoleman vaikutuksesta hänen isänsä William Shakespearen tuotantoon. Näytelmäkirjallisuuden suuren tragedian Hamletin nimeen pojan kohtalo on epäilemättä vaikuttanut. Arvailun varaan kuitenkin jää, miten Hamnetin menettäminen on vaikuttanut tragedian sisältöön.

Linkki kirjailijan kotisivuille.

Teksti: Kaisa Rissanen, päällikkö, tietoaineistot.

 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta