Hyppää pääsisältöön

1.12.2021 Kaisa Pulakka: Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja

Julkaistu 1.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kaisa Pulakka / Kurittomat
Kirjailija & Teos: Kaisa Pulakka: Kurittomat ISBN: 9789523007529 Kustantaja: Atena Kuva: Atena / Henrietta Soininen
Kaisa Pulakan ”Kurittomat - Jumalattaria, nykynaisia ja muita kauheita akkoja” on virkistävä, viihdyttävä ja ulkoasultaan komea kirja. Pulakka loihtii lukijan eteen jumalattaria, kuoleman valtiattaria, vaarallisia viettelijättäriä, hirviöanoppeja. Kirjassa esitellään muun muassa Aadamin ensimmäinen vaimo Lilith, joka valitsi alistuvan avioelämän sijasta ilakoinnin demonien kanssa Punaisella merellä.

Zeuksen vaimo Hera oli oikea hankalan vaimon perikuva...  
“Onhan se nyt tolkuttoman väärin, että toinen on taivaan jumala ja kaikkien jumalien johtaja, mutta vaimo silti valittaa joka asiasta. Niin kuin nyt vaikka siitä, että Zeuksella on tapana vietellä tai raiskata suunnilleen kaikki, mitä ympärillä liikkuu.”  
Hera kylläkin kostaa muuttamalla kilpailijoitaan vaikkapa karhuksi, lehmäksi tai kurjeksi. Yhden rakastajattaren Hera pakottaa toistamaan ikuisesti viimeksi kuulemiaan sanoja. 
 
Kirja yhdistää mytologiaa ja nykypäivän feminismiä. Pulakka sitoo myytit omaäänisesti ja varsin rennolla otteella tämän päivän ilmiöihin ja elämään muistaen, etteivät sukupuoleen liittyvät asenteet kohdistu vain naisiin. Pääpaino on kuitenkin naisihmisten elossa kautta aikain. Tarinat jumalattarista ja muista myyttisistä hahmoista ovat olleet yksi väline naisten ohjailussa ja ruodussa pitämisessä.  

Syntymä, kuolema, seksuaalisuus ja perhesuhteet ovat vahvoja teemoja. Pulakka myös kirjoittaa jumalattarille, kommentoi heidän tekemisiään ja pohtii asioita nykyihmisen näkökulmasta hulvattomalla otteella. Ääneen nauramisen vaara! 
 
Syvällisen tiedon etsijän kannattaa valita jokin muu opus; kyseessä ei ole antiikin mytologian peruskurssi. Kirja perustuu Pulakan Kauhee akka -radiosarjaan, joka löytyy Yle Areenasta. Pauliina Mäkelä on tehnyt kirjaan upean kuvituksen ja ulkoasu on taittoa myöten hieno. Kirjan lopuksi voi tehdä Kauhee akka -testin ja onnitella itseään siitä, ettei jumalatarten tapaan repinyt lapsiaan kappaleiksi.  

YLE: Seela Sella ja Kaisa Pulakka: Kauhee akka

Testaa kuinka kauhee akka olet?

Teksti: Leena Horsma-aho, erityisasiantuntija.

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta