Hyppää pääsisältöön

Häpeä työssä -tutkimus

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.3.2024–31.12.2024
KärkialueYhteiskunta

Tutkimustiedote 1.3.2024 

 

Mikä on tutkimuksen tavoite? 

Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä häpeän ilmenemisestä ja merkityksestä työkontekstissa. Tämä on tärkeää, koska häpeää on tutkittu melko vähän työhön liittyen, mutta sillä voi olla monia vaikutuksia.  

 

Kuka voi osallistua? 

Tutkimukseen voivat osallistua kaikki, jotka ovat joskus kokeneet työssään häpeää

riippumatta esimerkiksi siitä, millaista työ oli luonteeltaan, milloin tämä tapahtui tai onko osallistuja tällä hetkellä työssä vai ei. 

 

Miten aineisto kerätään? 

Tutkimuksessa kerätään laadullista aineistoa siitä, millaisissa tilanteissa työntekijät kokevat työssään häpeää.

Käytännössä osallistujat kirjoittavat kuvauksen tai useampia kuvauksia tilanteesta/tilanteista, jossa he kokivat työssään häpeää.Kuvauksen lisäksi osallistujilta kysytään muutamia taustatietoja, kuten ikä, sukupuoli sekä, millaisessa työssä työskenteli aikana, josta kuvaus kertoo.

 

Mitä tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa käytännössä? 

Tutkimuksen osallistumiseen menevä aika vaihtelee sen mukaan, miten pitkän kuvauksen osallistuja haluaa kirjoittaa ja, kirjoittaako yhden vai useamman kuvauksen. 

Oletuksena on, että kuvauksen kirjoittamisesta ei ole sinulle selkeää  hyötyä tai haittaa. Toki se voi herättää kielteisiä tuntemuksia, mutta tilanteen reflektointi kirjoittamalla voi olla myös neutraali tai myönteinen kokemus. Kirjoitus on kuitenkin erittäin tärkeä tutkimuksen onnistumisen kannalta ja se tuottaa merkittävää uutta tietoa aiheesta. Kirjoitus sinänsä on siis hyödyksi. 

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja anonyymiä.  Siitä ei saa rahallista tms. palkkiota. Osallistumisen voi haluttessaan peruuttaa keruuaikana. Ohjeet löytyvät Penna-alustalta.  

Kuvauksen kirjoittaminen ja sen lähettäminen tulkitaan suostumukseksi osallistua tutkimukseen.  Halutessaan voi antaa myös luvan vastaustensa arkistointiin ja sitä kautta jatkokäyttöön. 

 

Miten kerättyjä tietoja käsitellään? 

Kerättyä tietoa eli kirjoituksia ja  taustatietoja käsitellään luottamuksellisesti EU:n tietosuoja-asetuksen ja Suomen tietosuojalain edellyttämällä tavalla.  

Aineisto kerätään Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston ylläpitämällä Penna-alustalla, jonka osalta Tietoarkisto vastaa tietojen käsittelystä.  Aineistonkeruun päättymisen jälkeen Tietoarkisto luovuttaa aineiston tutkijalle, jolloin hän vastaa aineiston käsittelystä ja säilyttämisestä. Tämän sivuston Tietosuojailmoituksessa kuvataan tietojen käsittelyä tarkemmin. 

 

Lisätietoa tutkimuksesta saa hankkeen vastuulliselta tutkijalta

Jaana-Piia Mäkiniemi

jaana-piia.makiniemi [at] tuni.fi

p. 050 4667317

 

Rahoituslähde

Tutkija työskentelee sekä Helsingin että Tampereen yliopistossa. Hankkeella ei ole erillistä ulkopuolista rahoitusta. 

Yhteyshenkilöt

Jaana-Piia Mäkiniemi (jaana-piia.makiniemi [at] tuni.fi