Hyppää pääsisältöön

Pirstoutuvatko työurat?

Tampereen yliopisto

Työ on aina murroksessa. Tutkimme, miten paljon suomalaisten työntekijöiden työurien kehityksessä on muutosta viime vuosikymmenillä. Tiedämme, että esimerkiksi ammatinvaihtoja on ollut palkansaajakunnalla yhtä paljon 1980-luvulla kuin 2010-luvullakin. Tutkimme työuria useilla mittareilla, muun muassa työhön kiinnittymisellä ja työtuloilla. Keskitymme teknologiselle murrokselle alttiisiin teollisuustoimialoihin.

Tausta

Aloitimme syksyllä 2018 ohjausryhmäyhteistyön ja -haastattelut työntekijä- ja työnantajaliittojen sekä ammattikeskusjärjestöjen kanssa. Hankkeen kuluessa valitsemme FLEED-kokonaisaineistosta tarkasteltavat toimialat ja valmistelemme yli ajan, 1988-2015, ulottuvat työuraseurannat alojen työntekijöille.Analyysit suunnitellaan ja tuloksista keskustellaan työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tulokset tuottavat toimiala-, asema- ja koulutustasokohtaista pitkittäistä tietoa työurista. Tulokset julkaistaan syksyllä 2020 artikkelikokoelmana Työurat teknologisen murroksen teollisuustoimialoilla sekä tieteellisinä julkaisuina.

Tavoite ja tehtävät

Globaalin kilpailun ja teknologisen kehityksen seurauksena työn sisällöt ja toimialat ovat alati muutoksessa. Osassa arvioita puhutaan ammattien katoamisesta, toisissa muistutetaan robotteja pelätyn jo vuosikymmeniä. Työntekijöiltä vaaditaan yhä pidemmälle erikoistunutta osaamista ja jatkuvaa muutosvalmiutta. Uudet työpaikat syntyvät joko aiempaa korkeammalle tai matalammalle osaamistasolle. Teemme kattavan arvion työn muutosten vaikutuksista työuriin. Kysymme, miten teollisuusalojen palkansaajien urat ovat kehittyneet eri koulutustasojen mukaan viime vuosikymmeninä verraten kaikkiin työikäisiin. Aineistomme, Tilastokeskuksen työntekijä työnantaja-aineisto FLEED seuraa vuodesta 1988 alkaen jokaista kunakin vuonna työikäiseen väestöön tullutta henkilöä vuoteen 2014 saakka. Tutkimme metsä-, metalli- ja kemian alojen palkansaajien työllisyyttä, tuloja, työpaikan ja toimialan vaihtoja sekä uuudelleenkouluttautumista, myös yritysten tutkimus- ja tuotekehitysinvestointien näkökulmasta.

Rahoituslähde

Työsuojelurahasto

Koordinoiva organisaatio

Työelämän tutkimuskeskus WRC, Tampereen yliopisto

Yhteyshenkilöt

Satu Ojala

Tutkijatohtori, vastuullinen tutkija

satu.ojala [at] tuni.fi

+358 50 318 6176