Hyppää pääsisältöön

Palaverismista tuottaviin kokouksiin

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.2.2024–31.1.2026

Tausta

”Palaverisaatio” kuvaa koronapandemian myötä entisestään vahvistunutta uutta trendiä, jossa lähi- ja etäkokouksiin käytetty aika lisääntyy erityisesti asiantuntija-, tieto- ja kehittämistyössä. Kokouksiin satsataan valtavasti aikaa ja henkilöstön työpanosta, mutta niiden sisällöstä ja seurauksista yksilöiden ja organisaation kannalta tiedetään vasta vähän. Hankkeessa tarkastellaan kysely- ja haastattelututkimuksen keinoin työntekijöiden ja esihenkilöiden kokemuksia työkokouksista ja niiden laadusta ja merkityksestä työhyvinvoinnin ja työn tuottavuuden kannalta.

Tavoitteet

  1. Millaiseksi työntekijät ja esihenkilöt arvioivat työkokousten määrän, laadun ja tehokkuuden?
  2. Onko kokouskokemuksissa eroja kokouksen muodon (lähi, etä, hybridi), taustatekijöiden (mm. ikä, sukupuoli, asema, työkokemus) ja toimi- ja ammattialojen välillä?
  3. Kuinka kokousten määrä, laatu, tehokkuus, kokoustyytyväisyys ja kokousorientaatio ovat yhteydessä työhyvinvointiin, työpahoinvointiin ja työssä suoriutumiseen?
  4. Millaisena esihenkilöt ovat itse kokeneet kokoukset ja niiden johtamisen? Mitkä ovat keskeisimmät haasteet eri kokousmuotoihin (lähi, etä, hybridi) liittyen? Miten kokouskokemuksiin voidaan vaikuttaa myönteisesti?

Aineistot ja menetelmät

Tutkimus kohdistuu kaupan alan ja julkisen sektorin henkilöstöön sekä ylipäätään toimihenkilötyöhön. Hankkeessa kerätään laaja kyselyaineisto kahden ammattiliiton sekä kolmen kohdeorganisaation asiantuntija-, toimihenkilö- ja johtotehtävissä toimivilta (n=70000). Poikkileikkauskysely toteutetaan syksyllä 2024 ja päiväkirjakysely keväällä 2025. Lisäksi haastatellaan strukturoidun teemahaastattelun avulla 30 esihenkilöä.

Tulokset ja vaikuttavuus

Tutkimuksessa tuotetaan tietoa kokouskokemuksista ja niiden yhteyksistä työhyvinvointiin ja työsuoriutumiseen koronapandemian jälkeisessä työelämässä. Hanke tuottaa uutta määrällistä ja laadullista tietoa ja tutkimukseen pohjautuvia ehdotuksia kokousten kehittämiselle. Kokouksien kehittämisen tueksi tuotetaan kokouskäytäntöjen laatua ja toimivuutta koskeva kyselyinventaari, jota organisaatiot voivat hyödyntää.

Projektiryhmä

Anne Mäkikangas, projektin johtaja
Esa Jokinen, projektitutkija
Sanna Markkula, projektitutkija
Saija Mauno
Pekka Isotalus

Tutkimusrahoitus

Työsuojelurahasto

Yhteyshenkilöt

Työelämän tutkimuskeskus

Työelämän tutkimuskeskus (WRC) yhdistää työelämän tutkijoita eri tieteenaloilta. Tutkimuskeskus on osa yhteiskuntatieteiden tiedekuntaa. Työelämän tutkimuskeskus toteuttaa tutkimusta työn ja työelämän eri alueilla sekä tukee perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta.