Vuonna 2018 maailmassa suoritettiin yli 140 000 elinsiirtoa. USAssa esim. n. 18 % luovutetuista munuaisista meni hukkaan. Euroopassa n. 41 000 potilasta saa vuosittain elinsiirteen, mutta samalla jonoon tulee 48 000 uutta potilasta. Luovutetun elinsiirteen hyväksymisessä on rajatapauksissa vaihtelua lääkärien ja maiden välillä. Tarvitsemme sekä enemmän elinluovutuksia, että sitä että suurempi osa luovutetuista elimistä voidaan käyttää. Jälkimmäistä varten olemme innovoineet elinsiirteiden laadunvalvontamenetelmän, joka tuottaa tietoa siirteen tilasta reaaliaikaisesti leikkaussalissa sekä myös kuljetuksen aikana. Tällaista tietoa ei ole tällä hetkellä saatavilla, vaikka tieto olisi ensiarvoisen tärkeää lääkärin päätöksen teon tukena, jotta siirteitä ei hukattaisi.
Monet tutkimusryhmät ovat kehittämässä laboratoriossa kasvatetuista organoideista ja muista kudossiirteistä korvaavia elimiä ja muita kudosteknologisia implantteja moniin sairauksiin. 3D-hermo- ja sydänsoluimplanttien sähköisen toiminnan mittaaminen luotettavasti 3Dssä implanttia vahingoittamatta ei kuitenkaan ole mahdollista. Elinsiirteiden laadunvalvontaan innovoimamme menetelmä on sovellettavissa näiden implanttien sähköisen toiminnan mittaamiseen 3Dssä. Tämä on oleellista sekä perus- että prekliiniselle tutkimukselle, jossa näitä implantteja kehitetään tulevaisuuden hoidoiksi.
Tässä projektissa valmistelemme tämän tutkimuslähtöisen idean kaupallistamista hankkimalla informaatiota (kuten toiminnanvapausselvitykset), verkottumalla, tekemällä proof-of-concept tutkimusta simuloimalla ja kudosmittauksilla sekä tuottamalla proof-of-concept-tasoisen mittausjärjestelmän. Projektin jälkeen meillä on hyvä tiedot ja taidot suunnitella innovaatioidemme kaupallistamista, kehittää järjestelmistä kilpailukykyisiä sovelluksia sekä alkaa tavoitella ratkaisuittemme globaalia kaupallistamista hyödyntämistä.
Rahoituslähde
Business Finland: Research to Business