Hyppää pääsisältöön

Nanopartikkeleihin perustuva rokotekehitys

Rokotekehitys ja immunologia

Tutkimuslaboratorio toimii osana Rokotetutkimuskeskusta. Päätutkimushankkeena on uuden sukupolven ei-eläviin nanopartikkeleihin perustuvien rokotteiden kehittäminen. Laboratoriota ja rokotekehitystä johtaa FT Vesna Blazevic. Tutkijoina tällä hetkellä työskentelee FT Maria Malm, FT Suvi Heinimäki ja FT Kirsi Tamminen. Pisimmälle on edennyt rokotteen kehittäminen lapsuusiän gastroenteriittiä vastaan, perustuen noroviruksen viruksenkaltaisten proteiinien (VLP) ja rotaviruksen VP6-proteiinin yhdistelmärokotteeseen. Neuvottelut ovat käynnissä mahdollisten teollisten partnereiden kanssa rokotteen GMP-tuotannon ja faasi I kliinisten kokeiden osalta.

Tausta

Noro ja rotavirus yhdistelmärokotetta on tutkittu useissa prekliinisissä kokeissa ja sen on osoitettu synnyttävän tehokkaasti sekä vasta-aine- että soluvälitteisen immuniteetin molempia viruksia vastaan. Lisäksi rokotteen rotaviruksen VP6-proteiini toimii vastetta voimistavana adjuvanttina norovirusimmuunivasteelle, mikä ansiosta pediatrinen rokote saattaa tavoittaa riittävän tehon ilman lisättyä ulkoista adjuvanttia. Yhdistelmärokote on valmis etenemään GMP-tuotantoon ja kliinisiin kokeisiin. Ryhmämme on julkaissut kattavan määrän tutkimustuloksia useissa alan arvostetuissa lehdissä koskien yhdistelmärokotekehitystä sekä perustutkimusta (lue lisää täältä).

Tavoite ja tehtävät

Maailmanlaajuisesti yleisimpiä lasten akuutin gastroenteriitin aiheuttajia ovat noro- ja rotavirukset, jotka aiheuttavat kehittyvissä maissa vuosittain noin 400 000 kuolemantapausta. Vaikka noro- ja rotavirusinfektiot johtavat länsimaissa harvoin kuolemaan, taloudelliset menetykset ovat huomattavat suuren sairastavuuden ja sairaalakäyntien vuoksi.  

Etenkin tietyille riskiryhmille, kuten pienille lapsille ja vanhuksille, oireet voivat olla hyvin vakavia. Norovirusrokotetta ei ole vielä markkinoilla. Rotavirusta vastaan on käytössä tehokas, kansallisessa rokotusohjelmassakin mukana oleva rokote, mutta tulevaisuudessa toivottavaa olisi siirtyä elävää, heikennettyä virusta sisältävästä rokotteesta ei-elävään, esim. nanopartikkeleihin perustuvaan rokotteeseen. Tavoitteemme on kehittää pääasiassa pienille lapsille (6 kk  5 v) suunnattu yhdistelmärokote norovirusta ja rotavirusta vastaan, jonka avulla suurin osa lasten vakavista akuuteista gastroenteriitti tapauksista voitaisiin estää.

Rahoituslähde

UMN Pharma Inc., Japan (2011-2013), ICON Genetics GmbH, Germany (2015-)

Koordinoiva organisaatio

Vaccine Research Center, UMN Pharma Inc., Japan (2011-2013), 

Yhteyshenkilöt

Vesna Blazevic

FT / Laboratorion johtaja

vesna.blazevic [at] tuni.fi

+358 50 421 1054