Hyppää pääsisältöön

Ketterä kaupunki / Osahanke 5 Innovatiivinen suunnittelu

Tampereen yliopisto

Monitieteisessä DAC-hankkeessa kaupunkilainen nähdään keskeisimpänä kaupunkikehittämisen ja muutoksen ajurina. Hankkeen tavoitteena on tutkia ja tuottaa uusia asumis- ja täydennysrakentamisratkaisuja ja niihin tarvittavia vuorovaikutusmalleja. Hanke jakautuu viiteen osahankkeeseen. Innovatiivinen suunnittelu -osahankkeessa tutkimuksen kohteena ovat ketterät eli tilallisesti joustavat ja asukkaan osallistavat asumisen kokonaisratkaisut.

Tausta

DAC-hanke etenee kolmessa vaiheessa. Aluksi laaditaan katsauksia kansainvälisesti kiinnostavista verrokkitapauksista. Samalla jäsennetään yhteissuunnittelun avulla kotimaisia kohdetapauksia ja erilaisten asukasryhmien tarpeita. Sen jälkeen siirrytään asumisen, elämisen ja liikkumisen kokeileviin käytäntöihin yhdessä hankkeen sidosryhmien kanssa. Kolmannessa vaiheessa Innovatiivinen suunnittelu -osahankkeen johdolla rakennetaan nettipohjainen sovellus, joka esittelee erilaisia ketteriä asumisratkaisuja. Sovellus tarjoaa laajan keinopaletin ja useita reseptejä ketterien asumisratkaisujen tuottamiseksi. Se toimii sekä tutkimusvälineenä että tutkimuksen koosteena, idea- ja tietopankkina.

Tavoite ja tehtävät

Kaupunkisuunnittelu ja -rakentaminen, asuntotuotanto ja kiinteistökehitys eivät kykene nykyisellään reagoimaan kaupunkilaisten moninaisiin tarpeisiin riittävän monipuolisesti. Ihmisten erilaiset tavat elää, asua ja käyttää kaupunkia asettavat muutospaineita kestävälle kaupunkisuunnittelulle, kiinteistökehittämiselle ja asuntotuotannolle. Erityisen haasteellista on pystyä tarjoamaan hyvät vaikutusmahdollisuudet asumiseensa heikossa asemassa oleville ihmisille, kuten pakolaisille, syrjäytyneille nuorille ja ikääntyneille. Uudenlaisten urbaanien uudis- ja täydennysrakentamisratkaisujen ja niihin tarvittavien vuorovaikutusmallien tutkiminen ja tuottaminen on välttämätöntä.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Koordinoiva organisaatio

Finnish Environment Institute (Syke), Technical Research Centre of Finland (VTT)

Yhteyshenkilöt

Jyrki Tarpio

Projektipäällikkö

jyrki.tarpio [at] tut.fi

+358 50 324 2356