Arviolta yli 4 miljardia ihmistä kohtaa tulevaisuudessa terveydessään seuraavia ongelmia kuten anemiaa, rauta-aineen vaihdunta häiriöitä, verenpainetta, munuaistauteja ja syöpää. Valtaosa näistä terveysongelmista on vahvassa kasvussa. Hepsidiinin pitoisuuden vaihtelua on löydetty mm. anemiassa, krooniseen tulehdukseen liittyvissä autoimmuunisairauksissa, syövissä, kroonisessa munuaistaudissa, raudankertymäsairauksissa ja hypoksiassa. Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan merkittävä biomarkkeri myös Covid-19:n aiheuttamassa, sairaalahoitoa vaativassa tautimuodossa. Tähän mennessä hepsidiinin mittaaminen verenkierrosta on ollut ongelmallista saatavilla olevien mittausmenetelmien puutteiden vuoksi.
Olemme ensimmäisinä maailmassa havainneet, että elimistön rauta-aineenvaihduntaa säätelevä hepsidiini kykenee estämään reniinientsyymin toimintaa. Tämän havainnon perusteella voimme kehittää reagenssisarja(t), jolla pystytään määrittämään aktiivisen hepsidiinin tarkka pitoisuus veren seerumista. Kaupallistettavat reagenssisarjat mahdollistavat nykyistä huomattavasti laajemman käyttäjäkunnan. Havaintomme tuo uuden markkina-alueen hepsidiinin mittaamiselle seerumista. Hepsidiinin pitoisuuden mittaaminen biologisesta näytteestä mahdollistaa sen käytön osana tautidiagnostiikkaa ja tähtää uusiin hoitokäytäntöihin sekä syventää tietoa sen merkityksestä ihmisen elimistössä. Vastaavaa entsymaattista kilpailevaa tuotetta ei ole markkinoilla ja menetelmässämme yhdistyy olemassa olevien menetelmien hyvät ominaisuudet, jolloin menetelmämme on nopea, helppokäyttöinen, tarkka ja kustannustehokas.
Hankkeessa kehitetään kliiniseen- ja perustutkimukseen soveltuvia reagenssisarjoja, joiden IPR suojataan, ja joita voivat hyödyntää vähintään neljä isoa globaalia asiakasryhmää. Hankkeessa kehitetään syvempää ymmärrystä markkinoista, asiakkaista ja kilpailusta jotta voimme päättää parhaan kaupallistamispolun, liiketoimintamallin ja skaalautumissuunnitelman.