Projekti

Finnish Solar Revolution (FSR)

FSR on kolmen yliopiston yhteishanke keskittyen aurinkokennovoimaloiden toiminnan hallintaan ja optimointiin vaihtelevissa ympäristöolosuhteissa sekä aurinkokennovoimaloiden liittämisen osaksi erilaisia sähköenergiajärjestelmiä. Keskeisiä tutkimusteemoja ovat sääriippuvan tuotannon aiheuttamien tehotasapainon ja jännitteen vaihteluiden tasoittaminen energiavarastojen avulla, stabiilisuus ja jännitteen hallinta mikroverkoissa, häiriöiden hallinta sähköverkoissa, aurinkosähköjärjestelmän luotettavuus ja elinkaaren hallinta kunnonvalvonnalla, monitoroinnilla ja toiminnan optimoinnilla sekä aurinkosähköön liittyvä tulevaisuuden liiketoiminta.

Tavoite ja tehtävät

FSR on kolmen yliopiston ja 15 yrityksen yhteinen tutkimushanke sisältäen sekä julkisen tutkimushankkeen että yrityskohtaisia luottamuksellisia tutkimushakkeita. Hankkeen tavoitteena on varmistaa, että suomalaisilla yrityksillä on käytettävissä tutkimuksen kärkiosaaminen aurinkokennovoiman keskeisistä tulevaisuuden teknologioista ja liiketoimintatrendeistä, jotta ne voivat kasvattaa ja kehittää liiketoimintaansa kansainvälisillä markkinoilla. Tavoitteena on myös edesauttaa aurinkokennovoiman yleistymistä Suomessa tarjoten alan toimijoiden käyttöön viimeisin tutkimustieto.

Vaikuttavuus

Hankkeen julkisen tutkimuksen osuus päättyy vuonna 2018 ja yrityshankkeet Tampereen yliopiston osalta vuonna 2019. Tutkimustoiminnan vuosittainen volyymi on lähes puoli miljoonaa euroa. Hankkeeseen liittyen on julkaistu jo yli 60 kansainvälistä vertaisarvioitua tiedejulkaisua sekä neljä väitöskirjaa. Seitsemän Tutkimustyön tuloksena tullaan julkaisemaan vielä 7 väitöskirjaa.

Rahoituslähde

Business Finland, yliopistot ja yritykset

Koordinoiva organisaatio

Aalto University, Lappeenranta University of Technology, ABB, Sola Sense, Ensto.

Contact persons

Seppo Valkealahti

Professori, projektin vastuullinen johtaja

seppo.valkealahti@tut.fi

040 8490915

 

Tuomas Messo

Assistant Professor