
Viestinnän maisteriohjelma
Valmistu viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijaksi
Viestinnän (ent. puheviestinnän) maisteriopinnosta valmistuneet opiskelijat ovat monipuolisia viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijoita, jotka työllistyvät erinomaisesti. Maisteriopinnot suorittaneena sinulla on valmiudet ymmärtää ja kehittää sekä kasvokkais- että verkkoviestintää. Voit työskennellä esimerkiksi viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijana, konsulttina, tiedottajana tai viestintäpäällikkönä. Koulutuksesta voi valmistua myös puheviestinnän opettajaksi.
Viestinnän maisteriopinnot suorittaneena osaat valmentaa esiintyjiä ja tiimejä sekä toimia asiantuntijana eri ammattien ja yksityisten viestintäsuhteiden vuorovaikutustilanteissa. Osaat myös suunnitella, toteuttaa ja kehittää viestintää organisaatioissa, kampanjoissa ja sosiaalisessa mediassa.
Voit syventyä viestinnän kysymyksiin esimerkiksi johtamisen, politiikan tai hyvinvoinnin näkökulmista. Opinnoissa työelämän näkökulma on koko ajan mukana viestintäteoreettisten opintojen ohella, ja opintoihin kuuluu työharjoittelu. Maisteriopinnoissa saat mahdollisuudet kansainvälistyä, sillä opiskelijoita rohkaistaan opiskelijavaihtoon. Myös kansainväliset työtehtävät ovat mahdollisia.
Viestinnän maisteriopinnoissa voit pääasiassa keskittyä viestinnän asiantuntemuksesi kehittämiseen, mutta lisäksi voit hyödyntää laajasti myös Tampereen korkeakouluyhteisön muuta opetustarjontaa. Viestijöiden kesken on tunnetusti erinomainen ilmapiiri, joten liity mukaan!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- kykenee työskentelemään itsenäisesti ja osaa soveltaa työssään tieteellistä tietoa ja menetelmiä
- kykenee toimimaan työelämässä oman alansa asiantuntijana
- osaa työskennellä erilaisissa (työelämän) tiimeissä ja projekteissa
- kykenee ratkaisemaan työssään ja muussa toiminnassaan esiin tulevia uusia ja monitahoisia ongelmia
- kykenee tunnistamaan oman osaamisensa rajat ja osaa täydentää asiantuntemustaan itsenäisesti
- pystyy suunnittelemaan, toteuttamaan ja raportoimaan itsenäisen tieteellisen tutkimuksen ja osaa hyödyntää siinä aiempaa tutkimusta kriittisesti mutta kunnioittavasti
- hallitsee oman tieteenalansa tutkimusmenetelmiä laaja-alaisesti sekä pystyy kestävään tieteelliseen päättelyyn ja argumentaatioon
- omaa valmiudet tieteellisiin jatko-opintoihin
Lisäksi viestinnän maisteriohjelman suorittanut opiskelija osaa analysoida ja arvioida erilaisia vuorovaikutustilanteita sekä viestiä niissä tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti viestinnän eettisiä periaatteita noudattaen. Hän osaa soveltaa viestinnällistä tietoa eri ammattitehtävien edellyttämällä tavalla esimerkiksi konsultoinnissa, työyhteisön kehittämisessä, tiedottamisessa, PR-tehtävissä tai ihmissuhdetyössä sekä viestinnän opetuksessa. Hän kykenee johtamaan alaan liittyviä kehittämis-, suunnittelu- tai koulutusprojekteja sekä tekemään viestinnän tieteellistä tutkimusta.
Viestintä tarkastelee ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta kasvokkais- ja verkkoviestinnässä viestintätieteellisestä näkökulmasta. Keskeisiä opetussisältöjä ovat vuorovaikutussuhteet, viestintä ryhmissä ja organisaatioissa sekä esiintyminen, vaikuttaminen ja argumentointi. Vuorovaikutuksen dynamiikkaa ja ihmisten viestintäkäyttäytymistä tarkastellaan erilaisissa konteksteissa, joita ovat esim. läheiset ihmissuhteet, poliittinen viestintä, terveysviestintä, johtamisviestintä, ammatillinen viestintä ja organisaatiot.
Syventävät opinnot sisältävät paljon valinnaisuutta ja mahdollisuuksia suunnata opintoja oman kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Maisteriohjelma koostuu tutkinto-ohjelman syventävistä opinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Viestinnästä valmistuvat sijoittuvat viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijoiksi ja konsulteiksi, esimerkiksi viestintä- ja henkilöstöosastoille tai viestintätoimistoihin sekä puheviestinnän opettajiksi ja kouluttajiksi. Tehtävänimike voi olla viestintä- tai vuorovaikutusasiantuntija, tiedottaja tai viestintäpäällikkö. Lisäksi koulutuksesta voi valmistua vaikuttamis- ja verkkoviestinnän tehtäviin, viestinnän opettajaksi tai sijoittua muihin viestinnän, vuorovaikutuksen tai esiintymisen koulutustehtäviin.
Maisteriohjelman opiskelijoilla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä osaamista erikseen määritellyillä opintojaksoilla sekä esimerkiksi osallistumalla opiskelijavaihtoon, harjoitteluun ulkomailla tai kansainvälisten opiskelijoiden tuutorointiin.
Opiskelijavaihtopaikkoja on tarjolla monipuolisesti sekä Euroopassa että Euroopan ulkopuolella mm. Erasmus-, Nordplus- ja ISEP-ohjelmien kautta sekä yliopiston omien kahdenvälisten sopimusten puitteissa. Opiskelijoita kannustetaan lähtemään vaihtoon ja suorittamaan osa opinnoistaan ulkomaisissa yliopistoissa.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden soveltuville aloille.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto) tai soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus maisteriohjelmiin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Viestinnän maisteriohjelmaan valitaan 0-10 opiskelijaa. Sisäänottomäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valintamenettely on kaksivaiheinen.
Valinnan edellytyksenä on soveltuva kandidaatin tutkinto tai soveltuva ammattikorkeakoulututkinto. Ensimmäinen vaihe on karsinta haastatteluun. Ensisijaisena valintakriteerinä haastatteluun ovat aiemmat viestinnän alan yliopisto-opinnot ja motivaatiokirjeessä esitetty omien opintotavoitteiden selkeä määrittely ja perustelut hakemiselle. Näiden lisäksi myös muut opinnot ja tutkinnot sekä maisteriopintojen kannalta relevantti työkokemus huomioidaan. Lopullinen valinta perustuu aikaisemman koulutuksen ja työkokemuksen soveltuvuuteen sekä hakijan viestintäosaamisen ja viestinnän alalle soveltuvuuden arviointiin.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja ohjelman resurssit.
Mikäli valinnan perusteena oleva tutkinto on vielä hakuajan päättyessä kesken, hakijalle ilmoitetaan ehdollisesta valinnasta. Valinta vahvistetaan, mikäli tutkinto on valmis ja tutkintotodistus toimitettu Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Maisterin tutkintoon hyväksytyiltä voidaan edellyttää täydentävien opintojen suorittamista. Mahdollisten täydentävien opintojen tarve katsotaan tapauskohtaisesti tiedekunnassa vasta opintojen alettua.
Tiistai 7.6.2022
Viestinnän maisteriohjelman valintakoe toteutetaan haastatteluna. Haastattelu järjestetään digitaalisena Zoom-videotapaamisena 7.6.2022.
Haastatteluun kutsuttu hakija tarvitsee tietokokeen, luotettavan internet-yhteyden, mikrofonin, kaiuttimet (tai kuuloke-mikrofoniyhdistelmän) ja web-kameran sekä voimassa olevan passin, ajokortin tai kuvallisen henkilötodistuksen. Lisäksi hakijoiden on suullista koetta varten asennettava tietokoneelleen Zoom-sovellus tai Chrome-selain ja testattava video- ja ääniyhteyden toimivuus omalla laitteistollaan etukäteen.
Jokaiselle haastatteluun valitulle hakijalle ilmoitetaan henkilökohtainen koeajankohta ja osallistumisohjeet kutsussa, joka lähetetään hakijan Opintopolussa ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Henkilökohtaista koeajankohtaa ei voi vaihtaa. Myös kutsumatta jääneille ilmoitetaan. Jos et ole saanut viestiä 2.6.2022 klo 18.00 mennessä, tarkista roskapostikansiosi ja ole tarvittaessa yhteydessä osoitteeseen hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi.
Haastattelut tallennetaan mahdollista myöhempää tarkistusta varten. Tallenne on JulkL 24 § 30 nojalla salassa pidettävä.
Haastattelussa arvioidaan viestintäosaamista, motivaatiota sekä soveltuvuutta viestinnän alalle.
Yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Tarkemmat ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Digitaalisissa valintakokeissa tietokoneen käyttöön ja erilliseen tilaan liittyvät yksilölliset järjestelyt ovat hakijan itsensä toteuttamisvastuulla.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Mikäli hakija hakee yhteishaussa sekä viestinnän maisteriohjelmaan (2v) että viestinnän koulutukseen (3+2v), asettuu maisteriohjelma automaattisesti ylemmälle prioriteetille hakulomakkeella.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
- mahdolliset viestinnän alaan liittyvät työtodistukset
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään (6.4.2022 klo 15:00) mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Maisterihaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi .
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.