
Vakuutus ja riskienhallinta, Kauppatieteiden maisteriohjelma
Ainutlaatuiseksi vakuutustoiminnan ja riskienhallinnan osaajaksi
Kehittyneet vakuutusjärjestelmät ja laaja-alainen riskienhallintaosaaminen ovat perusedellytyksiä kaikelle yritystoiminnalle ja vakaalle yhteiskunnalliselle kehitykselle. Vakuutuksen ja riskienhallinnan maisterikoulutuksessa opiskellaan periaatteita ja menetelmiä, joilla yritykset, organisaatiot ja yksilöt hallitsevat riskejä ja niiden taloudellisia vaikutuksia. Kursseilla käsitellään riskienhallintaa, vakuutusjärjestelmiä ja vakuutusliiketoimintaa.
Opetuksessa huomioidaan liiketaloudellisten, teknisten sekä sosiaalisten innovaatioiden luomat uudet mahdollisuudet ja riskit. Tavoitteena on kouluttaa modernin tietoyhteiskunnan ympäristön hallitsevia laaja-alaisia ekonomeja, joilla on riskienhallinnan ja vakuutustoiminnan erityisosaaminen. Suomessa opintosuunta on ainoa, joka tarjoaa vakuutuksen ja riskienhallinnan kauppatieteiden maisteriopinnot.
Koulutus antaa valmiudet toimia monenlaisissa vakuutustoiminnan ja riskienhallinnan asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Valmistuneet työllistyvät erinomaisesti mm. vakuutus-, rahoitus-, meklari- ja konsultointiorganisaatioihin sekä yritysten riskienhallintatehtäviin.
Oman maisterikoulutuksen opintojen lisäksi voit hyödyntää laajasti kauppatieteiden ja koko Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kauppatieteiden maisteriopinnot suoritettuaan opiskelija osaa tuoda esiin ja ratkaista talouteen ja elinkeinoelämään liittyviä ongelmia ottamalla huomioon toimintaympäristöön liittyvät moninaiset ilmiöt ja niiden jatkuvan muutoksen. Opiskelija osaa kerätä, hallita ja analysoida tieteellisin ja käytännöllisin keinoin suuria tietomääriä ja tuottaa tämän perusteella selkeää kirjallista ja suullista tietoa. Opiskelija osaa toimia sekä itsenäisesti että nopeasti muuttuvissa verkostoissa. Tämä mahdollistaa toimimisen talous- ja elinkeinoelämän moninaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä muuttuvassa kansainvälisessä ympäristössä.
Kehittyneet vakuutusjärjestelmät ja laaja-alainen riskienhallintaosaaminen ovat perusedellytyksiä kaikelle yritystoiminnalle ja vakaalle yhteiskunnalliselle kehitykselle. Vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnassa opiskellaan periaatteita ja menetelmiä, joilla yritykset, organisaatiot ja yksilöt hallitsevat riskejä ja niiden taloudellisia vaikutuksia. Kursseilla käsitellään riskienhallintaa, vakuutusjärjestelmiä ja vakuutusliiketoimintaa.
Opetuksessa kiinnitetään huomiota liiketaloudellisten, teknisten sekä sosiaalisten innovaatioiden luomiin uusiin mahdollisuuksiin ja riskeihin. Tavoitteena on kouluttaa modernin tietoyhteiskunnan ympäristön hallitsevia laaja-alaisia ekonomeja, joilla on riskienhallinnan ja vakuutustoiminnan erityisosaaminen. Suomessa opintosuunta on ainoa, joka tarjoaa vakuutuksen ja riskienhallinnan kauppatieteiden kandidaatti- ja maisteriopinnot.
Opintosuunta antaa valmiudet toimia monenlaisissa vakuutustoiminnan ja riskienhallinnan asiantuntija- ja esimiestehtävissä, ja työelämään sijoittumista kartoittaneiden kyselyiden mukaan opintosuunnasta valmistuneet työllistyvät erinomaisesti mm. vakuutus-, rahoitus-, meklari- ja konsultointiorganisaatioihin sekä yritysten riskienhallintatehtäviin.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto) tai soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus maisteriohjelmiin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteen sisäänottomäärä on enintään 3 opiskelijaa. Maisterin tutkintoa suorittamaan ei välttämättä valita niin montaa opiskelijaa kuin sisäänoton enimmäismäärä on.
Kauppatieteiden koulutuksen maisteriohjelmien 2022 yhteinen sisäänottomäärä on enintään 25 opiskelijaa, joka sisältää suoraan maisterin tutkintoon valittavat opiskelijat markkinoinnin, taloustieteen, vakuutuksen ja riskienhallinnan, yrityksen johtamisen, yrityksen laskentatoimen sekä yritysjuridiikan ja vero-oikeuden opintosuuntiin.
Opiskelijat valitaan soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon perusteella suorittamaan kauppatieteiden maisterin tutkintoa. Valinta tapahtuu harkinnanvaraisesti ilman erillistä valintakoetta.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinta tapahtuu kokonaisharkinnan perusteella, jossa otetaan huomioon hakijan suorittamien opintojen soveltuvuus maisterintutkinnon pohjaksi, arvosanataso sekä motivaatio. Opintosuuntien resurssit otetaan huomioon valintapäätöksiä tehtäessä.
Jos hakijan kandidaatin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto on vielä hakuajan päättyessä kesken ja hakija tulee valituksi maisterin tutkintoon, hänen valintansa on ehdollinen. Ehdollisuudesta ilmoitetaan hakijalle. Ehdollinen valinta vahvistetaan, mikäli tutkinto on valmis, keskiarvovaatimus täyttyy ja tutkintotodistus toimitettu yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Maisterin tutkintoon hyväksytyltä voidaan edellyttää aiempaa tutkintoa täydentävien opintojen suorittamista. Mikäli vaaditut täydentävät opinnot ylittäisivät 30 opintopistettä, kyse ei ole soveltuvan alan tutkinnosta eikä hakija voi tulla valituksi. Mahdollisten täydentävien opintojen tarve katsotaan valituille tiedekunnassa vasta opintojen alettua.
Ylemmän korkeakoulututkinnon jo suorittaneita voidaan hyväksyä vain erittäin perustelluista syistä.
Soveltuvan alan alemman korkeakoulututkinnon (yliopistotutkinnon) kotimaassa tai ulkomailla suorittaneet
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- on suorittanut haettavan kauppatieteiden maisteriohjelman kannalta soveltuvan kandidaatin tutkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi hakija on suorittanut riittävän määrän hakukohteeseen nähden soveltuvia perus-, aine- ja/tai syventäviä opintoja* (myös muun muassa avoimen yliopisto-opetuksen opinnot). Arvio opintojen soveltuvuudesta ja riittävästä määrästä tehdään hakijan toimittaman opintorekisteriotteen perusteella valinnan yhteydessä. Valinnassa otetaan huomioon sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Opintojen suorittamisajankohta ja opintoihin käytetty aika voidaan ottaa huomioon.
- on osoittanut kiitettävää (keskiarvo vähintään 3,5**) opintomenestystä haetun opintosuunnan kannalta soveltuvissa perus -, aine- ja syventävissä opinnoissa.
- esittää maisteriohjelmaan hakemiselle perustellut syyt, jotka hän tuo esille motivaatiokirjeessä. Hakija ei tule huomioiduksi valinnassa, mikäli hän ei lähetä motivaatiokirjettä.
Tradenomitutkinnon ammattikorkeakoulussa suorittaneet
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- on suorittanut haettavan kauppatieteiden maisteriohjelman kannalta soveltuvan tradenomitutkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi hakija on suorittanut riittävän määrän hakukohteeseen nähden soveltuvia opintoja (myös muun muassa avoimen yliopisto-opetuksen opinnot). Arvio opintojen soveltuvuudesta tehdään hakijan toimittaman opintorekisteriotteen perusteella valinnan yhteydessä. Valinnassa otetaan huomioon sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Opintojen suorittamisajankohta ja opintoihin käytetty aika voidaan ottaa huomioon.
- on osoittanut vähintään kiitettävää opintomenestystä (kaikkien opintojen painotettu keskiarvo vähintään 4,0**). Myös opintosuunnan kannalta soveltuvissa opinnoissa keskiarvon tulee olla vähintään 4,0.
- eduksi katsotaan, että opiskelija on suorittanut ko. maisteriohjelmaan soveltuvan opinnäytetyön vähintään kiitettävällä (4) arvosanalla. Jotta opinnäytetyö voidaan huomioida valinnassa, se tulee olla suoritettuna ja näkyvissä liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa.
- esittää maisteriohjelmaan hakemiselle perustellut syyt, jotka hän tuo esille motivaatiokirjeessä. Hakijaa ei oteta huomioon valinnassa, mikäli hän ei liitä hakemukseensa motivaatiokirjettä.
* Hakukohteen soveltuvilla perus- aine ja syventävillä opinnoilla tarkoitetaan esimerkiksi näitä opintojaksoja (perus-, aine- ja syventävät opinnot) tai vastaavia muiden korkeakoulujen jaksoja. Arvio opintojen soveltuvuudesta tehdään hakijan toimittaman opintorekisteriotteen perusteella valinnan yhteydessä.
** Arvosanatason määrittelyssä käytetään normaaleja pyöristyssääntöjä, keskiarvot lasketaan painotettuina.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään (6.4.2022 klo 15:00) mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi .
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.