
Sosiaalityön maisteriohjelma
Asiantuntijatyötä yhteiskunnallisten kysymysten ja sosiaalisten ongelmien parissa
Sosiaalityön koulutuksella on pitkä perinne Tampereen yliopistossa. Joustavat opintopolut yliopiston monitieteisessä, yhteiskuntatieteellisesti orientoituneessa ympäristössä mahdollistavat sujuvasti etenevät opinnot.
Koulutus tarkastelee ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin kysymyksiä, sosiaalisia ongelmatilanteita ja niihin liittyviä muutoksia. Maisteriopinnoissa syvennetään sosiaalityötä ja sen toimintakäytäntöjä koskevaa teoreettista, ammatillista ja tutkimuksellista osaamista. Itsenäisen tutkimusprosessin toteuttaminen antaa opiskelijalle valmiudet tutkimusperustaiseen sosiaalityön kysymysten tarkasteluun ja työelämässä tapahtuva harjoittelu syventää sosiaalityön asiantuntijataitoja.
Oman tutkinto-ohjelman opintojen lisäksi opiskelija voi suunnata osaamistaan kiinnostuksensa mukaan valitsemalla opintoja Tampereen korkeakouluyhteisön laajasta tarjonnasta.
Sosiaalityöstä valmistuneiden maistereiden työllisyystilanne on valtakunnallisesti erinomainen. Valmistuneet sijoittuvat monipuolisesti valtion, kuntien, järjestöjen ja yksityisen sektorin palvelukseen, esimerkiksi lastensuojelun, aikuissosiaalityön, terveydenhuollon ja kuntoutuksen tehtäviin. Sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin.
Sosiaalityöntekijä on laillistettu sosiaalihuollon ammatti, jonka harjoittamiseen oikeuden myöntää Valvira. Sosiaalityön koulutus on sosiaalialan ainoa yliopistollinen tutkinto.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Sosiaalityön maisteriohjelman opinnot suoritettuaan opiskelija hallitsee laaja-alaisesti sosiaalityön teoreettiset keskustelut, on syventänyt osaamistaan valitsemillaan aihealueilla ja osaa hyödyntää tietojaan sosiaalityön asiakastyössä, käytäntöjen kehittämisessä ja johtamisessa, tiedontuotannossa ja tutkimuksessa. Hän kykenee kriittiseen ajatteluun ja eettiseen harkintaan, osaa toimia sosiaalityön asiantuntijana monialaisissa verkostoissa ja työryhmissä sekä johtaa sosiaalityön asiakasprosesseja, palvelujen järjestämistä ja tuottamista. Itsenäisen tutkimusprosessin toteuttaminen antaa opiskelijalle valmiudet tutkimusperustaiseen sosiaalityön kysymysten tarkasteluun ja työelämässä tapahtuva harjoittelu syventää sosiaalityön asiantuntijataitoja. Opiskelija osaa reflektoida erilaisia tietolähteitä, tuottaa ja analysoida uutta tietoa ja raportoida siitä kirjallisesti. Viestinnässään ja vuorovaikutuksessaan hän kykenee hyödyntämään tietoteknisiä välineitä ja digitaalisia ympäristöjä, soveltamaan teoreettista ja metodista tietämystään sekä analyyttistä ja eettistä ajattelua. Opiskelijalla on jatkuvan ammatillisen kehittymisen ja tutkivan asiantuntijuuden taidot. Hänellä on valmiudet toimia niin paikallisissa, kansallisissa kuin kansainvälisissäkin asiantuntijatehtävissä. Osaamisen laaja-alaisuutta tukevat opiskelijan valinnan mukaiset muiden tieteenalojen opinnot. Sosiaalityön perus-, aine- ja syventävät opinnot osana ylempää korkeakoulututkintoa antavat sosiaalihuollon ammattihenkilölain (817/2015) mukaisen pätevyyden toimia sosiaalityöntekijän tehtävissä ja valmiudet tieteellisiin jatko-opintoihin.
Sosiaalityö on ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin kysymyksiä, sosiaalisia ongelmatilanteita ja niihin liittyviä muutosprosesseja tarkasteleva yhteiskuntatieteellinen oppiaine. Se kouluttaa asiantuntijoita sosiaalityön asiakastyöhön sekä hallinto-, kehittämis-, tutkimus- ja opetustehtäviin. YTM-tutkinto antaa valmiudet toimia myös muissa yhteiskuntatieteellistä peruskoulutusta edellyttävissä tehtävissä. Sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa suoritettu kandidaatin ja maisterin tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin.
Suomessa sosiaalityön ammattilaiset toimivat paljolti julkisella sektorilla sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä sekä moniammatillisissa ja monitieteisissä verkostoissa lasten, nuorten, perheiden, aikuisten ja vanhusten parissa. Etenkin haavoittavissa olosuhteissa elävien ihmisten kanssa työskentely ja olosuhteiden muuttaminen ovat sosiaalityön ydintä. Palvelujärjestelmän muutokset ja kansainvälistyvä maailma tarjoavat sosiaalityölle jatkuvasti uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia, joihin vastaamiseen yliopistokoulutus antaa monipuolisuudessaan ja tutkimuspohjaisuudessaan hyviä välineitä. Sosiaalityöstä valmistuneiden maistereiden työllisyystilanne on valtakunnallisesti erinomainen.
Sosiaalityön maisteriopinnot koostuvat seuraavista opinnoista:
1. Sosiaalityön syventävät opinnot (100 op). Opinnoissa syvennetään sosiaalityötä ja sen toimintakäytäntöjä koskevaa teoreettista, ammatillista ja tutkimuksellista osaamista. Opiskelijat suorittavat kolmen kuukauden harjoittelun sosiaalityön vaativan asiakastyön, kehittämistyön, hallinnon tai tutkimuksen alueella.
2. Vapaasti valittavat opinnot (20 op). Opinnot koostuvat opiskelijan vapaasti valitsemista opinnoista.
Sosiaalityön maisteriopinnot koostuvat seuraavista opinnoista:
1. Sosiaalityön syventävät opinnot (100 op). Opinnoissa syvennetään sosiaalityötä ja sen toimintakäytäntöjä koskevaa teoreettista, ammatillista ja tutkimuksellista osaamista. Opiskelijat suorittavat kolmen kuukauden harjoittelun sosiaalityön vaativan asiakastyön, kehittämistyön, hallinnon tai tutkimuksen alueella.
2. Vapaasti valittavat opinnot (20 op). Opinnot koostuvat opiskelijan vapaasti valitsemista opinnoista.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Sosiaalityön opetuksella on vahva työelämäyhteys. Maisteriohjelmassa opiskelijat suorittavat kolmen kuukauden harjoittelun sosiaalityön vaativan asiakastyön, kehittämistyön, hallinnon tai tutkimuksen alueella.
Sosiaalityössä on kehitetty opetus- ja tutkimusklinikkatoimintaa, jolla vahvistetaan opiskelijoiden käytännön opetusta ja harjoittelua, opetusyhteistyötä työelämän kanssa, tutkielmayhteistyötä sekä työelämän kehittämistä ja täydennyskoulutusta. Opetus- ja tutkimusklinikkatoimintaa toteutetaan Tampereen yliopistosairaalan, Tampereen, Porin, Seinäjoen ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa.
Tampereen yliopisto on strategiassaan sitoutunut edistämään yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, oman maan ja maailman kansalaisten hyvinvointia, kulttuurien vuorovaikutusta ja kestävää kehitystä.
Osa sosiaalityön maisteriopinnoista, mukaan lukien syventävä harjoittelu, on mahdollista suorittaa myös kansainvälisessä vaihdossa.
Opiskelijan on mahdollista suorittaa tutkintonsa yhteydessä ns. kansainvälistymiskokonaisuus, joka merkitään näkyviin myös tutkintotodistukseen. Omassa yliopistossa suoritettavien opintojen lisäksi yksikkö ja yliopisto tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet osallistua opiskelijavaihtoon ja suorittaa tutkinnon osia myös ulkomailla.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma on Suomen vanhin sosiaalityön koulutus- ja tutkimusyksikkö. Tutkimus on kiinnittynyt vahvasti sosiaalityön koulutukseen, ja sitä tehdään muun muassa sosiaalityön opetus- ja tutkimusklinikoissa. Tutkimuksella on vankka yhteys sosiaalityön ja laajemminkin sosiaali- ja terveysalan ammatillisiin käytäntöihin sekä ihmisten arkielämään ja erilaisiin yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin ongelmiin. Tämä tarkoittaa auttamisjärjestelmien institutionaalisten käytäntöjen, työmenetelmien ja asiakkuuksien empiiristä tutkimista niin työntekijöiden ja asiakkaiden kokemusten ja toimijuuden kuin ammatillisten kohtaamistenkin näkökulmista. Kokemuksia ja käytäntöjä analysoidaan lisäksi suhteessa ajankohtaisiin yhteiskuntapoliittiisiin linjauksiin ja kulttuurisiin diskursseihin. Otteeltaan sosiaalityön tutkimus voi olla perustutkimuksellista, soveltavaa, arvioivaa ja kehittävää. Tutkimukselle on lisäksi ominaista tieteidenvälisyys. Leikkauspintoja on muiden sosiaalitieteiden lisäksi kasvatustieteisiin, lääketieteeseen, hoitotieteeseen, terveystieteisiin, psykologiaan ja hallintotieteisiin. Tamperelaisen sosiaalityön vahvat, toisiinsa limittyvät tutkimusalueet ovat:
Lapset, nuoret ja perheet: suhteet, politiikat ja käytännöt
Institutionaaliset käytännöt ja vuorovaikutus hyvinvointipalveluiden marginaaleissa
Päihdekysymykset
Näiden lisäksi merkittävää sosiaalityön tutkimusta tehdään myös muilla alueilla, kuten esimerkiksi yhteisöjen ja yhteisösosiaalityön alueella.
YTM-tutkinto sosiaalityössä antaa myös jatkokoulutuskelpoisuuden tieteellisiin jatko-opintoihin.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto) tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus maisteriohjelmiin.
Maisteriohjelma kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Sosiaalityön maisteriohjelmaan valitaan yhteensä enintään 27 opiskelijaa. Maisterihaun sisäänottomäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Valintakriteerinä käytetään suoritettujen opintojen laatua, määrää ja opintomenestystä. Erityisesti ratkaisevat opintosuoritusten arvosanat, mutta myös opintojen suorittamisajankohta ja opintoihin käytetty aika voidaan ottaa huomioon. Hakijoilta edellytetään sosiaalityön koulutukseen kuuluvia opintoja. Valintaan vaikuttavat myös valinnaisten opintojen suoritukset. Virallisten opintorekisteriotteiden tai vastaavien lisäksi hakemukseen on liitettävä perustelut. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Etusijalla ovat hakijat, jotka ovat suorittaneet kandidaatin tutkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon sekä Tampereen yliopiston sosiaalityön koulutusta sisällöllisesti vastaavat perusopinnot ja aineopintoja. Suoritettujen sosiaalityön opintojen arvosanojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3 ja kandidaatintutkielman arvosana vähintään 3. Hakijoilta edellytetään, että korkeakoulututkinnon on oltava valmiina ennen maisteriopintojen aloittamista. Jos tutkinto on vielä hakuvaiheessa kesken, hakijalle ilmoitetaan ehdollisesta valinnasta, ja valinta vahvistetaan, mikäli hän toimittaa tutkintotodistuksen Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut voidaan hyväksyä suoraan maisterin tutkintoon vain edellyttäen, että AMK-tutkinto on alaltaan ja sisällöltään soveltuva maisterin tutkinnon pohjaksi, jonka lisäksi edellytetään sosiaalityön koulutukseen kuuluvat perusopinnot ja aineopintoja.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on osoittanut koulutuksen riittäväksi katsomaa opintomenestystä, hakijalla on perustellut syyt ja että tiedekunnan resurssit sallivat opiskelijaksi ottamisen.
Koska hakijoita on ollut huomattavasti enemmän kuin aloituspaikkoja, on hyväksymisraja varsin korkea, ts. monista hyvistä hakijoista valitaan opinnoissaan ansioituneimmat. Eduksi hakijalle katsotaan opintokokonaisuusmerkinnät suoritetuista opintokokonaisuuksista (esim. perusopinnot ja aineopinnot). Opintokokonaisuuksien kokonaismerkintöjen on oltava hakemuksen liitteenä toimitettavissa todistuksissa tai rekisteriotteissa. Yksittäisten opintojaksojen luettelo ei ole opintokokonaisuus.
Aiemmin suoritettu ylempi korkeakoulututkinto ei estä hakemasta maisteriopintoihin. Toista ylempää korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakeva voidaan hyväksyä, mikäli uuden tutkinnon katsotaan tuottavan hakijalle merkittävää uutta osaamista.
Pelkkään maisterin tutkintoon hyväksyminen voi edellyttää täydentäviä opintoja, jotka voivat olla laajuudeltaan max 60 op ja joiden opiskelu kestää ½ - 1 lukuvuotta. Mahdollisten täydentävien opintojen tarve katsotaan tapauskohtaisesti tiedekunnassa vasta opintojen alettua.
Maisteriohjelmien opiskelijavalinnassa arvioidaan erityisesti hakijan edellytyksiä osallistua pro gradu –seminaariin ja suoriutua itsenäisesti opinnäytetyön tekemisestä sekä hakijan esittämää alustavaa opintosuunnitelmaa. Aiempaan tutkintoon sisältyvät menetelmäopinnot tai niitä vastaavat tiedot katsotaan hakijalle eduksi.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Kopio sosiaalityön opintojen opintosuoritusotteesta (elleivät opinnot sisälly edellä mainittuun tutkintoon)
- Motivaatiokirje (sisältäen alustavan opintosuunnitelman)
Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Varasijoille asetettavien hakijoiden määrää voidaan rajata. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.