
Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, infrarakentaminen
Käytännönläheisiin rakennusalan työnjohtotehtäviin
Rakennusmestarin tutkinto antaa sinulle kelpoisuuden toimia infrarakennushankkeessa työnjohtajana. Rakennustekniikan lisäksi tutkinto-ohjelmassa painotetaan esimieskoulutusta ja johtamista, monipuolista työnsuunnittelua sekä työmaan toteutuksen hallintaa. Opit yhdistämään rakennusalalla tarvittavaa taloudellista ajattelua ja teknistä osaamista. Otat työssäsi huomioon ympäristönäkökohdat ja toimit kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.
Alalla menestyminen edellyttää asiakaslähtöistä toimintatapaa, palveluhenkisyyttä sekä tietotekniikan soveltamista. Matemaattis-luonnontieteellisten ja rakennusteknisten valmiuksien rinnalla työelämässä vaaditaan johtamis-, ihmissuhde-, viestintä- ja neuvottelutaitoja sekä arvo-osaamista. Kansainväliset hankkeet edellyttävät vahvan ammattitaidon lisäksi kielitaitoa, eri kulttuurien tuntemusta sekä kykyä toimia erilaisissa ympäristöissä.
Valmistuttuasi voit sijoittua infrarakennustyömaiden työnjohtotehtäviin. Ammattinimikkeitä ovat muun muassa työmaamestari ja työnjohtaja. Rakennusliikkeiden toimistoille valmistuvat rakennusmestarit voivat sijoittua määrälaskenta-, kustannuslaskenta- tai työnsuunnittelutehtäviin.

Rakennusmestarina on tärkeää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa
Ajankohtaisia uutisia
Tutkinto-ohjelma tähtää käytännönläheisiin infrarakentamisen työnjohtotehtäviin. Rakennusmestarina olet avainhenkilö rakennushankkeissa, joissa tarvitaan saumatonta yhteistyötä useiden osapuolien kesken.
Tehtävissä selviytyminen edellyttää, että osaat yhdistää taloudellista ajattelua ja teknistä osaamista. Alalla menestymiseen tarvitset asiakaslähtöistä toimintatapaa ja palveluhenkisyyttä sekä tietotekniikan soveltamista. Perusosaamiseesi kuuluvat kestävä kehitys, matemaattis-luonnontieteelliset ja rakennustekniset valmiudet. Näiden ohella hankit työelämässä tarvittavia johtamis-, ihmissuhde-, viestintä- ja neuvottelutaitoja.
Rakennusalan kansainvälisiä ja monikulttuurisia hankkeita varten saat vahvan ja laaja-alaisen ammattitaidon, kielitaidot sekä eri kulttuurien tuntemusta ja kykyä toimia erilaisissa ympäristöissä.
Opetuskieli on suomi. Yksittäisillä opintojaksoilla opetuskielenä voi olla englanti.
Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen osaat kuvata rakennusalan perusteet ja hallitset matemaattis-luonnontieteelliset perusteet. Sinulla on myös valmiudet toimia infratyömaalla työntekijätasoisissa tehtävissä.
Toisen opiskeluvuoden jälkeen hallitset rakennustyömaan keskeiset toiminnot. Tunnet eri tuotantomenetelmät, tuotannon suunnitteluun ja työturvallisuuteen liittyvät menettelyt ja pystyt toimimaan infratyömaantyömaan avustavana työnjohtajana kokeneemman henkilön ohjauksessa.
Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen olet syventänyt työmaan toimintoihin liittyvää osaamistasi laadun- ja ympäristönhallinnassa, tehtäväsuunnittelussa ja kustannusohjauksessa. Kykenet itsenäisesti toimimaan avustavan työnjohtajan tehtävissä.
Osa opinnoista tehdään yhdessä yritysten kanssa projektiopintoina, harjoitteluina ja opinnäytetöinä.
Pääaineena on infrarakentaminen.
Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta.
Opinnot muodostuvat seuraavasti: perus- ja ammattiopinnot (155 op), vapaasti valittavat opinnot (10 op), harjoittelu (30 op) ja opinnäytetyö (115 op).
Koulutuksessa hyödynnetään monipuolisia oppimisympäristöjä. Luokkahuoneessa ja laboratoriossa tapahtuvan opiskelun lisäksi osa opinnoista toteutetaan yhteistyössä alan yritysten kanssa, jolloin oppimisympäristönä toimii oikea rakennustyömaa.
Opinnoissa korostuvat rakennustekniikan ohella:
- esimieskoulutus ja johtaminen
- monipuolinen työnsuunnittelu
- työmaatoteutuksen hallinta
- työmaatekniikka
- Ympäristöosaaminen ja kestävä kehitys
Opintoihin sisältyy työelämälähtöinen opinnäytetyö (10 op). Sen avulla osoitat valmiutesi soveltaa taitoja ja tietoja rakentamiseen liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyön teossa näytät tiedonhankkimistaitosi, raportointiosaamisesi sekä tavoitteellisen työskentelytaitosi.
Tutustu opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin Theseus.fi -sivustolla.
Rakennusmestarina työurasi voi alkaa infratyömaalta työnjohtotehtävistä tai rakennusliikkeen toimistolta määrälaskenta-, kustannuslaskenta- tai työnsuunnittelutehtävistä. Kun työkokemuksesi karttuu, voit toimia rakennustyömaalla vastaavana työnjohtajana. Rakennusliikkeissä voit edetä työpäällikön tai projektipäällikön tehtäviin ja rakennuttajaorganisaatioissa valvojaksi ja rakennuttajaksi. Työtehtäviä löytyy myös kaupan ja materiaaliteollisuuden aloilta.
Rakennusmestari (AMK) -tutkinto antaa kelpoisuuden toimia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisissa rakennustöissä vastaavana työnjohtajana.
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Voit myös hankkia itsellesi harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet ja projektit.
Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma on suunniteltu rakennusalan yritysten tarpeisiin. Alan yritykset ovat olleet mukana kehittämässä opetussuunnitelmaa ja ovat myös sitoutuneet sen toteuttamiseen.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Hannu Kauranen
Osaamispäällikkö
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä tutkintovastaava Hannu Kauraseen, hannu.kauranen(at)tuni.fi.
Hae avoimen väylän haussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.).
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän haussa on 0-2 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 22.10.2021 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.12.2021 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Valinta ylioppilastutkinnon arvosanojen, ammatillisen perustutkinnon keskiarvon tai valintakokeen perusteella. Lisäksi kaikissa valintatavoissa huomioidaan rakennusalan työkokemus.
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Rakennusmestari (AMK), päivätoteutus |
|
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
14 |
|
10 |
|
6 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatavat
Rakennusmestarikoulutuksessa todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi opiskelijavalinnassa huomioidaan rakennusalan työkokemus. Lopullinen opiskelijavalinta tehdään seuraavilla valintatavoilla:
- Ylioppilastutkinto (198p) + rakennusalan työkokemus (60p) = 258p
- Ammatillinen perustutkinto (150p) + rakennusalan työkokemus (60p) = 210p
- AMK-valintakoe (80p) + rakennusalan työkokemus (60p) = 140p
VALINTATAPA: AMK-VALINTAKOE JA RAKENNUSALAN TYÖKOKEMUS
Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeesta ja rakennusalan työkokemuksesta kertyvien pisteiden perusteella. Valintatavassa ovat mukana kaikki hakijat pohjakoulutuksesta riippumatta.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
VALINTATAPA: YLIOPPILAIDEN TODISTUSVALINTA JA RAKENNUSALAN TYÖKOKEMUS
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista ja rakennusalan työkokemuksesta saatavien pisteiden perusteella. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot ja vähimmäispisteet
Todistusvalinnassa ei ole kynnysehtoja tai vähimmäispistevaatimuksia. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
VALINTATAPA: AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON SUORITTANEIDEN TODISTUSVALINTA JA RAKENNUSALAN TYÖKOKEMUS
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon ja rakennusalan työkokemuksen perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot
Todistusvalinnassa ei ole kynnysehtoja tai vähimmäispistevaatimuksia. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi ja tulet valituksi suomen kieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit aloittaa opintosi. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 23.9. kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2020 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja Suomessa suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2020 kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 1: Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 14.10.2020. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana syksyllä 2020 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 14.10.2020 mennessä.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
1.1.2018 jälkeen ammatilliseen perustutkintoon valmistuneilla yhteiset tutkinnon osat arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Kyseisten osien alla olevat osa-alueet arvioidaan kuitenkin numeerisesti. Näiden perusteella lasketaan pisteytettävät yhteisten tutkinnon osien arvosanat.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon (taulukot 4-6). Syksyllä kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 4: European Baccalaureate (EB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 5: International Baccalaureate (IB) -tutkinnon pisteytysmalli
Rakennusalan työkokemus
Työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Yksi kuukausi työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 60 pistettä.
Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on hakijan toimitettava hakijapalveluihin alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Työtodistukset tulee ladata hakemukselle 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Valinta on ehdollinen, kunnes työtodistukset on tarkastettu.
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 26.-29.10.2020 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2020 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Rakennusalan työtodistukset
Rakennusmestari (AMK) tutkintoon hakeuduttaessa työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Työtodistukset tulee ladata hakemukselle 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Jos työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää väliaikainen työtodistus. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on hakijan ladattava alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 23.9.2020 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse/henkilökohtaisesti TAMKin hakijapalveluihin 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 7.12.2020 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Poikkeuksena tähän ovat syksyllä 2020 valmistuvat, joiden tulee toimittaa todistuskopio 28.12.2020 kello 15.00 mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 27.11.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 15.12.2020. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 11.12.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae syksyn yhteishaussa
Valinta ylioppilastutkinnon arvosanojen, ammatillisen perustutkinnon keskiarvon tai valintakokeen perusteella.
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Hakukohde |
Koulutuksen aloituspaikat |
AMK-Valintakoe |
Ylioppilaiden todistusvalinta |
Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinta |
Rakennusmestari (AMK), päivätoteutus |
30 |
11 |
8 |
11 |
Ensikertalaisille varataan 80 % tutkinto-ohjelman aloituspaikoista.
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
VALINTATAPA: AMK-valintakoe
Opiskelijavalinta tehdään valintakokeesta saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:
Valintatapa | Pisteet |
AMK-valintakoe | 80 pistettä |
Valintatavassa ovat mukana kaikki hakijat pohjakoulutuksesta riippumatta.
Syksyn valtakunnallinen AMK-valintakoe järjestetään 29.10.-1.11.2019. TAMKissa AMK-valintakoe pidetään vain 30. ja 31.10.2019.
AMK-valintakoe muodostuu seuraavista osioista:
Kaikille aloille yhteiset osiot
1. Päätöksentekotaidot (kuuluu kaikille)
2. Kieli- ja viestintätaidot (kuuluu kaikille)
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi tekniikan AMK-valintakoe sisältää seuraavat alakohtaiset osiot:
3. Matemaattiset taidot (tekniikka)
4. Matemaattis-luonnontieteelliset taidot (tekniikka)
Tarkemmat tiedot AMK-valintakokeesta löytyvät ammattikorkeakoulujen uudelta yhteiseltä opiskelijavalintojen verkkosivulta: ammattikorkeakouluun.fi.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
VALINTATAPA: Ylioppilaiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:
Valintatapa | Pisteet |
Ylioppilastutkinnon arvosanat | 60 pistettä |
TAMKin tekniikan alan todistusvalinnassa valittavilla hakijoilla tulee olla matematiikan tai fysiikan tai kemian ylioppilaskirjoitusten koe hyväksytysti suoritettu. Todistuvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen varsinaista valintakoetta. Jos tulet valituksi suoraan koulumenestyksen perusteella, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- matematiikan arvosana
- ylitäyttö
VALINTATAPA: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään tekniikan alan ammatillisesta perustutkinnon keskiarvosta saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:
Valintatapa | Pisteet |
Ammatillisen tutkinnon keskiarvo | 90 pistettä |
Valintatavassa ovat mukana tekniikan alan perustutkinnon suorittaneet hakijat. Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, jotka on suoritettu 1.8.2015 tai sen jälkeen. Todistusvalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon painotetun keskiarvon perusteella. Todistusvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta. Jos tulet valituksi suoraan todistuksen perusteella, sinun ei välttämättä tarvitse enää osallistua valintakokeeseen.
Sinun tulee tallentaa hakulomakkeelle kopio tekniikan alan ammatillisesta perustutkinnosta viimeistään 25.9.2019 kello 15.00. Jos valmistut ammatilliseen perustutkintoon 25.9. jälkeen, tulee sinun lähettää kopio ammatillisesta perustutkinnostasi heti sen saatuasi tai viimeistään 15.10.2019 kello 15.00 mennessä. Vain lopullisen tutkintotodistuksen toimittaneet hakijat otetaan huomioon todistusvalinnassa.
Hakijat asetetaan tässä valintatavassa tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- ylitäyttö
Valintakoe
Valintakokeesta voi saada enintään 80 pistettä.
Ylioppilaiden todistusvalinta
Todistusvalinta ja koulumenestyspisteet, ylioppilastutkinto
Yo-tutkintotodistus |
L/E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli* |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Paras pitkänä kirjoitettu kieli |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Matematiikka, pitkä** |
15 |
12 |
9 |
7 |
5 |
Matematiikka, lyhyt** |
10 |
8 |
6 |
4 |
2 |
Fysiikan reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Kemian reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Biologian reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
* = IB-tutkinnossa äidinkieltä vastaa A1-kieli, EB- ja RP-tutkinnoissa äidinkieltä vastaava kieli.
** = enintään toinen
*** = enintään yksi
Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat saadaan hakijarekisteriin suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta.
Kansainvälinen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon, IB-tutkinnon tai Reifeprüfung-tutkinnon, tutkintotodistuksesi arvosanat muunnetaan vastaamaan suomalaista ylioppilastutkintoa. Löydät kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytysohjeet täältä: Ylioppilastutkinnon pisteitys.
Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Todistusvalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon painotetun keskiarvon perusteella. Keskiarvotaulukon löydät täältä: Ammatillisten tutkintojen keskiarvotaulukko. Jos todistukseesi on laskettu keskiarvo valmiiksi, ilmoita tämä keskiarvo hakemuksella. Mikäli keskiarvoa ei ole hakemuksella laske se tämän ohjeen mukaisesti: Ohje painotetun keskiarvon laskemiseen.
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
AMK-valintakoe muodostuu seuraavista osioista:
Kaikille aloille yhteiset osiot
1. Päätöksentekotaidot (kuuluu kaikille)
2. Kieli- ja viestintätaidot (kuuluu kaikille)
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi tekniikan AMK-valintakoe sisältää seuraavat alakohtaiset osiot:
3. Matemaattiset taidot (tekniikka)
4. Matemaattis-luonnontieteelliset taidot (tekniikka)
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeella itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
AMK-valintakoe järjestetään 29.10. - 1.11.2019 välisenä aikana ja osallistut kokeeseen yhtenä päivänä. TAMKissa AMK-valintakoe pidetään vain 30. ja 31.10.2019.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Valintakokeen teet omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän tietokoneen. Tutustu ennen koetta ohjeisiin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi. Jos tarvitset erityisjärjestelyjä kokeeseen, löydät ohjeet samalta sivustolta.
Jos tarvitset erityisjärjestelyjä valintakokeeseen, löydät ohjeet valtakunnallisilta nettisivuilta: www.ammattikorkeakouluun.fi.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 25.9.2019 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-todistuksesta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse/henkilökohtaisesti TAMKin hakijapalveluihin 25.9.2019 kello 15 mennessä.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, tallenna haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot yhteishaun hakulomakkeellesi 9.12.2019 kello 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta sen sijaan tulee toimittaa todistuskopio. Poikkeuksena tutkinnot, joiden tiedot näkyvät KOSKI-palvelussa.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 29.11.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- lataa kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakem saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 17.12. Mikäli ryhmä saadaan täyteen ennen sitä, eikä uusia hakijoita enää valita varasijoilta, varasijat voidaan perua.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 13.12.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä saat sivulta: Tulosten julkistaminen.
Hae siirtohaussa
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden.
Tutkinto-ohjelmaan on siirtohaussa varattu 2 opiskelupaikkaa.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaoloajat, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa kevään haussa 1.8.2019. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan ja opintomenestys. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen lukuvuoden jälkeen 45 opintopistettä.
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyttö on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa 27. - 29.5.2019.
TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 23.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 15.8. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinnosta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-1 opiskelijaa. Opiskelemaan valittujen määrään vaikuttaa se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa kevään haussa 1.8.2020. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys sekä mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Ei haastattelua. Valinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 25.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 31.7. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 26.6.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2020 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain, kun
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 10.7.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinnosta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden.
Tutkinto-ohjelmaan on siirtohaussa varattu 1 opiskelupaikka.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaoloajat, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa syksyn haussa 1.1.2020. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan ja opintomenestys. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen lukuvuoden jälkeen 45 opintopistettä.
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyttö on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 22.10. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä syksyn aikana. Valinnassa huomioidaan 31.12. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 15.1.2020 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 27.12.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae Avoimen väylän haussa
Valinta avoimen AMKin opintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 60 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon kuuluvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 60 opintopistettä tulee olla suoritettuna 31.12.2019 mennessä.
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Tutkinto-ohjelmaan on Avoimen väylän haussa varattu 4 opiskelupaikkaa.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opintosuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen avoimen AMKin opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan
- Mahdollinen haastattelu
- Avoimen AMKin opintomenestys
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän haussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssinäyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamistasi opinnoista 22.10. kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon kuuluvia.
- Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
- Jos opiskelet parhaillaan TAMKin avoimessa AMKissa polkuopintoja, sinun ei tarvitse toimittaa opintosuoritusotetta. Se toimitetaan hakijapalveluihin suoraan TAMKin avoimesta AMKista.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 15.1.2020 kello 15.00 mennessä.
- TAMKin avoimessa AMKissa suoritetuista opinnoista sinun ei tarvitse toimittaa opintosuoritusotetta.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan saman lukukauden aikana (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavista opinnoista. Tämä koskee sekä valtakunnallisessa yhteishaussa ja erillishauissa mukana olevia koulutuksia että yliopistojen jatkotutkintoon (lisensiaatti, tohtori) johtavien koulutusten hakuja, ei kuitenkaan siirtohakua. Lisätietoa täältä: Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut AMK-opintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän haussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 27.12.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.).
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän haussa on 0-2 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 24.5. kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKiin 31.7. kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia. Niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus hyväksytään. Tai voit jakaa linkin Oma Opintopolku -palveluun suorituksiisi.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-4 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 24.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia. Niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus hyväksytään. Tai voit jakaa linkin suorituksiisi Oma Opintopolku -palvelussa.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.7. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 kello 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain, kun
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Rakennusmestari (AMK), päivätoteutus | Syksy 2021 |
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
10 |
|
6 |
|
14 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilastutkinto ja rakennusalan työkokemus
- Ammatillinen perustutkinto ja rakennusalan työkokemus
- AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon (198p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max. 258p).
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnosta pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- I Äidinkieli
- II Matematiikka
- III Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta kerrotaan kohdassa Työkokemus.
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: Ammatillinen perustutkinto ja rakennusalan työkokemus
Opiskelijavalinta tehdään ammatillinen perustutkinnon (150p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 210p).
Ammatillinen perustutkinto
Ammatillisesta perustutkinnosta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- I Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- II Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- III Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta kerrotaan kohdassa Työkokemus.
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen (80p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 140p).
Valintakokeista kerrotaan tarkemmin kohdassa Valintakoe.
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä kerrotaan kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta kerrotaan kohdassa Työkokemus.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja Suomessa suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Ylioppilastodistuksen pisteytystaulukot ja pistelaskuri löydät ammattikorkeakouluun.fi sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 13.10.2021. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana syksyllä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 13.10.2021 mennessä.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ohjeet painotetun keskiarvon laskemiseen (enimmäispistemäärä 90 p) ja ammatillisen perustutkinnon pisteiden laskemiseen (enimmäispistemäärä 60 p) löydät ammattikorkeakouluun.fi sivuilta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta. Samalta sivulta löydät myös pistelaskurin helpottamaan todistuspisteiden laskemista.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon. Syksyllä kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytystaulukot löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Rakennusalan työkokemus
Työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Yksi kuukausi työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 60 pistettä.
Hakemuksella ilmoitettu työkokemus tulee todistaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on hakijan toimitettava hakijapalveluihin alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Työtodistuskopiot tulee liittää hakemukselle viimeistään 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Työkokemuksen kertyminen huomioidaan hakuajan päättymiseen saakka. Työkokemus, jota ei ole todistettu työtodistuksin, poistetaan hakemukselta. Alkuperäiset työtodistukset tarkistetaan opintojen alussa opiskelijaksi valituilta.
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 1.-4.11.2021 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2021 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 22.9.2021 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Rakennusalan työtodistuskopiot
Jos ilmoitat hakemuksellasi rakennusalan työkokemusta, sinun tulee ladata hakulomakkeelle työtodistukset 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi. Huom. Työsopimukset eivät ole riittävä todiste työkokemuksesta.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 3.12.2021 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 26.11.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 3.12.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Linkki syksyn 2021 yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin julkaistaan täällä lähempänä hakuaikaa. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 14.12.2021 klo 15. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli syksyn 2021 yhteishaussa viimeistään 10.12.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.).
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-4 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 22.10.2021 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.12.2021 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2021 Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.12.2021 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 27.12.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-4 opiskelijaa. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 22.10.2021 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä syksyn aikana. Valinnassa huomioidaan 31.12.2021 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.12.2021 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.12.2021 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 27.12.2021 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Hakukohteessa on käytössä yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin.
Katso lisätietoja sivulta Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoaan asiakirjoin, TAMK voi myöntää hakijalle oikeuden osallistua valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Ole yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin ennen hakemista, mikäli sinulla ei ole toimittaa riittäviä asiakirjoja.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 34 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta.
Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa tai et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Eri valintatavat on jaettu valintatavoille seuraavasti:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus: 6 paikkaa
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus: 6 paikkaa
- AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus: 22 paikkaa
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
- AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus
Jos mahdollista, lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja hakija voi tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Mikäli ylioppilaiden todistusvalinnassa tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa jää aloituspaikkoja täyttämättä, siirretään ne AMK-valintakoejonoon.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi todistusvalinnalla. Katso lista hyväksyttävistä todistuksista tämän sivun "Liitteet" osiosta.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon (198p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max. 258p).
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnosta pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
European Baccalaureate -tutkinto (EB), International Baccalaureate -tutkinto (IB), Suomessa suoritettu Reifeprüfung (RP) -tutkinto tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat ja kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittaneet lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2022 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 17.5.2022 mennessä.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ammatillinen perustutkinnon (150p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 210p).
Ammatillinen perustutkinto
Todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut toisen asteen ammatilliset perustutkinnot. Todistusvalinnassa huomioidaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanat ja tutkinnon painotettu keskiarvo. Enintään ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa voi saada 150 pistettä.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015–31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 6.4.2022 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-palvelussa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana vuonna 2022 valmistuvat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 17.5.2022 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Näyttötutkinnon suorittanut hakija voi tulla valituksi vain AMK-valintakokeen perusteella.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusmestarikoulutuksessa todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi opiskelijavalinnassa huomioidaan rakennusalan työkokemus.
Työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Yksi kuukausi työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 60 pistettä.
Hakemuksella ilmoitettu työkokemus tulee todistaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemkseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on hakijan toimitettava hakijapalveluihin alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Työtodistukset tarkistetaan opiskelijaksi valittavilta. Työkokemuksen kertyminen huomioidaan hakuajan päättymiseen saakka. Työtodistukset tulee liittää hakemukselle 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Työkokemus, jota ei ole todistettu työtodistuksin, poistetaan hakemukselta. Alkuperäiset työtodistukset tarkistetaan tarvittaessa opintojen alussa opiskelijaksi valituilta.
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen (80p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 140p).
AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
AMK-valintakoe järjestetään keväällä ajalla 30.5. – 2.6.2022. Löydät TAMKissa tarjolla olevat valintakoetilaisuudet sekä muita tarkempia tietoja AMK-valintakokeesta ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana yhteishaun hakulomakkeella. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista. Tutustu myös TAMKin omiin AMK-valintakokeen ohjeisiin.
AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.
Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee sinun täyttää yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Toimita hakemus siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.
Yksilöllisiä järjestelyitä on haettava viimeistään 6.4.2022 klo 15. Löydät TAMKin ohjeet Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa -verkkosivulta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 6.4.2022 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Olethan hakijapalveluihin yhteydessä ennen dokumentin lähettämistä.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 15.7.2022 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK pääsääntöisesti tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 5.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 15.7.2022 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä tarvittaessa kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi. Tarkista myös henkilökohtainen opiskelupaikan vastaanoton määräpäivä.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 8.8.2022. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli kevään 2022 toisessa yhteishaussa viimeistään 29.7.2022 kello 15.00.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Hakukohteessa on käytössä yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin.
Katso lisätietoja sivulta Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoaan asiakirjoin, TAMK voi myöntää hakijalle oikeuden osallistua valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Ole yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin ennen hakemista, mikäli sinulla ei ole toimittaa riittäviä asiakirjoja.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 34 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta.
Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa tai et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään rakennusalan työkokemuksen sekä ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Eri valintatavat on jaettu valintatavoille seuraavasti:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus: 6 paikkaa
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus: 6 paikkaa
- AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus: 22 paikkaa
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
- AMK-valintakoe ja rakennusalan työkokemus
Jos mahdollista, lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja hakija voi tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Mikäli ylioppilaiden todistusvalinnassa tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa jää aloituspaikkoja täyttämättä, siirretään ne AMK-valintakoejonoon.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi todistusvalinnalla. Katso lista hyväksyttävistä todistuksista tämän sivun "Liitteet" osiosta.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon (198p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max. 258p).
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnosta pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
European Baccalaureate -tutkinto (EB), International Baccalaureate -tutkinto (IB), Suomessa suoritettu Reifeprüfung (RP) -tutkinto tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat ja kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittaneet lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2022 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 17.5.2022 mennessä.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään ammatillinen perustutkinnon (150p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 210p).
Ammatillinen perustutkinto
Todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut toisen asteen ammatilliset perustutkinnot. Todistusvalinnassa huomioidaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanat ja tutkinnon painotettu keskiarvo. Enintään ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa voi saada 150 pistettä.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015–31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 6.4.2022 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-palvelussa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana vuonna 2022 valmistuvat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 17.5.2022 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Näyttötutkinnon suorittanut hakija voi tulla valituksi vain AMK-valintakokeen perusteella.
Jos hakija suorittaa ammatillisen perustutkinnon Ahvenanmaalla keväällä 2022, hakijan pitää viimeistään 13.5.2022 klo 15.00 mennessä ladata todistus Opintopolkuun (missä käy ilmi lopulliset osasuoritukset, painotettu keskiarvo, ja vahvistustieto valmistumisesta), jotta hän on mukana todistusvalinnassa.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Tutkinto-ohjelman todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta tai erillisiä kynnysehtoja. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja rakennusalan työkokemus
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusmestarikoulutuksessa todistusvalinnan ja AMK-valintakokeen lisäksi opiskelijavalinnassa huomioidaan rakennusalan työkokemus. Työkokemuspisteitä laskettaessa otetaan huomioon vain 18-vuotiaana tai sen jälkeen hankittu rakennusalan työkokemus, joka on kertynyt hakuajan loppuun mennessä. Yksi kuukausi työkokemusta tuottaa yhden pisteen. Työkokemuksesta voi saada enintään 60 pistettä.
Hakemuksella ilmoitettu työkokemus tulee todistaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen tarkka alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Varusmiespalvelua, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelua tai hoitovapaata ei lasketa rakennusalan työkokemukseksi.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL tai MYEL- vakuutettu. Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Pisteitä saadakseen hakijan tulee merkitä hakulomakkeeseen rakennusalan työkokemuksen kokonaismäärä täysinä kuukausina. Hakijan tulee muuntaa osa-aikatyön tunnit kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Rakennusalan työkokemuksen määrä on pystyttävä osoittamaan työtodistuksin. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on hakijan toimitettava hakijapalveluihin alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Työtodistukset tarkistetaan opiskelijaksi valittavilta. Työkokemuksen kertyminen huomioidaan hakuajan päättymiseen saakka. Työtodistukset tulee liittää hakemukselle 6.4.2022 mennessä. Työkokemus, jota ei ole todistettu työtodistuksin, poistetaan hakemukselta.
Lopullinen opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen (80p) ja rakennusalan työkokemuksen (60p) yhteispisteiden perusteella (max 140p).
AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
AMK-valintakoe järjestetään keväällä ajalla 30.5. – 2.6.2022. Löydät TAMKissa tarjolla olevat valintakoetilaisuudet sekä muita tarkempia tietoja AMK-valintakokeesta ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana yhteishaun hakulomakkeella. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista. Tutustu myös TAMKin omiin AMK-valintakokeen ohjeisiin.
AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.
Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Rakennusalan työkokemus
Rakennusalan työkokemuksesta on kerrottu kohdassa Työkokemus.
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee sinun täyttää yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Toimita hakemus siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.
Yksilöllisiä järjestelyitä on haettava viimeistään 6.4.2022 klo 15. Löydät TAMKin ohjeet Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa -verkkosivulta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 6.4.2022 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Olethan hakijapalveluihin yhteydessä ennen dokumentin lähettämistä.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 15.7.2022 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK pääsääntöisesti tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 8.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 15.7.2022 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä tarvittaessa kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi. Tarkista myös henkilökohtainen opiskelupaikan vastaanoton määräpäivä.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2022. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli kevään 2022 toisessa yhteishaussa viimeistään 22.7.2022 kello 15.00.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.)
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-4 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae avoimen väylän erillishaussa; toisen asteen väylä, Rakennusmestari, päivätoteutus
Valinta ammatillisen perustutkinnon ja avoimen AMKin opintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittamassa tai sinulla on jo rakennusalan perustutkinto ja olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 27 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 27 opintopistettä tulee olla suoritettuna 31.7.2022 mennessä.
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
- Rakennusalan perustutkinto tulee olla suoritettuna 31.7.2022 mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän haussa on 0-2 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Mikäli hakijoita tutkinto-ohjelmaan on enemmän kuin opiskelupaikkoja, asetetaan hakijat paremmuusjärjestykseen keskiarvon perusteella. Tavoitteena on, että kunkin valitun opiskelijan painotettu keskiarvo on vähintään 2. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys (painotettu keskiarvo)
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Tutkintotodistus
- Lataa hakemukselle ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistus tai jos olet valmistumassa, ajantasainen opintosuoritusote 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKiin 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Tutkintotodistus
- Jos olet valmistunut hakuajan jälkeen, lataa ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistus hakemukselle 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia. Niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus hyväksytään. Tai voit jakaa linkin Oma Opintopolku -palveluun suorituksiisi.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-4 opiskelijaa. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua, vaan opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7.2022 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 12.7.2022 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.