Kieli ja teksti eivät ole vain kommunikaation välineitä vaan ne ovat myös keinoja rakentaa todellisuutta sekä ylläpitää, uusintaa ja kyseenalaistaa valtasuhteita ja hierarkioita. Kielten tutkinto-ohjelma kouluttaa laaja-alaisia kieliasiantuntijoita sellaisiin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tärkeisiin tehtäviin, joissa syvällinen kielen ja kulttuurin asiantuntemus, kansainvälisyys ja kulttuurinen ymmärtäminen ovat keskeisiä. Tutkinto-ohjelmassa tutkitaan kieltä ja tekstejä, jotka mahdollistavat yhteiskunnan ja sen instituutioiden olemassaolon ja toiminnan.
Kielten maisteriohjelman opintosuuntia ovat englannin kieli ja kirjallisuus, pohjoismaiset kielet, saksan kieli ja kulttuuri, suomen kieli sekä venäjän kieli ja kulttuuri. Lisäksi voit opiskella esimerkiksi ranskaa ja espanjaa.
Laaja-alaisessa kielten tutkinto-ohjelmassa opiskelija pääsee mukaan kansallisesti ainutlaatuiseen ja kansainvälisesti houkuttelevaan informaatio- ja mediayhteiskunnan asiantuntijoiden koulutuskokonaisuuteen. Opetuksessa korostetaan Tampereen yliopiston yhteiskunnallisen painotuksen mukaisesti kielen yhteiskunnallista merkitystä sekä kieltä viestintävälineenä. Tutkinto-ohjelmasta valmistuu kielen ja viestinnän asiantuntijoita, joilla on mahdollisuus työllistyä monelle eri yhteiskunnan sektorille, kuten koulutukseen, yritysmaailmaan, järjestöihin ja julkiseen hallintoon.
Maisteriopinnoissa kehitetään oman alan asiantuntemusta, ja niissä opiskelija syventyy valitsemaansa erikoisalaan ja harjaantuu tieteelliseen työskentelyyn. Erikoistumisen tueksi tutkinto-ohjelma tarjoaa erilaisia teemavaihtoehtoja: asiantuntijaviestintä; digitaalisuus ja mediat; kielellinen ja kulttuurinen vuorovaikutus. Kielten tutkinto-ohjelma on jo perusluonteeltaan kansainvälinen, ja voit tukea kansainvälisyyttä myös esimerkiksi vaihto-opintojen kautta. Opinnäytteissä voi syventyä aiheisiin, jotka tukevat omaa erikoistumista tai ammatillista suuntautumista.
Pohjoismaisten kielen ja kulttuurin opintosuunta
Pohjoismaisten kielten maisteriohjelmasta valmistuneet opiskelijat ovat kielen ja viestinnän ammattilaisia, joilla on edellytykset toimia pohjoismaisen kieli- ja kulttuurialueen asiantuntijana sekä kyky analysoida, tulkita ja tuottaa tieteellistä tekstiä ja tutkimusta. Tutkinto-ohjelman opiskelijoilla on edellytykset toimia monella yhteiskunnan alalla, kuten opetus-,viestintä- ja hallintoalojen tehtävissä. Myös pohjoismaiden taloudellinen ja kulttuurinen yhteistyö tarjoaa monia työmahdollisuuksia.
Maisteriopintojen painopiste on teoriassa ja metodologiassa ja niiden yhdistämisessä konkreettisiin käytännön ilmiöihin. Opiskelija oppii tuntemaan pohjoismaisen kieli- ja kulttuurialueen erityispiirteitä sekä ymmärtämään, miten kieli, kulttuuri ja yhteiskuntaolot vaikuttavat toisiinsa. Lisäksi opinnot kehittävät ruotsin kielen viestintätaitoja, itsenäistä tiedonhankintaa sekä systemaattista ja analyyttista ajattelua. Maisteriopinnoissa harjaantuvat myös yleiset työelämävalmiudet, kuten tiimityö-, neuvottelu- ja projektinhallintataidot. Maisteriohjelmassa voit keskittyä yhteiskuntapainotteiseen kielentutkimukseen tai valita tarkastelunäkökulmaksi kielen, kulttuurin tai kirjallisuuden. Tutkinto-ohjelma tarjoaa myös väylän opettajaksi aikoville: aineenopettajan pätevyyden saavuttaa sisällyttämällä opintoihin aineenopettajan pedagogiset opinnot.