Monitavoitteisen metsänhoidon osaaminen (25 op)
6M00GE02 Monitavoitteinen metsänhoito (5 op)
Syys-lokakuu 2023
Tavoitteet: Opiskelija tuntee erilaiset metsänkasvatusmenetelmät ja mahdollisuudet käyttää niitä joustavammin metsien käytön eri tavoitteiden toteuttamiseen ja yhteensovittamiseen.
Sisältö: Metsänomistajan tavoitteiden selvittäminen ja konkretisoiminen metsänhoidollisiksi käsittelyiksi. Niiden vaikutusten arviointi ja havainnollistaminen. Ekologinen metsänhoito Säästöpuumetsätalous. Eri-ikäisrakenteisten metsien kasvatus. Sekametsien kasvatus. Kiertoajan vaikutus tavoitteiden toteuttamiseen. Ilmastokestävien metsien kasvattaminen. Mukautuvan suunnittelun periaate.
6M00GD99 Kestävän metsien käytön luonnontieteelliset perusteet (5 op)
Marraskuu 2023 – tammikuu 2024
Tavoitteet: Opiskelija ymmärtää kestävyyden käsitteeseen liittyvät erilaiset näkemykset ja kestävyyden asettamat reunaehdot metsien käytölle. Opiskelija tuntee hiilen ja muiden ilmastonmuutokseen vaikuttavien aineiden kierron pääpiirteet metsäekosysteemissä. Hän tietää millaisia vuorovaikutuksia metsien ja ilmakehän välillä on. Hän tietää ilmastonmuutoksen ennustetut vaikutukset ekosysteemeihin ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen haasteet. Hän tietää mistä metsien, turvemaiden ja metsäteollisuuden tuotteiden hiilitase muodostuu ja miten metsiin kohdistuvat erilaiset toimenpiteet vaikuttavat siihen. Opiskelija tietää metsien, soiden ja puiden merkityksen hiilivarastona. Opiskelija tietää metsäluonnon monimuotoisuuden nykytilan ja turvaamisen haasteet. Hän tuntee millä keinoilla monimuotoisuuden turvaamista voidaan tehostaa nykyisestä. Opiskelija tietää vesiekologian olennaiset piirteet, metsätalouden vesistövaikutusten taustat ja vesiensuojelumenetelmien mahdollisuudet vesistökuormituksen vähentämiseen.
Sisältö: Heikon ja vahvan kestävyyden käsitteet. Kestävyyden mittarit ja reunaehdot. Monimuotoisuuden turvaamisen haasteet ja tehostamisen keinot. Metsien, turvemaiden ja metsäteollisuuden tuotteiden hiilitalous Ilmastonmuutos ja siihen sopeutumisen haasteet. Vesiekologia, metsätalouden vesistövaikutukset ja niiden syyt. Vesiensuojelun keinot ja niiden mahdollisuudet vesistökuormituksen vähentämiseksi.
6M00GE00 Tavoitteet, ohjauskeinot ja rahoitus (5 op)
Helmi-maaliskuu 2024
Tavoitteet: Opiskelija tuntee YK:n, EU:n ja Suomen monimuotoisuus- ja hiilineutraalisuustavoitteet Hän tuntee niiden soveltamisen ja ohjaamisen keinot Suomessa etenkin metsien käyttöön liittyen. Opiskelija tuntee kansalliset ohjelmat, lainsäädännön ja rahoituskeinot, joilla pyritään hillitsemään hiilipäästöjä ja luontokatoa sekä parantamaan vesistöjen tilaa.
Sisältö: YK:n, EU:n ja Suomen kansallisen politiikan asettamat tavoitteet (mm. YK:n biodiversiteettisopimus, EU:n metsä- ja biodiversiteettistrategiat, EU:n ennallistamisasetus, kansalliset metsä- ja biodiversiteettistrategiat. Lainsäädännön asettamat puitteet (mm. EU:n vesipuitedirektiivi, ennallistamisasetus, Suomen luonnonsuojelulaki) Toimenpideohjelmat (mm. Metso, Helmi). Metka ja muut valtion tuet. Kompensaatiomekanismit ja niiden kehitys. Eri organisaatioiden rooli tavoitteiden toteuttamisessa.
6M00GE03 Metsä- ja luontotieto ja paikkatietotyökalut (5 op)
Huhti-kesäkuu 2024
Tavoitteet: Opiskelija tietää millaista avointa metsä- ja luontotietoa on saatavilla ja mistä sen löytää. Hän osaa hyödyntää avointa metsä- ja luontotietoa monitavoitteisen metsien käytön suunnittelussa. Hän osaa käyttää paikkatieto-ohjelmistoja (esim. QGis) ja hyödyntää niitä metsä- ja luontotiedon soveltamisessa
Sisältö: Metsä- ja luontotietoa koskevat paikkatietoaineistot ja –työkalut. Paikkatietoanalyysit. Edellisten hyödyntäminen toimenpiteiden kohdentamisessa, suunnittelussa ja seurannassa.
6M00GE01 Ennallistamismenetelmät (5 op)
Syys-lokakuu 2024
Tavoitteet: Opiskelija tunnistaa ennallistamiseen soveltuvat kohteet ja tuntee ennallistamiseen käytetyt menetelmät erilaisissa metsä-, suo- ja vesielinympäristöissä. Opiskelija osaa suunnitella ennallistamistoimenpiteitä sekä arvioida niiden kustannuksia ja vaikutuksia. Hän tuntee ennallistamiseen liittyvät rahoitusmahdollisuudet.
Sisältö: Ennallistamisen tavoitteet, suunnittelu, toteutus ja seuranta. Kohteiden soveltuvuuden arvioiminen. Metsien ennallistamisen menetelmät. Soiden ennallistamisen menetelmät. Virtavesien, lampien, lähteiden ennallistamisen menetelmät. Ennallistamisen vaikutukset.
Vapaasti valittavat opinnot (5 op)
Syyskuu 2023 – joulukuu 2024 välillä
Esim. Climate University -kursseja: Climate University - Teaching and learning for sustainable future
Opinnäytetyö (30 op)
Syyskuu 2023 – joulukuu 2024 välillä
Suunnittelu 5 op, toteutus 20 op, raportointi ja arviointi 5 op