
Metsätalouden tutkinto-ohjelma, Virrat
Metsien käytön moniosaajaksi
Metsätalousinsinöörin tutkinto-ohjelmasta valmistut monenlaisiin metsäalan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Saat monipuolisen kuvan metsistä ekosysteeminä ja uusiutuvana luonnonvarana. Metsätalousinsinöörin keskeisiä osaamisalueita ovat metsien ja metsäluonnon hoito, puunhankinta, metsävaratiedon hallinta sekä metsänomistajien kanssa vuorovaikutuksessa toimiminen.
Opinnoissa saat valmiuksia myös metsien mittaukseen, arviointiin ja metsäsuunnitteluun, paikkatieto-osaamiseen sekä neuvonta-, markkinointi- ja liiketoimintaosaamiseen. Henkilökohtainen opintosuunnitelma mahdollistaa sen, että voit muokata omaa tutkintoasi omien tavoitteidesi mukaisesti. Opiskelemme paljon pienryhmissä. Metsäopiskelijoista hitsautuukin opintojen aikana sanavalmiita ja aktiivisia osaajia. Metsistä saatavien monenlaisten hyötyjen merkitys korostuu tulevaisuudessa, ja alan osaajille on kysyntää.
Tutustu myös: Metsätalousinsinööri (AMK) Tuomas Korhonen selvitti opinnäytetyössään Jukolan viestin luontovaikutuksia.
Ajankohtaisia uutisia
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Metsätalouden koulutuksessa perehdyt metsään ekosysteeminä, opit arvioimaan puustotietoja sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan metsänhoitoa ja puunhankintaa. Saat myös hyvät valmiudet metsänomistajien kanssa toimimiseen ja perehdyt metsätalouden liiketaloudellisiin edellytyksiin.
Metsätalouden koulutuksesta valmistut alan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Vankan metsäosaamisen lisäksi valmistuneilta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja, yritystalouden tuntemusta sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn.
Metsätalousinsinöörinä suunnittelet ja toteutat metsänhoitoa, keräät ja hyödynnät metsävaratietoa tai toimit esimerkiksi puun ostajana. Metsänomistajien neuvonta kuuluu useimpien metsätoimihenkiöiden tehtäviin. Työtehtäväsi voi olla myös puunkorjuun ja puutavarakuljetusten ohjaus. Työpaikkoja on esimerkiksi metsäteollisuuden puunhankinnassa, metsänhoitoyhdistyksissä, Suomen metsäkeskuksessa sekä Metsähallituksessa.
Opetuskieli on suomi. Kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin tarjottavissa opintojaksoissa opetuskielenä voi olla myös englanti.
Koulutuksessa perehdyt metsään ekosysteeminä sekä opit suunnittelemaan ja toteuttamaan metsätalouden toimenpiteitä ja arvioimaan niiden onnistumista. Opit mittaamaan ja arvioimaan puustotietoja, hyödyntämään paikkatietoa ja tekemään metsänhoitoon ja puunhankintaan liittyviä suunnitelmia ja ratkaisuja. Tutustut metsänomistukseen liittyviin kysymyksiin ja opit toimimaan metsänomistajien kanssa. Perehdyt myös metsätalouden yritystoimintaan ja opit projektitoimintaa osana opiskeluasi.
Ensimmäisen vuoden opinnoissa saat kokonaiskuvan metsästä ekosysteeminä ja opit metsänhoidon periaatteet. Tutustut metsän merkitykseen yhteiskunnassa sekä puunkorjuun perusasioihin ja opit, mihin kaikkeen puuta käytetään ja millaisia vaatimuksia puuraaka-aineelle eri tilanteissa asetetaan.
Toisen vuoden aikana perehdyt tarkemmin puunkorjuuseen ja puunkorjuun suunnitteluun. Opit käyttämään paikkatietoa sekä laatimaan ja päivittämään tilakohtaisen metsäsuunnitelman. Metsänhoidon taloudelliset näkökulmat ja vaihtoehtoiset käsittelytavat tulevat myös tutuiksi.
Kolmannen vuoden sisältö painottuu liiketoimintaosaamiseen ja metsänomistajien kanssa toimimiseen. Kolmannen ja neljännen vuoden välillä sovellat oppimiasi asioita harjoittelujaksolla. Kolmannen ja neljännen vuoden aikana on mahdollista painottaa opintoja esimerkiksi asiakas- ja myyntityön suuntaan tai metsätalouden erityiskysymyksiin.
Neljännen vuoden aikana syvennät osaamistasi puunhankinnan kokonaissuunnittelun tai monitavoitteisen metsänhoidon alalla ja perehdyt esimerkiksi metsätietojärjestelmiin. Neljäntenä vuonna teet myös opinnäytetyön.
Metsätalouden opinnot antavat sinulle laajan yleisosaamisen metsätalouden eri tehtäviin. Voit hankkia halutessasi erikoisosaamista projektiopintojen, vapaasti valittavien opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön aihevalinnoilla. Henkilökohtainen opintosuunnitelma mahdollistaa vielä edellä mainittuja enemmän valintoja.
Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Opintojen suunniteltu kesto on 4 vuotta.
Opiskelu tapahtuu monimuotoperiaatteella eli varsinaisia kontaktiopetustilanteita on pääsääntöisesti 1–2 kertaa kuukaudessa. Joissakin maasto-opetusta vaativissa opintojaksoissa lähijaksojen kesto voi olla 3–5 päivää. Lähiopetus järjestetään pääosin Virroilla ja kontaktipäivät ovat yleensä perjantai ja lauantai. Yksittäisiä lähijaksoja voi olla myös Tampereella, silloin kun tarvitaan tiettyjä erityisiä atk-ohjelmia.
Kontaktiopetuksen välillä on itsenäistä opiskelua ja etätehtävien tekemistä. Jonkin verran on myös verkko-opetusta. Opiskelijan keskeinen ajankäyttö kohdistuu nimenomaan etäopiskeluun, johon on pystyttävä varaamaan riittävästi aikaa.
Tutkinto koostuu seuraavista kokonaisuuksista: perus- ja ammattiopinnot (183 op), vapaasti valittavat opinnot (12 op), harjoittelu (30 op) ja opinnäytetyö (15 op).
Teet työelämälähtöisen, toimeksiantajan tilaaman opinnäytetyön (15 op) yleensä neljäntenä opiskeluvuotenasi. Opinnäytetyön avulla osoitat, kuinka osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi metsätalouden alaan liittyvässä tutkimus- tai kehittämistehtävässä. Opinnäytetyön tekemisessä tarvitset tiedonhankintataitoja, oman työn raportoinnin osaamista sekä taitoa työskennellä tavoitteellisesti ja itsenäisesti.
Voit tutustua opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin Theseus.fi -sivustolla.
Metsätalousinsinöörinä voit toimia esimerkiksi metsien hoidon suunnittelijana ja toteuttajana, suunnittelu- ja esimiestehtävissä puun ostossa, korjuussa ja kaukokuljetuksessa sekä metsänomistajien neuvonnassa.
Vastavalmistuneena voit työllistyä aluksi projektiluonteisiin tehtäviin. Työpaikkoja on sekä julkisella että yksityisellä sektorilla esimerkiksi metsäteollisuusyrityksissä, metsänhoitoyhdistyksissä, Suomen metsäkeskuksessa ja Metsähallituksessa. Voit toimia myös itsenäisenä metsäpalveluyrittäjänä.
Tyypillisiä metsätalousinsinöörin tehtävänimikkeitä ovat metsäneuvoja, metsäasiantuntija, metsäpalveluasiantuntija, metsäneuvoja, kenttäesimies, operaatioesimies, hankintaesimies, metsäasiakasvastaava, operaattori, suunnittelija ja projektiassistentti.
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla TAMKin yhteistyökorkeakouluissa, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Suositeltavin ajankohta pitkään vaihtoon lähdölle on kolmantena opiskeluvuotena, mutta monimuoto-opiskelijoiden on hyvä keskustella vaihtoon lähdöstä hyvissä ajoin joko tutkintovastaavan tai opinto-ohjaajan kanssa. Voit myös hankkia itsellesi harjoittelupaikan mistä tahansa maasta.
Koulutuksella on paljon yhteistyötä paikallisten ja alueellisten metsäorganisaatioiden kanssa. Työelämän edustajat käyvät pitämässä vierailuluentoja ja opintojaksojen yhteydessä tehdään vierailuja yrityksiin. Projektiopintojen sekä opinnäytetöiden aiheet saadaan pääsääntöisesti työelämästä. Harjoittelua on kaikkiaan 30 opintopistettä, mikä vastaa 5 kuukauden aikajaksoa. Metsäorganisaatioissa on vuosittain paikkoja harjoittelijoille ja harjoittelu on pääsääntöisesti palkallista.
Metsätalouden koulutus on mukana erilaisissa yhteistyöhankkeissa. Näissä hankkeissa pyritään myös saamaan työtehtäviä opiskelijoille. Saat työstäsi projekteissa joko opintopisteitä tai joissakin tapauksissa palkkaa.
Vuoden 2019 alusta TAMK on osa Tampereen korkeakouluyhteisöä, johon lisäksemme kuuluu uusi Tampereen yliopisto. TAMKin opiskelijalle tämä merkitsee mahdollisuutta laajentaa osaamistaan. Voit kerätä opintopisteitä myös yliopistossa tarjolla olevilla kursseilla tai osallistua yhteisiin projekteihin.
Kun olet suorittanut metsätalousinsinöörin tutkinnon, voit hakea suorittamaan luonnonvara-alan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tai metsäalan maisteritutkintoa yliopistossa.
Ari Vanamo
LehtoriAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opiskelija-asioista vastaavaan tutkintovastaava Ari Vanamoon, ari.vanamo(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 25 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Metsätalousinsinööri (AMK), monimuotototeutus, Virrat | Syksy 2021 |
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
11 |
|
4 |
|
10 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
VALINTATAPA: YLIOPPILAIDEN TODISTUSVALINTA
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella. Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 22.9.2021 mennessä. Syksyllä 2021 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Kynnysehdot
Todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä vähintään arvosanan Cum laude approbatur (C).Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- I. Äidinkieli
- II. Matematiikka
- III. Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
VALINTATAPA: AMMATTILLISEN PERUSTUTKINNON SUORITTANEIDEN TODISTUSVALINTA
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 13.10.2021.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018. Ohjeita painotetun keskiarvon laskemiseen löydät osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015–31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 13.10.2021 mennessä.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- I Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- II Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- III Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
VALINTATAPA: AMK-VALINTAKOE
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Valintakokeesta kerrotaan tarkemmin kohdassa Valintakoe.
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja Suomessa suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Ylioppilastodistuksen pisteytystaulukot ja pistelaskuri löydät ammattikorkeakouluun.fi sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 13.10.2021. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana syksyllä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 13.10.2021 mennessä.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ohjeet painotetun keskiarvon laskemiseen (enimmäispistemäärä 90 p) ja ammatillisen perustutkinnon pisteiden laskemiseen (enimmäispistemäärä 60 p) löydät ammattikorkeakouluun.fi sivuilta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta. Samalta sivulta löydät myös pistelaskurin helpottamaan todistuspisteiden laskemista.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon. Syksyllä kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytystaulukot löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 1.-4.11.2021 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2021 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 22.9.2021 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 3.12.2021 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 26.11.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 3.12.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Linkki syksyn 2021 yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin julkaistaan täällä lähempänä hakuaikaa. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 14.12.2021 klo 15. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli syksyn 2021 yhteishaussa viimeistään 10.12.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.