
Matematiikan maisteriohjelma
Matematiikka - todistetusti varmaa tietoa
Matematiikalla on keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan perustassa. Teknologian kehitys on entisestään korostanut matemaattisen tiedon tarvetta ja samalla mahdollistanut uusia sovelluksia eri tieteenaloilla ja käytännön asiayhteyksissä. Maisteriopinnoissa keskitytään erityisesti matematiikan teoriarakenteen syvällisempään ymmärtämiseen. Maisteriopintojen opetustarjonnassa painottuvat eritysesti logiikka ja algebra. Näillä matematiikan aloilla on paljon sovelluksia tietojenkäsittelyoppiin.
Matematiikan maisteriopinnoissa suoritetaan filosofian maisterin tutkinto. Maisteriopinnoissa on kolme vaihtoehtoista opintosuuntaa: " Matematiikka eli ns. yleinen opintosuunta " Matematiikan aineenopettaja " Tietotekniikan matematiikka Matematiikan maisteritutkinnon valinnaisissa opinnoissa voi tehdä omiin tavoitteisiin sopivia opintojakso- ja sovellusaineiden valintoja ja hankkia laajan osaamisen erilaisiin julkisen ja yksityisen sektorin työpaikkoihin.
Oman tutkinto-ohjelman opintojen lisäksi voit hyödyntää laajasti Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa. Matemaatikon yleisimpiä työpaikkoja ovat erilaiset oppilaitokset, vakuutusyhtiöt, pankit, teollisuus, IT-alan yritykset ja tutkimuslaitokset. Tervetuloa joukkoomme!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Filosofian maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on
- oman opintosuuntansa alan hyvä tuntemus
- valmiudet tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen
- valmiudet toimia työelämässä oman alansa asiantuntija- ja kehitystehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä
- valmiudet tieteelliseen jatkokoulutukseen
- hyvä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön
- tutkimuksen yleisten eettisten periaatteiden tuntemus
Maisteriopinnoissa opiskelija keskittyy matemaattisen teoriatiedon syventämiseen ja matematiikan tieteellisen erityisluonteen syvempään ymmärtämiseen sekä kehittää abstraktien struktuurien hahmottamiskykyään. Vapaavalintaiset opinnot mahdollistavat osaamisen soveltamisen ja kartuttamisen opiskelijan oman mielenkiinnon ja valitun suuntavaihtoehdon mukaisesti.
Matematiikan aineenopettajan opintosuunnan opiskelija hankkii opinnoissaan erityisesti opetustyön vaatiman matemaattisen ja pedagogisen osaamisen. Opiskelija saavuttaa laajan kelpoisuuden toimia eri kouluasteilla ja oppilaitoksissa matemaattisten aineiden opettajana. Matematiikan ja kasvatustieteen opintojen lisäksi opiskelija suorittaa myös toisen opetettavan aineen opinnot.
Tietotekniikan matematiikan opintosuunnan opiskelija syventää ja laajentaa matemaattista osaamistaan keskittymällä erityisesti tietojenkäsittelyn teoriassa ja sovelluksissa käytettävään matematiikkaan sekä itse sovelluksiin osana tietojenkäsittelyopin opintoja.
Matematiikan maisteriopinnoissa suoritetaan filosofian maisterin tutkinto, johon kuuluu matematiikan opintojen lisäksi valinnaisia opintoja. Opintojakso- ja sovellusaineiden valinnoilla voi suuntautua erilaisiin työtehtäviin julkiselle ja yksityiselle sektorille. Tampereen yliopisto tarjoaa tässä suhteessa erinomaisia vaihtoehtoja esimerkiksi taloudellis-hallinnolliselle alalle aikoville. Matematiikan opiskelijoille tyypillisiä valinnaisia opintoja ovat mm. tietojenkäsittelyoppi, tilastotiede, kasvatustiede, vakuutustiede, taloustiede, laskentatoimi, filosofia, fysiikka ja kemia. Matemaatikon yleisimpiä työpaikkoja ovat erilaiset oppilaitokset, vakuutusyhtiöt, pankit, teollisuus ja tutkimuslaitokset. Matemaattisten aineiden opettajaksi suuntautuville on maisteriopinnoissa oma aineenopettajan opintosuunta. Aineenpettajan opintosuuntaan sisältyviin opettajan pedagogisiin opintoihin haetaan opintojen aikana erikseen. Valinta tehdään soveltuvuuden ja opintomenestyksen perusteella.
Matematiikan maisteriopinnoissa on kolme opintosuuntaa, joista valitaan yksi:
- Matematiikan opintosuunta
- Matematiikan aineenopettajan opintosuunta
- Tietotekniikan matematiikan opintosuunta
Filosofian maisterin tutkinto (FM), 120 op
- Syventävät opinnot, 60-80 op
- Valinnaiset opinnot, 40-60 op
Yksityiskohtaiset tutkintorakenteet on esitetty tutkintokuvausten yhteydessä.
Matematiikkaan suuntautuneella filosofian maisterilla on mahdollisuus sijoittua esimerkiksi tutkimuksen, elinkeinoelämän tai korkeakouluopetuksen palvelukseen. Yliopistosektorin ulkopuolella sijoittuminen ja työtehtävät riippuvat mm. opiskelijan suorittamista valinnaisista opinnoista, sillä matematiikan antamat valmiudet ovat hyödyllisiä lähes kaikkien alojen tutkimus- ja suunnittelutyössä. Lisäksi tulevat kysymykseen eri oppilaitosten matematiikan lehtorin virat. Matematiikan opiskelijat työllistyvät lähes poikkeuksetta hyvin, usein aloille, joilla edellytetään tietotekniikan hallintaa. Matematiikan opettajien työmarkkinatilanne on lupaava.
Aineenopettajan opintoihin suuntautuvat
Aineenopettajan opintosuunnan tavoitteena on kouluttaa matemaattisten aineiden opettajia. Opettajan kelpoisuus muodostuu korkeakoulututkinnosta, opetettavan aineen opinnoista ja opettajan pedagogisista opinnoista.
Opetettavalla aineella tarkoitetaan peruskoulun, lukion tai muun oppilaitoksen opetukseen kuuluvaa ainetta. Aineenopettajan opintosuunnasta valmistuneella filosofian maisterilla on mahdollisuus sijoittua mm. peruskoulun ja lukion lehtorin tehtäviin sekä ammatillisten ja muiden oppilaitosten vastaavien yleisten aineiden opettajan tehtäviin.
Aineenopettajan opintosuunnasta valmistuvalla matematiikka on ns. ensimmäinen opetettava aine ja muut opetettavat aineet suoritetaan valinnaisten opintojen kokonaisuuksina. Suositeltavia aineita ovat fysiikka, kemia ja/tai tietotekniikka (tietojenkäsittelytieteiden opetettavan aineen kokonaisuus). Opetettavien aineiden lisäksi suoritetaan opettajan pedagogiset opinnot.
Matematiikan ja tilastotieteen tutkinto-ohjelman matematiikan aineenopettajan opintosuunnan opiskelija saa kelpoisuuden matemaattisten aineiden opettajaksi. Tutkinnon ensimmäinen opetettava aine on matematiikka ja toisen opetettavan aineen voi suorittaa esim. fysiikasta, kemiasta tai tietotekniikasta.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Matematiikan opetus, erikoiskurssit ja opinnäytemahdollisuudet perustuvat osin yksikössä tehtävään ajankohtaiseen tutkimukseen ja sen painopisteisiin.
Tutkimuksen painopisteet matematiikassa ovat algebran, algebrallisen geometrian, logiikan sekä lukuteorian aloilla. Tutkimuksella on paljon yhteyksiä tietojenkäsittelyoppiin.
Matematiikan maisteriopinnot antavat kelpoisuuden matematiikan jatko-opintoihin.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto) tai soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus maisteriohjelmiin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Enintään 10.
Maisterihaussa hakijoita valitaan pelkkään maisteritutkintoon (FM).
Maisterihaussa valinta tapahtuu aikaisempien opintojen tai aikaisempien opintojen ja työkokemuksen ja muun osaamisen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta.
Minimivalintakriteerien täyttyminen ei sinänsä riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan monista hyvistä hakijoista valitaan ansioituneimmat. Maisterin tutkintoon hyväksyminen voi edellyttää täydentävien opintojen suorittamista. Täydentävät opinnot suoritetaan varsinaisten tutkinto-opintojen aikana.
Ylemmän korkeakoulututkinnon jo suorittaneita ja toista ylempää korkeakoulututkintoa suorittavia voidaan hyväksyä vain erittäin perustelluista syistä.
Tiedekunta varaa mahdollisuuden käyttää hakijoiden haastattelua osana valintaprosessia.
1. Vastaavan/soveltuvan alan alemman korkeakoulututkinnon (yliopistotutkinnon) kotimaassa tai ulkomailla suorittaneet
Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä ja hakijalla on perustellut syyt. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset.
Etusija on hakijoilla, jotka ovat suorittaneet kandidaatin tutkinnon ja haettavan ohjelman perus- ja aineopinnot tai niitä vastaavat opinnot.
Kandidaatin tutkinnon tulee olla valmis hakuajan loppuun mennessä. Poikkeustapauksissa voidaan tehdä päätös ehdollisesta valinnasta. Valinta vahvistetaan, mikäli hakija toimittaa vaaditun tutkintotodistuksen Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
2. Soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet
Ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut voidaan hyväksyä suoraan maisterin tutkintoon vain edellyttäen, että AMK-tutkinto on alaltaan ja sisällöltään soveltuva maisterin tutkinnon pohjaksi. Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä ja hakijalla on perustellut syyt. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset. Etusija on hakijoilla, jotka ovat suorittaneet haettavan ohjelman perus- ja aineopinnot tai niitä vastaavat opinnot. Lisäksi edellytetään, että AMK-tutkinnon opintosuoritusten tulee olla vähintään hyvää tasoa ja lopputyön tulisi olla hyväksytty vähintään arvosanalla 3 (asteikolla 1-5).
AMK-tutkinnon tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä. Poikkeustapauksissa voidaan tehdä päätös ehdollisesta valinnasta. Valinta vahvistetaan, mikäli hakija toimittaa vaaditun tutkintotodistuksen Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakija ilmoittaa hakulomakkeella opintosuunnan, johon ensisijaisesti hakee:
- Matematiikan opintosuunta
- Matematiikan aineenopettajan opintosuunta
- Tietotekniikan matematiikan opintosuunta
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huom. Tampereen yliopiston matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelman omat maisteriopiskelijat: Jos olet tullut aiemmin hyväksytyksi suoraan matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelman maisteritutkintoon (FM) ja haluat hakea siirtoa saman tutkinto-ohjelman sisällä toiseen maisterikoulutukseen, hae siirtoa vapaamuotoisella hakemuksella hakemasi koulutuksen maisterihaun aikataulun mukaisesti. Perusteltu hakemus maisterikoulutuksen vaihtamiseksi toimitetaan tiedekunnan toimistoon.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
- Mahdolliset todistusjäljennökset olennaisesta työkokemuksesta
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään (6.4.2022 klo 15:00) mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Maisterihaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi .
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.