
Automaatiotekniikan DI-ohjelma
Automaatio ympäröi meitä kaikkialla
Automaatiotekniikkaa sovelletaan laajasti tekniikassa ja taloudessa, ja automaation merkitys kasvaa koko ajan. Tampereen yliopiston automaatiotekniikan opinnot antavat sinulle työkalut ja osaamisen tulevaisuuden yhteiskunnan kehittämiseen automaation välinein.
Automaatiotekniikan diplomi-insinöörintutkinnon suoritettuasi osaat suunnitella ja toteuttaa itsestään toimivia laitteita ja tehtaita sekä valita työhön parhaat menetelmät. Pystyt selvittämään monimutkaisten järjestelmien syy-seuraussuhteet ja etsimään ongelmiin ratkaisumalleja. Osaat matemaattista mallintamista, simulointia ja ohjelmointia.
Opintojen aikana teet projekti- ja ryhmätöitä, jotka syventävät kieli-, viestintä- ja yhteistyötaitojen osaamistasi.
Automaatiotekniikan DI-tutkinnon suorittaneena voit suuntautua käytännön insinöörityöhön tai alan tutkimukseen. Tampereen yliopistosta valmistuneilla on erittäin hyvät valmiudet työllistyä ja luoda uraa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Osan tutkinnostasi voit opiskella englanniksi tai vaihto-opiskelijana ulkomaisissa yhteistyöyliopistoissa.
Valittavanasi on viisi syventävien opintojen kokonaisuutta:
- Automaation tietotekniikka
- Factory Automation and Industrial Informatics
- Älykkäät työkoneet
- Robotics
- Systeemien hallinta
Tutkinnon vapaasti valittavan kokonaisuuden voit valita oman mielenkiintosi ja uratavoitteidesi mukaisesti. Tampereen yliopistolla automaatiotekniikan opetus pohjautuu vahvasti tutkimusaloihin.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Automaatiotekniikka on läsnä kodeissamme, autoissamme, tehtaissa, liikenteessä, itse asiassa kaikkialla missä nykypäivänä olemme ja liikumme. Automaatiolla hallitaan niin suuria tehtaita, kuin yksittäisiä laitteita ja ilman automaatiota koteihimme ei tulisi lämpöä, sähköä ja vettä. Robotit, autonomiset ajoneuvot ovat näkyvimpiä esimerkkejä automaatiosta. Automaatio onkin välttämättömyys, kun haluamme parantaa tuotteiden ja tuotannon laatua, tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Automaatiotekniikan osaajana sinulla on työmahdollisuuksia kaikilla teollisuuden aloilla, koska automaatiotekniikan perusasioita sovelletaan laajasti tekniikan ja talouden eri aloilla.
Voit hakea automaatiotekniikan DI-ohjelmaan, kun olet suorittanut tekniikan kandidaatin tai muun alemman korkeakoulututkinnon (esimerkiksi insinööri AMK) automaatiotekniikan alalta tai lähialalta.
Automaatiotekniikan DI-ohjelmassa opetusta annetaan sekä englannin että suomen kielellä syventävien opintojen alan valinnasta riippuen. Myös diplomityön voit tehdä englanniksi.
Automaatiotekniikan DI-ohjelman erityisiä vahvuuksia ovat poikkitieteisyys ja tiivis yhteistyö yritysmaailman kanssa. DI-ohjelmassa syvennät alemmassa korkeakoulututkinnossa hankkimaasi automaatiotekniikan osaamista.
DI-tutkinnon yhteiset opinnot täydentävät alalla tarvittavia matemaattista osaamista sekä kehittävät viestintä- ja yhteistyötaitoja. Syventävät opinnot antavat sinulle laajan ja syvällisen ymmärryksen valitusta alasta. Tutkinnon toisen kokonaisuuden saat valita vapaasti oman mielenkiintosi ja uratavoitteidesi mukaan.
Diplomityössäsi syvennät valitsemasi alan osaamistasi.
Sinulla on myös mahdollisuus suorittaa osa opinnoistasi ulkomailla tai JOO-opintoina muissa suomalaisissa yliopistoissa.
Automaatiotekniikan DI-ohjelman syventävät opintokokonaisuudet:
Automaation tietotekniikka
Automaation tietotekniikan kokonaisuudessa opit kehittämään automaatiosovelluksia sekä tuotannon ohjaus- ja hallintaohjelmistoja. Opit yhdistämään sovellukset ja ohjelmistot tietoverkkojen avulla tuotantoa palveleviksi järjestelmiksi.
Opintojen jälkeen osaat toteuttaa ohjelmistopohjaisia automaatiojärjestelmiä, jotka ohjaavat tuotantoa tai yksittäisiä laitteita. Osaat kehittää teollisuuden hajautettuja, sulautettuja sekä reaaliaikaisia automaatiojärjestelmiä ja sovelluksia. Pystyt määrittelemään automaatiosovelluksia olio-, komponentti- ja sovelluspalvelupohjaisen mallinnuksen menetelmin. Kykenet myös hyödyntämään automaation ohjelmisto- ja tietoverkkotekniikan nopeasti uudistuvia toteutustekniikoita. Kokonaisuus vaatii hyvät ohjelmointitaidot, mutta voit syventää perustaitoja opintojen aikana.
Factory Automation and Industrial Informatics
The graduate with advanced studies in Factory Automation and Industrial Informatics can apply "system thinking" to: design, develop and integrate factory automation and information systems. You achieve skills to identify, model, program, control, optimize, validate, verify, orchestrate, choreograph and architect factory automation systems. Furthermore, you have acquired skills for integrating factory automation systems with building and energy automation systems in order to provide a holistic solution. You also gain deep knowledge about identification and applying standards and technologies to vertically and horizontally integrate industrial system components considering mechanical, electrical and information interfaces. Factory Automation and Industrial Informatics also gives developed skills for selecting and applying knowledge languages and associated standards to model systems and in order to achieve automated reasoning at runtime. The graduate has acquired knowledge in the field of industrial informatics in order to develop and manage large software-intensive automation systems. To be successful student in this module the you need to have good programming skills. There is also possible to deepen your programming skills during your studies.
Älykkäät työkoneet
Älykkäiden työkoneiden kokonaisuudessa tutustut työkoneiden keskeisiin teknologioihin ja opit käyttämään ja soveltamaan alan keskeisiä metodeja ja työkaluja. Alueen keskeisiä teknologioita ovat hydrauliikka, sähkökäytöt, hybridiratkaisut sekä reaaliaikaiset ohjausjärjestelmät yhdistettynä anturiratkaisuihin, jotka mahdollistavat eri tasoisten automaattisten ja autonomisten toimintojen toteuttamisen. Kokonaisuuden suoritettuasi osaat reaaliaikaisten ohjausjärjestelmien toteuttamisen käyttäen Matlab/Simulink-pohjaisia ohjelmistotyökaluja. Osaat suunnitella ja toteuttaa työkoneen toiminnot ja järjestelmät ml. säätöalgoritmin, ohjelmiston ja hydraulisen toimilaitetoteutuksen. Opit tuntemaan työkoneiden kehitystrendit ja tunnistamaan oman osaamisen kehittämisen tarpeen työelämässä.
Välttämättömiä työelämätaitoja kuten kieli-, viestintä- ja yhteistyötaitoja opitaan erilaisten oppimismuotojen avulla. Opiskelu sisältää yksilö-, projekti- ja ryhmätöitä sekä lopussa itsenäisesti tehtävän diplomityön kokonaisuuden alueelta. Opit hankkimaan sekä analysoimaan tietoa kriittisesti ja hyödyntämään hankittua tietoa ongelman ratkaisussa. Ymmärrät oman työsi merkityksen yhteiskunnallisessa kontekstissa ja pystyt osallistumaan alan yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Robotics
Number of robots and autonomous systems are increasing rapidly in near future and robotization is changing our life at home and in work. Robots and autonomous systems will be utilized in every sector of industry and services and companies are investing heavily on research and development of robotics and its applications. We already have autonomous mines and ports where ore and containers are transported by autonomous vehicles ie. robots. Our factories are having more and more sophisticated robots for tedious, dangerous and precise work tasks. Different kind of assistance robots will in future help people in health care for example. This change requires competent people for research and development duties in the field of robotics.
The Robotics module offers basic skills and knowledge on robotics and their technology. Studies include fundamentals of robotics, control of robotics, sensing/perception systems for robotics and project work. To be successful in this module the you need to have good mathematical background and programming skills. After studies you are able to develop robot systems.
To be successful student in this module the you need to have good programming skills. There is also possible to deepen your programming skills during your studies.
Systeemien hallinta
Systeemien hallinnan opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelija ymmärtää automaation kasvavan merkityksen tekniikassa, taloudessa ja laajemmin koko yhteiskunnassa. Hän osaa soveltaa alan metodeja tulevissa työtehtävissään ja saa valmiudet luoda tulevaisuuden automaatioratkaisuja, kun tavoitteena on esimerkiksi yritysten ja yhteiskunnan raaka-aineiden, energiankulutuksen tai päästöjen vähentäminen.
Systeemien hallinnassa luodaan reaalimaailman järjestelmien matemaattisia malleja esimerkiksi fysiikan lakien ja mittaustietojen perusteella. Opiskelijat osaavat matemaattisilla algoritmeilla ja tietokoneohjelmistoilla ennustaa todellisten järjestelmien käyttäytymistä, sekä suunnitella ennusteiden avulla järjestelmien optimaalisia ohjausratkaisuja. Systeemien hallinnan opetuksessa hyödynnetään toteutusmuotoja, joilla edistetään työelämässä tarvittavia digi-, työyhteisö- ja tiimityöskentelytaitoja. Lisäksi tuetaan jatkuvan oppimisen valmiuksia, jotka edesauttavat ammattitaidon ylläpitoa opintojen jälkeisessä työelämässä. Opiskeluun kuuluvat myös yritysvierailut ja työelämäyhteyksien luonti yhdessä opetushenkilökunnan kanssa.
Systeemien hallinnasta valmistuneet ovat kehittämässä energiateollisuuden, puun- ja metallinjalostusteollisuuden ja muun prosessiteollisuuden tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä, sekä suunnittelemassa ja valmistamassa vähäpäästöisiä koneita ja laitteita. Tyypillisesti valmistuneet työskentelevät tuotekehitysinsinööreinä, asiantuntijoina, tutkijoina tai johtotehtävissä.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Diplomityö on opintojen loppuvaiheessa tehtävä tieteellinen tutkielma, jossa annat työlläsi näytön siitä, että hän hallitset syventävien opintojesi ja sen alaan liittyvät kokonaisuudet ja työtavat, pystyt viestimään ja työskentelemään itsenäisesti. Työn suosituskesto on 6 kk täyspäiväistä työskentelyä.
Tampereen yliopistolta valmistuneena voit sijoittua työelämässä monelle eri sektorille. Suurin osa valmistuneista siirtyy yrityselämän palvelukseen, mutta uravaihtoehtoja löytyy myös julkishallinnosta ja akateemiselta puolelta. Tampereen yliopistolla opiskelevat löytävätkin usein oman suuntautumisensa ja työllistyvät siten opiskeluaikaisten valintojen kautta. Mieluinen työpaikka aukeaa usein diplomityön tekemisen yhteydessä.
Automaatiotekniikan osaajilla on työmahdollisuuksia kaikilla teollisuuden aloilla, koska automaatiotekniikan perusasioita sovelletaan laajasti tekniikassa ja taloudessa. Automaatiotekniikalla ja sen osaajilla on merkittävä rooli nyt ja tulevaisuudessa, kun tavoitteena on yritysten ja yhteiskunnan raaka-aineiden ja energiankulutuksen ja päästöjen vähentäminen. Automaatiotekniikan diplomi-insinöörejä työskentelee esimerkiksi energiantuotannossa, puun ja metallijalostusteollisuudessa, koneiden ja laitteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Automaatiotekniikan diplomi-insinöörinä voit toimia tuotekehitysinsinöörinä, asiantuntijana, tutkijana tai johtotehtävissä eri teollisuuden aloilla.
Tampereen yliopiston opiskelijoille on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia kansainvälistyä sekä ulkomailla että kotikampuksella.
Kansainvälistä kokemusta voi helposti hankkia opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä opiskelijavaihtoon, suorittamalla työharjoittelun ulkomailla tai toimimalla tuutorina ulkomaalaisille opiskelijoille. Näiden lisäksi muun muassa kieliopinnot, yhteistyöprojektit monikulttuurisissa ryhmissä ja englanninkielisten opintojaksojen suorittaminen johdattavat opiskelijoita kansainvälisyyteen.
DI-ohjelma tekee laaja-alaisesti yhteistyötä teollisuuden kanssa harjoitustöiden, vierailuluentojen, diplomitöiden ja ekskursioiden muodossa. Valtaosa diplomitöistä tehdään myös yhteistyössä teollisuuden ja elinkeinoelämän kanssa.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Automaatiotekniikan tutkintoon keskeinen opetusta antava laboratorio on Automaatiotekniikan ja hydrauliikan laboratorio. Sen tutkimus painottuu digitaalihydrauliikaan, liikkuviin älykkäisiin työkoneisiin, etäoperointiin, liikkuvaan robotiikaan, teollisuuden säätöjärjestelmien IT-arkkitehtuureihin, järjestelmien mallinnukseen ja optimointiin, mittaukseen ja säätöön sekä teollisuusautomaatioon. Yksikkö on Euroopan suurin akateeminen hydrauliikan tutkimuslaitos.
Tutkimusyhteistyökumppanit ovat pääasiassa automaatio-, tieto- ja tietoliikennetekniikan, prosessi- ja metsäteollisuuden sekä hydrauliikan alan yrityksiä.
Automaatiotekniikan DI-tutkinnon suorittamisen jälkeen sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja ja tähdätä tekniikan tohtoriksi Teknisten tieteiden tohtoriohjelmassa.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat, jotka ovat suorittaneet soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatin tutkinto) tai soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon, tai suorittavat sen valintaperusteissa ilmoitettuun ajankohtaan mennessä. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus maisteriohjelmiin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Maisteriohjelmaan valitaan enintään 20 opiskelijaa.
Kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Opiskelijavalinta perustuu valintapisteytykseen, jossa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen valintapisteiden perusteella. Valintapisteet lasketaan vähimmäisvaatimukset täyttävistä hakemuksista. Hakemusten pisteyttämistä varten hakijat ryhmitellään hakukohteittain taustatutkinnon mukaisiin ryhmiin (amk-tutkinnot/yliopistotutkinnot/ulkomaiset tutkinnot). Tasapistetilanteessa valinta tehdään keskiarvon perusteella.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien valinta tehdään ehdollisena hakuaikana (liitemääräaikaan mennessä) toimitetun opintosuoriteotteen tietojen ja tilanteen perusteella. Vaaditun vähimmäiskeskiarvovaatimuksen tulee täyttyä jo tässä vaiheessa. Ehdollinen valinta vahvistetaan, mikäli tutkinto on valmis, tutkintotodistus toimitettu yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15 mennessä ja mikäli vaadittu vähimmäiskeskiarvo täyttyy. Jos tutkinnon lopullinen keskiarvo jää alle hakukohteessa vaaditun vähimmäiskeskiarvon, valintapäätös perutaan.
Yliopisto voi edellyttää opiskelijaksi hyväksytyn suorittavan täydentäviä opintoja tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Täydentävät opinnot määritellään tapauskohtaisesti vasta opintojen alkaessa. Täydentäviä opintoja voidaan edellyttää enintään noin yhden vuoden opintoja vastaava määrä (enintään 60 opintopistettä).
Ohjelmakohtaiset valintaperusteet
Automaatiotekniikan DI-ohjelmassa soveltuvat pohjatutkinnot ja vaaditut vähimmäiskeskiarvorajat määritellään seuraavasti:
Soveltuvien pohjatutkintojen taso: TkK, ins. (AMK), soveltuvan alan yliopistotutkinto
Soveltuvien pohjatutkintojen alat: Automaatiotekniikka, automaatiota soveltava ala
Opintojen keskiarvo vähintään, insinööri (AMK): 3,0/5
Opintojen keskiarvo vähintään (yliopistotutkinnot): 3,0/5
Automaatiotekniikan DI-ohjelmassa hakemukset pisteytetään seuraavasti:
- Pohjatutkinnon opintopisteillä painotettu keskiarvo: 1-20 p.
Keskiarvot pisteytetään asteikolla 1-20 p. portaittaisesti siten, että pisteytys alkaa DI-ohjelman asettamassa vähimmäiskeskiarvovaatimuksesta ja päättyy keskiarvoon 5/5. Pisteet ovat tasapisteitä. Hakijat asetetaan pisteytystä varten taustatutkintonsa mukaisiin ryhmiin (AMK-tutkinto/yliopistotutkinto/ulkomainen tutkinto).
Opintojen painotettu keskiarvo huomioidaan pyöristämättömänä kahden desimaalin tarkkuudella, ja siihen lasketaan mukaan myös opinnäytetyö. Vain opintojaksot, joista on numeroarvosana, otetaan huomioon keskiarvon laskennassa.
- Soveltuvat yliopistotasoiset matematiikan opinnot: 0 tai 10 p.
Aiemmin suoritetuista soveltuvista yliopistotasoisista matematiikan opinnoista on mahdollista hakea ja saada haussa lisäpisteitä. Soveltuvia yliopistotasoisia matematiikan opintoja (SEFI 1-taso) tulee tällöin olla vähintään 10 op, ja ne tulee olla suoritettuna (suoritusmerkintä rekisterissä) haun liitemääräaikaan mennessä. Yliopistotasoiset matematiikan opinnot arvioidaan erikseen hakijan toimittamien dokumenttien perusteella arviointiprosessin yhteydessä.
- Yhteensä enintään: 30 p.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
DI-maisterihakukohteiden vapaaehtoinen liite:
- Suoritusote/suoritusotteet ja opintojaksokuvaukset soveltuvista yliopistotasoisista matematiikan suorituksista.
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään (6.4.2022 klo 15:00) mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Maisterihaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi .
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Haku avoimen yliopiston tekniikan maisteriväyläopinnot suorittaneille
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voi hakea lukuvuonna 2021-2022 Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväylällä (DI-väylä) opiskeleva, joka suorittaa määritellyt väyläopinnot vaadituin kriteerein määräaikaan (15.6.2022) mennessä. DI-väylän opintojen perusteella hakevat voivat hakea vain siihen hakukohteeseen, jonka mukaan he suorittavat opintoja avoimen yliopiston DI-väylällä.
Hakukelpoisuuden tuottavien väyläopintojen pariin hakeudutaan vuosittain erikseen määriteltyinä hakuaikoina. Lisätietoa tekniikan alan väyläopinnoista ja väylälle hakeutumisesta löytyy Avoimen yliopiston sivuilta.
Katso tarkemmat ohjeet avoimen väylän hausta sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
Avoimen yliopiston tekniikan alan maisteriväyläopintoja suorittaneita hyväksytään kyseisen DI-väylän vahvistetun sisällön ja valintaperusteiden mukaisesti. Ohjelmakohtaiset vaatimukset löytyvät Avoimen yliopiston sivuilta tekniikan maisteriväylien osiosta.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. DI-väylältä tutkinto-opiskelijaksi DI-ohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
Tampereen yliopiston tekniikan alan väyliltä tutkinto-opiskelijaksi hakevan ei tarvitse toimittaa opintosuoritusotetta suorittamistaan opinnoista, vaan suoritukset tarkistetaan suoraan opintorekisteristä. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.