Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopisto
Sähköpostiosoitepia.vuolanto [at] tuni.fi
puhelinnumero+358503186240

Työtehtävät

Työskentelen tutkijana Tampereen yliopiston Tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskuksessa. Akatemiatutkijan hankkeeni koskee vaihtoehtohoitojen tutkimusalan kehitystä kuudessa Euroopan maassa. Toimin vastuullisena johtajana Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimusrahoituksen puiteohjelmasta rahoitetussa VAX-TRUST -hankkeessa, jossa tutkitaan rokote-epäröintiä. Johdan tutkimushanketta lääketiedekriittisyydestä yhdessä VTT Johanna Nurmen kanssa. Toimin aktiivisesti STI Tampere -verkostossa, joka kokoaa yhteen Tampereen yliopiston tieteen- ja teknologiantutkijoita ja innovaatiotutkijoita.

Osaamisalueiden kuvaus

Tutkimukseni koskee tieteellisiä kiistoja, tieteen kritiikkiä ja tieteen yhteiskunnallista asemaa. Tutkin erityisesti terveyteen liittyviä kiistoja, lääketiedekriittisyyttä ja tiedontuotantoa eri vaihtoehtoisissa terveyden hoitamisen käytännöissä. Olen kiinnostunut tieteen rajoista ja asiantuntijoiden asemasta ja asiantuntijuudesta nyky-yhteiskunnissa. Tutkimuksessani yhdistän tieteensosiologiaa ja –filosofiaa, tieteen- ja teknologiantutkimusta ja korkeakoulututkimusta. Olen paneutunut myös terveyssosiologiaan, erityisesti täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen käyttöön Suomessa ja Euroopassa sekä terveydenhuollon ammattilaisten käsityksiin vaihtoehtohoidoista. Teen tutkimusta kansalaisten ja terveydenhuollon ammattilaisten rokote-epäröinnistä.

Tutkin myös täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen tiedontuotantoa. Mediassa, sairaaloissa ja terveysasemilla kiistellään lääketieteen ulkopuolisista ns. vaihtoehtohoidoista, kuten homeopatiasta ja kiinalaisesta lääkinnästä. Vaihtoehtohoidoista on tulossa entistä kiistanalaisempia, kun vaihtoehtohoitojen tutkimus pyrkii tieteen kentälle. Vaihtoehtohoitojen tutkimusala haastaa ja kyseenalaistaa näyttöön perustuvaa lääketiedettä. Olen toimittanut aiheesta kirjan Complementary and Alternative Medicine: Knowledge Production and Social Transformation yhdessä ruotsalaisen Jenny-Ann Brodin Danellin ja australialaisen Caragh Brosnanin kanssa.

Tutkimusyksikkö

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskus

Tieteenalat

tieteen- ja teknologiantutkimus, sosiologia, terveyssosiologia, korkeakoulututkimus

Merkittävimmät julkaisut