Hyppää pääsisältöön

Hyvä tietää opintojen alussa

Olemme koonneet tälle sivulle keskeisiä asioita opiskeluun, opintojen suunnitteluun ja opiskelijaelämään liittyen. Kunkin aiheen osalta ohjaamme sinut opiskelijan käsikirjaan, jossa pääset tarkemmin tutustumaan aiheeseen ja  toivottavasti löydät aina kulloinkin tarvitsemasi tiedon. Opintojesi kuluessa voit palata teemojen äärelle aina tarvitessasi.​

Opintosi alkavat orientoivilla päivillä

Osallistuessasi orientoiville päiville saat​ hyödyllistä tietoa opintojen käytännöistä ja tutkinto-ohjelmastasi. Tutustut TAMKin tiloihin, henkilökuntaan ja​ muihin opiskelijoihin. Opiskelijakunta Tamko, vertaistuutorit ja opettajatuutorisi vastaavat pääosin päivien toteutuksesta.​

Orientaatio opintoihin

Miten suunnittelen opintojani?

Opetussuunnitelma eli OPS on kuvaus koulutuksestasi sekä sen rakenteesta. ​OPSista löydät sinulle suunnitellut opinnot osaamistavoitteineen. ​Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS on yksilöllinen suunnitelma opinnoistasi,​ jonka voit tehdä OPSin puitteissa. HOPSin pohjana on OPS, ja sen löydät Pakista.​

Lisätietoja opintojen suunnittelusta ja HOPSista

Miten hyväksiluen aiempia opintoja ja osaamista?

Opiskelijana voit ehdottaa ja hakea hyväksilukua aiempien ​korkeakouluopintojesi tai aikaisemmin hankkimasi osaamisen​ perusteella. Voit hyväksilukea näitä tutkintoosi, kun ne vastaavat opintojesi osaamistavoitteita.​ Vapaasti valittaviin opintoihin voi sisällyttää mitä tahansa korkeakouluopintoja. Hyväksilukuhakemus ​tehdään Pakissa.

Tietoa opintojen ja osaamisen hyväksiluvuista​

Intra, Pakki, sähköposti, Exam - näitä ilman en pärjää!

Kun perehdyt huolella eri IT-palveluihin ja opiskelun tietojärjestelmiin, käynnistyvät opintosi sujuvasti. Keskeiset palvelut pähkinäkuoressa on oiva tapa aloittaa tutustuminen. Laajemmat IT-ohjeet löydät intranetistä IT-palvelut käsikirjasta.

Tietoa opintojen IT-palveluista ja tietojärjestelmistä

Mistä löydän opintoja?

Opetussuunnitelmasta löydät sinulle suunnitellut ​opintojaksot. OPSin mukaisia ja vapaastivalittavia verkko-opintoja voit löytää campusonline.fi opintotarjontaportaalista. Pakissa on hakukone opintotarjontaan. Voit myös lukkarikoneessa hakea opintoja monin eri tavoin. Korkeakouluyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia ristiinopiskeluun.

Opintotarjontaa

Mitä on hyvä tietää kieliopinnoista ja kielitaitovaatimuksista?

Kieli- ja viestintätaidot ovat tärkeä osa ammattiosaamistasi.​ Kaikkiin amk-tutkintoihin kuuluu pakollisia kieli- ja viestintäopintoja. Näiden lisäksi voit vahvistaa osaamistasi valitsemalla kieliopintoja vapaasti valittaviin opintoihisi. Opintojesi lopussa osoitat kielitaitosi opinnäytteen kypsyyskokeessa, jonka kirjoitat koulusivistyskielelläsi.

Monipuolisesti tietoa kieliopinnoista

Keneltä apua ja ohjausta opintojen suunnitteluun?

Kun tarvitset ohjausta ja apua opintoihisi, ole yhteydessä ohjaustahoihin.​ Opettajatuutori on lähin ohjaajasi, opiskelijatuutorit neuvovat​ vertaisina, opintoasiainkoordinaattorit tekevät yleistä opintoneuvontaa ja​ opinto-ohjaajasi on ohjauksen asiantuntija.

Tutustu TAMKin ohjaustahoihin

Miten opiskelen tehokkaasti kohti tavoitteitani?

Korkeakouluopinnot edellyttävät sinulta suurempaa itseohjautuvuutta. On tärkeää, että tunnistat uramahdollisuudet ja –haaveesi, jotka ohjaavat opintojesi suunnittelua ja vahvistavat motivaatiotasi. Opiskelun ja muun elämän yhdistäminen edellyttävät ajanhallintataitoja. Itsetuntemus, miten opin parhaiten, mitkä ovat vahvuuteni vievät osaltaan sinua kohti tavoitteitasi.

Tietoja oppimisen tueksi

Oppimisen saavutettavuus ja erityinen tuki

Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että sinulla on mahdollisuudet opiskella yhdenvertaisesti ominaisuuksistasi riippumatta. Jos sinulla on oppimisen vaikeus tai opiskeluun vaikuttava sairaus tai vamma, olet oikeutettu erityiseen tukeen opinnoissasi.

Saavutettavuus ja erityisjärjestelyt

Palaute on arvokasta

Opintojaksoista sinä annat opintojaksopalautteen., ja kerran vuodessa vastaat vuosipalautteeseen. Valmistumisen kynnyksellä ​vastaat valmistuvan opiskelijan palautteeseen.​ Palaute auttaa TAMKia tunnistamaan, missä olemme onnistuneet​ ja mitä voisimme vielä kehittää ja miten. Sinun palautteesi on meille tärkeä ja arvokas.​

Tietoa palautteesta ja sen tärkeydestä

Mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi opiskelijana?

TAMKin tutkintosääntö määrittää oikeutesi ja velvollisuutesi. Kun tunnistat ja tiedostat ne sekä toimit niiden mukaan, sujuvat opintosi jouhevasti.

Tunnista oikeutesi ja velvollisuutesi opiskelijana

Etuisuudet ja opiskelijan arki!

Opiskelijana olet oikeutettu moniin​ etuuksiin, kuten opintotuki, asuminen opiskelija-asunnoissa, edullinen ruokailu ja opiskelijaterveydenhoitoon.​ Opiskelijan arkeen kuuluu opiskelijaelämä, josta sinä voit tehdä omannäköisesi.

Tietoa etuisuuksista ja opiskelijan elämästä