Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Valmistumispyynnön jättäminen Sisussa

Näin haet valmistumista Sisussa

Valmistumista haetaan Sisu-opintotietojärjestelmässä. Valmistumisen hakeminen edellyttää, että opintosuunnitelmasi on kunnossa ja tarvittavat poikkeavien rakenteiden hakemukset on hyväksytty. Katso lisätietoja Opintosuunnitelman tekeminen Sisussa. Valmistumista voit hakea vain sen tutkinto-ohjelman ensisijaisesta opintosuunnitelmasta, johon sinulla on opiskeluoikeus. Puuttuvat opintokokonaisuuden koostamisen ja arvioinnin hakemukset lähtevät automaattisesti valmistumispyynnön yhteydessä. Huomaa, että voit valmistua vain läsnä olevaksi ilmoittautuneena.

Sisun valmistumispyyntö

1. Kun olet suorittanut kaikki tutkintoon kuuluvat opinnot ja opintosuunnitelmasi on kunnossa, huomauttaa Sisu opintojen rakenteen yläpalkissa siitä, että voit pyytää valmistumista. Myös tutkinto-ohjelman nimen vieressä on ikoni, joka osoittaa, että tutkinto on valmis. Valmistumispyynnön pääset tekemään klikkaamalla otsikkoa sekä valitsemalla ”Pyydä valmistumista”.

2. Muokkaa tarvittaessa yhteystietojasi sekä lisää toissijainen sähköposti, josta sinut tavoittaa valmistumisen jälkeen.

3. Lisätietoihin lisää tarvittaessa seuraavat tiedot:

  • Tieto haetusta kansainvälistymiskokonaisuudesta. Huomaa, että kansainvälistymiskokonaisuudesta tehdään lisäksi erillinen hakemus, joka lähetetään tiedekuntaan. Lisätietoja kansainvälistymiskokonaisuuden ohjesivulla

4. Tilaa halutessasi paperikopio sähköisestä tutkintotodistuksestasi.

5. Mikäli olet valmistumassa alemmasta korkeakoulututkinnosta, vastaa kansalliseen kandipalautekyselyyn.

6. Halutessasi voit liittyä yliopiston alumniksi ja antaa luvan lisätä tietosi alumnirekisteriin. 

Sisun valmistumispyynnön lisäksi toimitettavat liitteet

Sisun valmistumispyynnön lisäksi toimita tarvittaessa seuraavat dokumentit omaan tiedekuntaasi. Käytä valmistumiseen liittyvässä asioinnissa ao. tiedekunnan opiskelun asiointiosoitetta (osoite on muotoa tdk.opiskelu.tau [at] tuni.fi eli esimerkiksi ens.opiskelu.tau [at] tuni.fi). Ks. yhteystiedot tiedekunnittain.

  • Kansainvälistymiskokonaisuuden hakemus, ohjeet ja hakemuslinkki kansainvälistymiskokonaisuuden ohjesivulla.
  • Alempaa korkeakoulututkintoa koskevaan valmistumispyyntöön tulee tarvittaessa liittää todistuskopio siitä aikaisemmin suoritetusta korkeakoulututkinnosta, jonka todistuksessa mainitaan opiskelijan suorittama kielentarkastettu kypsyysnäyte. Lähetä todistus tiedekuntaasi.
  • Ylempää korkeakoulututkintoa koskevaan valmistumispyyntöön tulee liittää todistuskopio aikaisemmin suoritetusta korkeakoulututkinnosta (tai tutkinnoista), jos tutkinto on suoritettu muualla kuin Tampereen yliopistossa. Lähetä kopio omaan tiedekuntaasi.
  • Jos sinut on hyväksytty suorittamaan pelkkää ylempää korkeakoulututkintoa, kannattaa valmistumispyynnön lisätietoihin laittaa tieto vaadituista aiempaa tutkintoa täydentävistä opinnoista. Se nopeuttaa valmistumispyyntösi käsittelyä.
  • DI/A -tutkinto-ohjelmista valmistuvat: Kaikkien DI/A-valmistuvien tulee palauttaa avaimien palautustodistus, vaikka avaimia ei olisikaan ollut. Kanditutkintojen osalta palauta avainten palautustodistus, mikäli et jatka DI/A-tutkintoon. Lomakkeen voit toimittaa sähköisesti osoitteeseen tila-helpdesk [at] tuni.fi (tila-helpdesk[at]tuni[dot]fi).

Vastaa valmistuvan kyselyyn

1. Mikäli olet valmistumassa alemmasta korkeakoulututkinnosta, vastaa kansalliseen kandipalaute-kyselyyn https://kandipalaute.fi/fi. Kyselyn tuloksia hyödynnetään yliopistojen koulutuksen kehittämisessä sekä valtakunnallisesti yliopistojen ohjauksessa. Lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelmassa 4. vuoden opinnot suorittaneille lähetetään erikseen pyyntö vastata kyselyyn loppusyksyllä.

2. Mikäli olet valmistumassa DI:ksi tai arkkitehdiksi 2024, vastaa TEKin vuoden 2024 valmistuvan kyselyyn.

3. Mikäli olet valmistumassa kauppatieteiden maisteriksi, vastaa yliopistojen ja Suomen Ekonomien valmistuvan kyselyyn.

4. Mikäli olet valmistumassa tohtoriksi, vastaa jatkotutkinnosta valmistuvan kyselyyn

Julkaistu: 25.10.2021
Päivitetty: 8.3.2024