Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opintokokonaisuuden koostaminen ja arviointi (ent. kokonaismerkintä)

Tutkinto muodostuu erilaisista opintokokonaisuuksista, jotka opintojen suorittamisen jälkeen koostetaan sekä arvioidaan. Tällaisia kokonaisuuksia ovat esimerkiksi:

  • kandidaatintutkintojen yhteiset opinnot, perusopinnot, aineopinnot ja vapaasti valittavat opinnot
  • maisterintutkintojen yhteiset opinnot, syventävät opinnot ja vapaasti valittavat opinnot
  • jatkotutkintojen yleiset valmiudet sekä tieteenalan ja tutkimusalan opinnot

Kokonaisuuden arviointia voivat hakea myös muut kuin tutkinto-opiskelijat (esim. avoimen yliopiston, korkeakouluhallinnon ja yliopistopedagogiikan opiskelijat).

Sisuun on opetussuunnitelmatyön yhteydessä määritetty arvioitavat opintokokonaisuudet sekä niiden arviointiasteikot (1-5 tai hyväksytty/hylätty). Tämän tiedon löydät Sisun opintosuunnitelmastasi opintokokonaisuusesitteestä klikkaamalla (sininen linkki kokonaisuuden otsikon alla). Jos arviointiasteikkoa ei näy, kyseistä opintokokonaisuutta ei arvioida.

Opintokokonaisuuden koostamista ja arviointia kannattaa hakea siinä vaiheessa, kun olet suorittanut kaikki kokonaisuuden osat etkä enää aio kokonaisuuteen suorittaa mitään lisää. Arvioinnin jälkeen et voi enää siirtää kokonaisuuden sisältöjä opintosuunnitelmassasi. Tehtyjä arviointeja ei lähtökohtaisesti myöskään pureta. Arviointipyynnöt lähtevät automaattisesti viimeistään valmistumispyynnön yhteydessä.

Näin haet opintokokonaisuuden arviointia Sisussa

  1. Opintokokonaisuuden arviointi edellyttää, että olet ensin lisännyt kyseisen kokonaisuuden opintosuunnitelmaasi, suunnitellut kokonaisuuden sisällön sekä hyväksyttänyt mahdolliset henkilökohtaiset vapaan suunnittelun tilassa tehdyt muutokset. Mikäli opintojaksot ovat opintosuunnitelmassa irrallisina opintojaksoina, tulee ne ensin poistaa ja lisätä suunnitelmaan kyseinen kokonaisuus. Tämän jälkeen jaksot siirtyvät kokonaisuuden alle.
  2. Arviointia voit hakea Sisussa, kun kokonaisuuden tila on ”osat suoritettu”. Hakemuksen löydät klikkaamalla opintokokonaisuusesitettä (sininen linkki otsikon alla) sekä valitsemalla ”Pyydä arviointia”. Toiminto on mahdollinen ja näkyvissä vain silloin, kun opintokokonaisuuden alla olevat opinnot on suoritettu.
  3. Kun olet lähettänyt arviointipyynnön, näet opintokokonaisuusesitteessä tekstin "arviointia haettu". Jos haluat perua hakemuksen voit tehdä sen Omissa tiedoissa > Hakemukset ja pyynnöt.
  4. Hyväksytystä hakemuksesta saat viestin Sisussa sekä kokonaisuuden kohdalla näet annetun arvosanan sekä tilan "suoritettu".

Julkaistu: 21.6.2019
Päivitetty: 13.6.2023