Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Opintojaksopalaute

Tampereen yliopisto

Tutkintokoulutuksen kehittämiseksi opiskelijoilta kerätään aktiivisesti palautetta yliopisto-opintojen aikana. Opintojaksopalaute on osa opintojen aikaista koulutuksen palautekokonaisuutta. Tampereen yliopistossa opintojaksopalautetta kerätään opintojaksopalautejärjestelmällä (OJP). Järjestelmään on luotu viisi yhteistä kysymystä, jotka kysytään kaikilla palautelomakkeilla. Lisäksi opettaja voi halutessaan itse luoda omia kurssikohtaisia kysymyksiä. Koulutuksen vararehtorin vahvistaman päätöksen mukaisesti opintojaksopalautteen yhteiset kysymykset ovat:

  1. Mikä sujui opintojaksolla hyvin oppimisesi näkökulmasta?
  2. Miten kehittäisit opintojaksoa?
  3. Kuinka hyvin saavutit mielestäsi opintojakson osaamistavoitteet?
  4. Arvioi opintojakson työmäärää suhteutettuna opintopisteisiin (n. 27h/op).
  5. Anna opintojaksolle yleisarvio.

Opintojaksopalautteen antaminen Tampereen yliopistossa on vapaaehtoista. Mikäli palautteen antaminen on edellytys opintojakson suorittamiselle (esim. osassa lääketieteen opintoja), se tulee olla kuvattuna opetussuunnitelmassa. Vaikka palautteen antaminen on Tampereen yliopistossa vapaaehtoista, kannustaa yliopisto opiskelijoita palautteen antamiseen ja opettajia opiskelijoiden palautteeseen vastaamiseen.

 

Miten opintojaksopalautejärjestelmä toimii?

Palautelomakkeet aktivoituvat automaattisesti Sisun opetustietojen mukaan. Oletusarvoisesti palautelomake aukeaa kaksi viikkoa ennen ja sulkeutuu kaksi viikkoa opetuksen päättymisen jälkeen, mikäli opettaja ei tee palautelomakkeen aukioloaikoihin mitään muutoksia. Huomaathan, että mikäli opintojaksolla on luennot ja harjoitukset, saatat saada palautekyselylomakkeen niistä molemmista. Palautelomakkeella on oletusarvoisesti yliopiston yhteiset sisällöt, mutta opettaja voi halutessaan lisätä lomakkeelle myös omia kysymyksiään.

Saat sähköpostiisi viestin, kun palautteenkeruuaika on alkanut. Huomaathan, että vain Sisussa opetukseen ilmoittautunut ja hyväksytty opiskelija saa viestit ja pystyy antamaan palautetta. Viestissä on linkki palautelomakkeelle. Palaute annetaan anonyymisti, mutta järjestelmään jää tunniste vastaajasta, joten sama opiskelija ei voi antaa palautetta kahteen kertaan samasta toteutuksesta.

OJP lähettää muistutusviestin palautteen antamisesta viisi päivää ennen palauteajan päättymistä, mikäli et vielä ole antanut palautetta. Vastaavasti järjestelmä lähettää viestin, kun palautelomake on sulkeutunut. Mikäli haluat antaa palautetta, teethän sen ajoissa, sillä sulkeutunutta palautelomaketta ei voi enää avata uudelleen.

Kaikki avoinna olevat ja sulkeutuneet palautelomakkeet näet OJP:ssä.

kuva opiskelijan anna palautetta ja sulkeutuneet palautteet näkymistä

Palautelomakkeen sulkeuduttua opiskelijat näkevät koosteen annetusta palautteesta ja opettajan mahdollisesti antaman vastapalautteen OJP:n sulkeutuneet palautteet -välilehdellä. Palautekooste on näkyvissä opiskelijalle ja opettajalle vain, mikäli annettuja palautteita on vähintään kolme kappaletta. Avoimet palautteet eivät tietosuojasyistä näy opiskelijoille.

opiskelijan raporttinäkymä, jossa näkyvissä opettajan vastapalaute ja palautteen graafit
Julkaistu: 28.6.2022
Päivitetty: 17.2.2023