Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Intranetin etusivu opiskelijoille

Intran etusivu kokoaa yliopistossa opiskeleville yhteen tärkeät uutiset, opiskelun aikataulun ja kalenterin, ilmoituksia taustajärjestelmistä sekä korkeakouluyhteisön tapahtumat. Etusivulta pääset helposti myös muihin järjestelmiin, kuten Sisuun, EXAMiin, Moodleen ja kirjaston palveluihin.

Etusivun toiminnot on koottu widgetteihin eli pienoisohjelmiin. Voit järjestää widgetit haluamaasi järjestykseen ja halutessasi piilottaa niistä osan. Näitä asetuksia voit muokata sivun yläreunasta kohdasta ’Muokkaa etusivua’.

Omiin opintoihin liittyviin widgetteihin tuodaan tietoja Sisusta ja EXAMista. Tiedot näihin widgetteihin päivittyvät noin 15 minuutin välein.

Etusivulla on seuraavat widgetit:

Uutiset | Kalenteri | Tulevat tentit | Uusimmat ilmoitukset, Omat opinnot, Uusimmat suoritukset | Tärkeät linkit, Tapahtumat, Muistilista

Uutiset

Uutisia sinulle näyttää kohdennetut uutiset korkeakoulusi ja roolisi perusteella. Käytä suodattimia eri uutisten filtteröintiin. Muille kohdennetut uutiset näet Kaikki uutiset -linkin kautta. Laajentaaksesi etusivun uutisvirtaa, lisää kohdennuksia omassa profiilissa. Löydät oman profiilin intran oikeasta ylänurkasta, oman nimen takaa.  

Pääuutiset kohdennetaan sinulle korkeakoulusi ja roolisi perusteella (Tampereen yliopisto/TAMK, henkilöstö/opiskelija).

Kalenteri

Opiskelijalla on intrassa kaksi näkymää kalenteriin: Ohjelmassa-widgetistä näet yhden päivän tapahtumat, ja laajempaan kalenterinäkymään (Oma kalenteri) pääset siirtymään widgetin alareunan linkistä tai ylänavigaation linkin kautta. 

Kalenteriin tuodaan opintotapahtumat, joihin olet Sisussa ilmoittautunut ja tullut hyväksytyksi sekä tentit, joihin olet ilmoittautunut EXAMissa. Opetuksen aika- ja paikkatietojen muutokset päivittyvät kalenteriin. Intran kalenteri on siis "lukujärjestyksesi", joka kokoaa opinnot, joihin aiot osallistua. Voit lisätä kalenteriin myös omia merkintöjä. Kalenterissa opintotapahtumien taustaväri on valkoinen, itse lisättyjen tapahtumien violetti.

Halutessasi saat lisättyä kalenterimerkinnästä myös muistutuksen intran Muistilista-widgettiin joko merkintää tehdessäsi tai myöhemmin.

Kalenteriin voi lisätä merkinnän myös intran uutisesta tai korkeakouluyhteisön Tapahtumat-widgetin tapahtumasta valitsemalla Lisää Omaan kalenteriin / Muistilistalle.

Lue myös Sisun opintokalenterista.

Opintotapahtuman ja opintojakson piilottaminen ja palauttaminen näkyviin

Kalenterissa näkyviä opintotapahtumia ei voi poistaa. Sen sijaan voit piilottaa kalenterista opintojakson kaikki tapahtumat tai yksittäisen tapahtuman.

Piilottaminen tapahtuu näin:

  1. Klikkaa kalenterissa opintotapahtuma auki.
  2. Löydät valintamahdollisuudet ylälaidan silmäikonin takaa.
  3. Piilota tämä tapahtuma -valinta piilottaa kyseisen opintotapahtuman. Piilota opintojakson kaikki tapahtumat -valinta piilottaa koko opintojakson.

Koko opintojakson voi piilottaa myös kalenteriasetuksissa (Oma kalenteri > hammasratasikoni) kohdassa Opintojaksot ja -tapahtumat kalenterissa poistamalla ”täpän” opintojakson kohdalta.

Opintotapahtuman tai opintojakson palauttaminen näkyviin:

  1. Mene kalenteriasetuksissa (Oma kalenteri > hammasratasikoni) kohtaan Opintojaksot ja –tapahtumat kalenterissa.
  2. Piilotetun opintojakson saat näkyviin palauttamalla ”täpän” opintojakson kohdalle.
  3. Yksittäiset opintotapahtumat listautuvat Piilotetut opintotapahtumat -otsikon alle. Palauta tapahtuma näkyviin valitsemalla yksi tai useampi tapahtuma ja ’Näytä’.
  4. Valinnat tallentuvat automaattisesti.

Kalenteriasetukset

Kalenterin asetuksia voit muokata Omasta kalenterista löytyvän hammasratasikonin kautta.

Voit piilottaa ja palauttaa näkyviin opintojakson tai yksittäisiä opintotapahtumia (kts. ohjeet kohdasta Opintotapahtuman piilottaminen ja palauttaminen näkyviin), tilata kalenterista iCalendar-syötteen tai muokata kalenterin oletusnäkymää.

Kohdassa Kalenterisyöte voit tilata kalenteristasi iCalendar-syötteen ja lisätä sen haluamaasi kalenterisovellukseen. Voit tilata vain yhden syötteen, mutta voit tarvittaessa luoda uuden syötteen koska tahansa.

Kohdassa Kalenterin oletusnäkymä voit valita haluamasi kalenterinäkymän.

Tulevat tentit

Tulevat tentit -widgetin Kaikki tulevat -näkymään listataan omien opintojen tulevat tentit, myös ne, joihin et ole vielä ilmoittautunut.

Hae kaikkia tenttejä -linkki vie sinut Opiskelijan oppaan tenttien hakuun. Sen hakutuloksessa näkyvät oletuksena kuluvan lukuvuoden tulevat tentit. Voit suodattaa tuloksia eri filttereillä, esimerkiksi tenttipäivän, tutkinto-ohjelman tai tenttityypin mukaan.

Ilmoittaudu Sisun HOPSin kautta -linkistä pääset opintosuunnitelmaasi, jonka kautta ilmoittautuminen tapahtuu.  

Ilmoittautuminen hyväksytty -näkymässä ovat tentit, joihin olet ilmoittautunut ja tullut hyväksytyksi Sisussa sekä tentit, joihin olet ilmoittautunut EXAMissa (kts. tarkemmat TUNI EXAM-ohjeet).

Huomaa, että kaikki tentit eivät näy widgetissä tai Opiskelijan oppaan tenttien haussa. Mukana eivät ole esimerkiksi opetuksen yhteydessä järjestettävät tentit, kuten luentotentit tai tentit, joihin ilmoittaudutaan esim. Moodlen kautta.  

Uusimmat ilmoitukset, Omat opinnot, Uusimmat suoritukset

Uusimmat ilmoitukset -widgetti näyttää Sisun viestit ja ilmoitukset (alle kolme kuukautta vanhat). Näitä ovat esimerkiksi viestit opettajalta, viestit HOPSista tai opintotapahtuman (esim. luennon) ajan tai paikan muutokset. Otsikkoa klikkaamalla voit siirtyä kyseiseen viestiin tai ilmoitukseen Sisussa. Kaikki ilmoitukset –linkistä pääset Sisuun katsomaan kaikkia saapuneita viestejä ja ilmoituksia.

Omat opinnot näyttää opintojaksot, joiden toteutuksille olet ilmoittautunut ja tullut hyväksytyksi, mutta joita et ole vielä suorittanut. Opintojakson nimi on linkki, joka vie sinut Sisuun ko. opintojakson esitteelle.

Uusimmat suoritukset -widgetti listaa kymmenen uusinta opintojaksojen kokonaissuoritusta. Kaikkia opintojaksosuorituksiasi voit tarkastella Sisussa, jonne pääset Kaikki suoritukset –linkin kautta.

Tärkeät linkit, Tapahtumat, Muistilista

Tärkeät linkit -widgettiin on koottu linkit keskeisimpiin järjestelmiin. Muut sähköisten palveluiden linkit löydät Oikopoluista, joka löytyy intran oikeasta yläreunasta.

Tapahtumat -widgetti näyttää kohdennetut tapahtumat korkeakoulusi ja roolisi perusteella. Käytä suodattimia eri tapahtumien filtteröintiin. Muille kohdennetut tapahtumat näet Kaikki tapahtumat -linkin kautta.

Muistilistalle voit lisätä omia muistutuksia. Muistilista täydentyy muissa widgeteissä tekemilläsi Lisää muistutus -merkinnöillä. Voit lisätä muistutuksen myös kalenteriisi.

Voit halutessasi antaa palautetta tai raportoida ongelmista osoitteessa: opintotietojarjestelmat.tau [at] tuni.fi (opintotietojarjestelmat[dot]tau[at]tuni[dot]fi)

 

Tutustu intraa esittelevään videoon, joka on tuotettu yhdessä piirrosvideofirma Tussitaikureiden ja viestintätoimisto Roihun kanssa. 

Julkaistu: 25.6.2020
Päivitetty: 1.7.2024