Hyppää pääsisältöön

Opintojen sujuminen ja suunnittelu

Tampereen yliopisto

Opiskelija, mikä pohdituttaa? Löydä opintojen suunnitteluun liittyviin kysymyksiisi sopiva tuki ja palvelut. Lisää tukea ja tuen tahoja löydät Intran Opiskeluosiosta.

 

Tarvitsen tukea opintojen suunnittelussa ja suorittamisessa

Opintojen ohjauksen pääpaino on tutkinto-ohjelmissa ja tiedekunnissa annettavassa ohjauksessa.

Tiedekunnan koulutussuunnittelijoiden puoleen kannattaa kääntyä etenkin kaikissa tutkintoon liittyvissä kysymyksissä, kuten henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekeminen ja hyväksyttäminen, muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen tutkintoon ja valmistumiseen ja harjoitteluun liittyvät asiat. Katso tarvittaessa myös mallilukujärjestyksistä apua.

Opettajat vastaavat omaan opetukseensa liittyvästä ohjauksesta, kuten tavoitteisiin, opiskelukäytäntöihin ja arviointiin liittyvistä kysymyksistä. Opettajatuutorit tukevat opintojen sujumista ja suunnittelua sekä asiantuntijuuden kasvua ja näihin kysymyksiin liittyviä pohdintoja. Heidän puoleensa voi kääntyä esimerkiksi oman osaamisen kehittämistä ja opiskeluun liittyviä valintoja koskevissa kysymyksissä.   

Saat ohjausta HOPS-prosessin etenemiseen ja opintosuunnitelman laatimiseen mm. oman tiedekuntasi henkilökunnalta.

Oletko palaamassa tauon jälkeen opintojen pariin? Katso muutamat vinkit alta:

 

Tarvitsen tukea ja apua opinnäytteen tekemiseen

Opinnäytteen tekemiseen liittyvä osaaminen karttuu vähitellen opintojen aikana. Saat tähän tukea tiedekunnastasi, erityisesti opettajilta ja omalta opinnäytteen ohjaajaltasi. Tutkielman tekeminen alkaa aiheen päättämisellä, ja monissa tutkinto-ohjelmissa myös seminaariin osallistumisella. Sinulla on opinnäytteelle vähintään yksi ohjaaja (=vastuuohjaaja), joka tukee opinnäytteen tekemistä sen eri vaiheissa sisällön ja tutkimusprosessin osalta. Lisää tietoa opinnäyteprosessista voit lukea tältä sivulta, ja tutustu myös opinnäytetyöntekijän opiskelutaidot -moodleen. Katso myös opinnäytetyöntekijän opiskelutaidot -videot: odotuksista tavoitteisiin, aikatauluista aikaansaamiseen ja itsenäinen työ yhteisössä tehtynä!

Jos sinulla on kysyttävää opinnäytetyöhön liittyen etkä tiedä kehen ottaa yhteyttä, voit varata ajan yliopiston yhteisistä ohjauspalveluista.

Kirjastosta voi varata Varaa ohjausaika –palvelusta ajan opiskelijan tiedonhaun työpajaan. Kirjastolla on myös erilaista verkkoaineistoa itseopiskelumateriaaliksi. Muun muassa: The SAGE Handbook of Online Research Methods (Second Edition).

 

Tarvitsen lisätietoa vapaasti valittaviin opintoihin sekä kieli- ja viestintäopintoihin ja viestintätilanteisiin liittyen

Tutustuthan vapaasti valittavien opintojen tietopankkiin: Vapaasti valittavien opintojen tietopankki. Vapaasti valittaviin opintoihin liittyvissä pohdinnoissasi voit olla yhteydessä opiskelijan ohjaukseen. Jos haluat tukea valintojen tekemiseen, voit olla yhteydessä tiedekuntasi ohjauspalveluihin: Tiedekuntien ohjauspalveluiden yhteystiedot . Vuosittain järjestetään myös Opintosuunnistus-tapahtuma vapaasti valittavien opintojen pohdintojen tueksi.

Kielikeskus tarjoaa kaikille opiskelijoille tutkintoihin sisältyvät kielten ja viestinnän opinnot. Lisäksi opiskelijat voivat suorittaa valinnaisia kieli- ja viestintäopintoja. Tutustu tarkemmin kieli- ja viestintäopinnot -sivulta

Apua erilaisten tekstien ja suullisten esitysten laadintaan sekä tukea viestintätilanteisiin saat myös Helsingin yliopiston kielikeskuksen ylläpitämältä Kielijelppi-sivulta! Lue myös esiintymisjännityksestä!

 

Tarvitsen tukea ja tietoa liittyen urasuunnitteluun, harjoitteluun tai työllistymiseen

Omasta alasta ja urapohdinnoistasi voit jutella tiedekuntasi ohjaustahjojen kanssa (mm. opettajatuutorit). Hajoittelun käytännöissä auttaa oma koulutusasiantuntijasi. Lisäksi tukea työelämäpohdintoihin ja työnhakuun löydät opiskelijan oppaan Urapalveluiden sivuilta. Tavoitat Urapalvelut osoitteesta urapalvelut.tau [at] tuni.fi. Ajan voit varata myös Bookingsin kautta. Ammatinvalinta-asioissa käännythän TE-toimiston puoleen. Jatko-opiskelija, lue lisää jatko-opiskelijan urasuunnittelusta ja -ohjauksesta.

Tutustu myös

 

Olen kiinnostunut lähtemään vaihtoon ja harjoitteluun ulkomaille

Tuemme aktiivisesti opiskelijoiden liikkuvuutta ja kannustamme heitä lähtemään vaihtoon ulkomaille opintojensa aikana. Tarjoamme runsaasti vaihtoehtoja ulkomailla opiskeluun. Tutustuthan opiskelijan käsikirjan osioon Kansainvälistyminen opinnoissa.

Neuvoa ja ohjausta saat ottamalla yhteyttä Kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin: mobility.tau [at] tuni.fi

 

Koen tarvitsevani opiskelussa yksilöllistä tukea ja yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä

Opetussuunnitelman monimuotoisuus on yliopistossa oleellisessa roolissa opintojen saavutettavuutta tuettaessa. Tampereen yliopistossa yksi keskeinen tapa edistää opintojen saavutettavuutta on tarjota erilaisia joustavia opiskelumahdollisuuksia.

Jos sinulla on oppimisen vaikeuksia tai jokin opiskeluun vaikuttava sairaus tai vamma, sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä. Jos koet tarvitsevasi yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä, varaa keskusteluaika osoitteesta opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi tai suoraan Bookings-ajanvarauskalenterista. Keskustelussa käsitellään opiskelutilannettasi, tarpeitasi ja mahdollisia yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä, ja sinulle voidaan kirjoittaa ehdotus yksilöllisiksi opiskelujärjestelyiksi.

Lue lisää yksilöllisistä opiskelujärjestelyistä.

Tutustu myös:

  • Vertaisryhmät (neuropsykiatrisella kirjolla oleville opiskelijoille & LUKI-vertaistapaamiset)
  • Celia (saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus)
  • Erilaisten oppijoiden liitto (tietoa erilaisista oppimisvaikeuksista)
  • Oppimisen tuen keskus (monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin)
  • Oppimisvaikeus.fi (tietoa ja tukea oppimisvaikeuksiin sekä niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin)

 

Olen pohtinut tutkinto-ohjelman / alan vaihtamista

Tampereen yliopiston tutkintosäännön mukaan alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa opiskeleva voi hakea tutkinto-ohjelman tai opintosuunnan vaihtoa. Vaihto voi olla mahdollista sisäisellä siirtymisellä tai se voi edellyttää osallistumista varsinaiseen opiskelijavalintaan Opintopolussa.

Tutustuthan tutkinto-ohjelman, opintosuunnan tai toimipisteen vaihtamisen ohjeisiin, jotta osaat tarvittaessa olla yhteydessä hakijapalveluihimme (varsinainen opiskelijavalinta Opintopolussa) tai tiedekuntasi ohjauspalveluihin (sisäiset siirtymät). 

Mikäli haluat keskustella alanvaihdon pohdinnoistasi, voit olla yhteydessä yliopiston yhteisiin ohjauspalveluihin (opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi), ja tarvittaessa varata ohjausajan: etäohjaus ja lähiohjaus.

Julkaistu: 23.2.2022
Päivitetty: 20.10.2022