Hyppää pääsisältöön

Opiskeluyhteisö ja -kaverit

Tampereen yliopisto

Opiskelija, mikä pohdituttaa? Löydä opiskeluyhteisöön ja -kavereihin liittyviin pohdintoihisi sopiva tuki ja palvelut. Lisää tukea ja tuen tahoja löydät Intran Opiskeluosiosta.

 

Haluaisin tutustua uusiin ihmisiin korkeakouluyhteisössä / tunnen itseni yksinäiseksi

Haluaisitko tutustua uuteen ihmiseen korkeakouluyhteisössä? Kurkkaa monipuolinen ainejärjestö- ja harrastetoiminta TREYn sivuilta.

Yksi tärkeimmistä opiskelijoiden tuen muodoista on muilta opiskelijoilta saatava vertaistuki. Vertaistuki on monesti epävirallista; opiskelukavereilta tai samoja kursseja käyviltä kanssaopiskelijoilta saatavia vinkkejä, neuvoja ja apua. Yliopistolla on kuitenkin myös virallistettuja vertaistuen muotoja. Jos kaipaat tukea opiskeluelämässä pärjäämiseen, hyvinvointiisi tai haluat tavata uusia ihmisiä yliopisto-opintojesi lomassa, niin lähde rohkeasti mukaan vertaistuen ryhmiin! Jos olet kiinnostunut auttamaan opiskelutovereitasi, niin voit lähteä mukaan vertaisohjaajaksi! Tutustu vertaisohjauksen kokonaisuuteen.

  • Kaipaatko seuraa tai vaikka vertaistukea opintoihisi? Hae StudyBuddy-Moodlen kautta opiskeluseuraa ja -kavereita esimerkiksi kirjastoon tai kahvilaan. 
  • Yliopistossamme järjestetään myös paljon erilaisia hyvinvoinnin tapahtumia ja ryhmämuotoista toimintaa pitkin lukuvuotta, niihin voit tutustua Hyvinvointikalenterista.
  • Tapaa uusia opiskelukavereita myös liikunnan parissa! Tutustu SportUnin toimintaan ja liikuntakursseihin.
  • Koetko yksinäisyyttä?
    • Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke tarjoaa opiskelijoille sekä kahdenkeskistä tukea että vertaisryhmiä yksinäisyyden kokemuksen käsittelyyn. Lue lisää tästä linkistä!
    • Tutustu myös HelsinkiMission sivuihin!

 

Minulla on herännyt huoli kanssaopiskelijasta ja en tiedä miten toimia 

Varhaisen välittämisen kulttuurin rakentaminen kuuluu jokaiselle. Joskus saattaa tulla vastaan tilanne, jossa syystä tai toisesta toisen opiskelijan olemus, toiminta, käyttäytyminen tai vuorovaikutus herättää huolta. Varhaisen välittämisen toimintaohjeet on tarkoitettu avuksi sellaiseen tilanteeseen.

 

Olen kohdannut häirintää tai epäasiallista käytöstä yliopistolla ja tarvitsen tukea 

Yliopistossamme ei ole sijaa epäasialliselle kohtelulle, häirinnälle ja kiusaamiselle. Kukaan yliopistoyhteisön jäsenistä ei saa käyttäytymisellään aiheuttaa haittaa tai vaaraa muiden turvallisuudelle tai terveydelle. Puutumme epäasialliseen kohteluun mahdollisemman varhaisessa vaiheessa, matalalla kynnyksellä. 

Ilmoitusten tekemiseksi ja tapausten selvittämisen käynnistämiseksi TREYllä ja yliopistolla on häirintäyhdyshenkilöt. Häirintäyhdyshenkilöt neuvovat ja tukevat häirintää, epäasiallista kohtelua, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäyhdenvertaista kohtelua kohdanneita yhteisön jäseniä. Häirintäyhdyshenkilöihin voi olla yhteydessä silloinkin, kun on epävarma tilanteestaan tai haluaisi vain keskustella mahdollista tavoista puuttua häirintään. Tarvittaessa häirintäyhdyshenkilö ohjaa edelleen selvitettäväksi (esim. tiedekunta).Kaikki häirintäyhdyshenkilöiden kanssa käydyt keskustelut ovat täysin luottamuksellisia. Katsothan yhteystiedot ja lisätietoja: Epäasiallinen kohtelu, häirintä ja kiusaaminen.

TREYn häirintäyhdyshenkilöt:

Opiskelijoiden välisessä vapaa-ajalla tapahtuvassa epäasialliseen kohteluun, kiusaamiseen ja häirintään liittyvässä tilanteessa yhteystaho on aina TREYn häirintäyhdyshenkilöt ja tarvittaessa viranomaiset. Voit olla yhteydessä sähköpostitse joko molempiin häirintäyhdyshenkilöihin (hairinta(at)trey.fi) tai jompaan kumpaan (hairintamies(at)trey.fi, hairintanainen(at)trey.fi). Häirinnästä voi ilmoittaa, halutessaan anonyymisti, myös TREYn häirintälomakkeen kautta. TREYn häirintäyhdyshenkilöt toimivat opiskelijan ehdoilla, eikä mitään jatkotoimenpiteitä tai yhteydenottoja tehdä ilman suostumusta. Ohjeet opiskelijoiden väliseen kiusaamiseen ja häirintään puuttumiseksi löytyvät TREYn sivuilta.

Lisäksi matalan kynnyksen apua, tukea ja neuvontaa kiusaamisasioissa saat Kiusatut - kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontapisteeltä.

Julkaistu: 23.2.2022
Päivitetty: 17.11.2022