Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Ulkomaan harjoittelun muistilista

Ennen harjoitteluun lähtöä:

 • Muista ilmoittautua Tampereen yliopistoon. Voit oman harkintasi mukaan ilmoittautua joko läsnä- tai poissaolevaksi. Läsnäolevaksi ilmoittautuessasi maksat Treyn jäsenmaksun ja saat lukuvuositarran opiskelijakorttiin. Olet näin ollen oikeutettu opiskelijaetuuksiin Suomessa (mm. matkalippujen alennukset) ja voit käyttää YTHS:n palveluita. Vain läsnäolevalle opiskelijalle voidaan kirjata opintosuorituksia. Voit ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi myös vain yhden lukukauden ajaksi.
 • Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle ja Postille. Voit tehdä ilmoituksen Postin verkkopalvelussa. Palatessasi sinun on muistettava tehdä ilmoitus paluustasi!
 • Ilmoita myös Kelaan muutostasi ulkomaille. Palatessasi sinun on muistettava tehdä ilmoitus paluustasi!
 • Ota käyttöön Suomi.fi-viestit ja -valtuudet. Saat viranomaisviestit sähköisesti kirjepostin sijaan ja voit valtuuttaa  toisen henkilön asioimaan puolestasi valitsemissasi asioissa.
 • Tarkista nykyinen vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vakuutuksen ottamista suositellaan (myös matkatavara-, matkavastuu- ja oikeusturvavakuutus).
 • Jos saat työharjoittelustasi palkkaa, perehdy Suomen verohallinnon ohjeisiin verotuksesta Verohallinnon sivuilla
 • Selvitä tarvitsetko työlupaa tai viisumia.Työntekijöiden vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaisesti EU-kansalaiset voivat työskennellä toisessa EU-maassa ilman työlupaa.
 • Erasmus+ -harjoitteluun lähtiessäsi sinun tulee täyttää training agreement eli harjoittelusopimus harjoittelupaikan ja harjoittelun yhdyshenkilön kanssa. Lomakken saat tulostettua Mobility-Online järjestelmästä.
 • Erasmus+ -apurahasopimus tulee allekirjoittaa ennen harjoittelun alkamista. Saat tulostettua apurahasopimuksen Mobility-Onlinesta sen jälkeen, kun apurahasi on laskettu.
 • Erasmus+ -harjoittelijana saat oikeuden osallistua Erasmus+ Online Language Support (OLS) kielivalmennukseen. Se tarjoaa mahdollisuuden opiskella kieliä ja testata kielitaidon kehittymistä verkossa. Erasmus+ Online Language Support -kielivalmennus (OLS) tapahtuu EU Academy -alustalla. Saat sähköpostitse lisätietoa ennen harjoittelusi alkua. Lisätietoa myös Opetushallituksen sivulta: Online Language Support OLS -kielivalmennus verkossa sekä EU academyn nettisivulta.
 • Erasmus+ -työharjoittelujen harjoittelusopimuksessa (learning agreement for traineeship/ training agreement) kysytään työnantajan ottamista vakuutuksista sinulle harjoittelun ajaksi. Tällä viitataan mm. vastuuvakuutukseen (liability insurance), joka kattaa kolmansille osapuolille aiheutetut vahingot työn aikana. Mikäli työnantaja ei ota sinulle vastuuvakuutusta, ole yhteydessä kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin. Vastuuvakuutuksella ei viitata matkavakuutukseen, jonka solmiminen on joka tapauksessa suositeltavaa. Ota myös selvää, kattaako matkavakuutuksesi irtaimistosi myös ulkomailla.
 • Erasmus+ -työharjoittelussa pakollisia vakuutuksia ovat myös sairausvakuutus (minimissään Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja tapaturmavakuutus. Erasmus+ -harjoittelijat kuuluvat yliopiston tapaturmavakuutuksen piiriin, jos harjoittelusi on palkaton. Tämä vakuutus kattaa  tapaturmat työskentelyaikana sekä matkalla töihin ja töistä kotiin. Jos harjoittelusi on palkallinen, tiedustele tapaturmavakuutusta työnantajaltasi. Jos työnantaja ei tarjoa tapaturmavakuutusta, olet itse vastuussa vakuutuksen ottamisesta. Työharjoittelun ajalle ajalle kannattaa hankkia yksityinen matkavakuutus, sillä Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole riittävä esimerkiksi kotiuttamistapauksissa tai tietyissä sairaanhoitotapauksissa, joten täydentävä vakuutus voi olla tarpeellinen.
 • Suomen ulkoasiainministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä ennen ulkomaille lähtöä. Näin Suomen viranomaiset saavat sinuun yhteyttä mahdollisissa kriisitilanteissa. Ilmoituksen voit tehdä Ulkoasiainministeriön sähköisessä palvelussa.

Kohteessa:

 • EU- ja ETA-maissa sinun tulee rekisteröidä oleskelusi kolmen kuukauden kuluessa. Tässä yhteydessä voit käyttää myös todistusta Erasmus+ -statuksesta ja -apurahasta, jonka saat tarvittaessa lähettämällä viestin mobility.tau [at] tuni.fi.
 • Jos on tarpeen, rekisteröidy myös paikallisviranomaisille (poliisilaitos tai vastaava).

Ulkomaan työharjoittelun jälkeen:

 • Muista ilmoittaa paluustasi Digi- ja väestötietovirastolle ja Kelaan!
 • Palauta harjoitteluraporttisi Mobility-Onlinen kautta. Harjoitteluraportin palauttaminen on Erasmus+ -harjoitteluapurahan ehto.
 • Toimita tarvittavat dokumentit harjoittelun yhteyshenkilöllesi, jotta saat harjoittelustasi opintopisteet rekisteriin.
 • Erasmus+ -harjoitteluapurahan saajat: lataa Mobility-Onlineen todistus työharjoittelustasi. Todistuksesta tulee käydä ilmi työharjoittelun tarkat alkamis- ja päättymispäivämäärät.
 • Muista myös täyttää harjoitteluasi koskeva arviointilomake (EUSurvey), jonka täyttämiseen saat erillisen kutsun sähköpostitse. Kutsu lähetetään automaattisesti komission sähköisestä järjestelmästä harjoittelusi jälkeen.
Julkaistu: 20.5.2019
Päivitetty: 14.6.2024