Hyppää pääsisältöön

Opintotuki

Korkeakouluopiskelijana voit hakea opintotukea toimeentulosi turvaamiseen opintojen aikana. Yksityiskohtaista tietoa opintotuesta löydät Kelan verkkosivuilta.

Opintotukea haetaan ensisijaisesti Kelan sähköisessä asiointipalvelussa. Kela tarkistaa opintojasi koskevat tiedot korkeakoululta pääsääntöisesti sähköisesti.

Tulojen vaikutus opintotukeen

Huomaathan, että omat tulosi vaikuttavat aina siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun pitää itse huolehtia siitä, etteivät vuositulosi ylitä vuositulorajaa. Voit arvioida oman vuositulorajasi Kelan opiskelijan omien tulojen laskurilla.

Opintojen edistyminen

Jotta voit saada opintotukea, opintojesi pitää edistyä riittävästi.  Korkeakouluopinnoissa opintojen tulee edistyä lukuvuoden aikana keskimäärin 5 opintopistettä nostettua tukikuukautta kohden ja jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä (vähimmäissuoritusvaatimus).

Jos opintosi eivät edisty riittävästi, Kela voi muuttaa tukesi määräaikaiseksi tai lakkauttaa sen kokonaan. Kela voi myös periä sinulta tukea takaisin, jos sinulla on ollut opintosuorituksia erityisen vähän ja olosuhteistasi ilmenee, että tarkoituksesi ei ole ollut opiskella.

Lisätietoa opintojen edistymisen seurannasta löydät Kelan verkkosivuilta.

Miten toimin, mikäli opintoni eivät edisty?

Mikäli huomaat, että opintosi eivät edisty riittävästi suhteessa nostamiesi opintotukikuukausien määrään, voit halutessasi perua tulevia opintotukikuukausia etukäteen tai vaihtoehtoisesti palauttaa jo maksettuja tukikuukausia Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Jos et pysty opiskelemaan sairauden vuoksi, voit jäädä sairauslomalle. Jos tiedät, että sairautesi kestää enintään 2 kuukautta, voit nostaa opintotukea normaalisti. Voit kuitenkin joutua antamaan Kelalle selvityksen sairastumisestasi ja opintojesi edistymisestä. Selvitystä varten tarvitset lääkärintodistuksen sairaudestasi. Lisätietoja löydät Kelan verkkosivuilta.

Mikäli opintosi eivät edisty normaalisti, voit saada apua korkeakoulusi ohjaustahoilta:

Tukiajan pidennys

Enimmäistukiaikasi riippuu tutkintosi laajuudesta ja siitä, milloin olet aloittanut opintosi. Jos et ole pystynyt suorittamaan tutkintoasi loppuun enimmäistukiaika, voit saada tukiajan pidennystä yhteensä enintään 9 kuukautta, mikäli opintosi ovat viivästyneet sairauden tai muun erityisen painavan syyn takia.

Lisätietoa tukiajan pidennyksestä löydät Kelan verkkosivuilta.

Mistä saan lisätietoa opintotuesta?

Mikäli tarvitsemaasi tietoa ei löydy Kelan verkkosivuilta, voit kysyä lisätietoa Kelan asiakaspalvelusta tai Kelan sosiaalisen median kanavilta.

Julkaistu: 20.2.2019
Päivitetty: 14.4.2023