Hyppää pääsisältöön

Henkilökohtaiset tallennustilat

Tampereen yliopisto ja TAMK

Henkilökohtaisten tiedostojen ja sisältöjen tallentaminen

Tutustu erilaisten tallennuspaikkojen vertailuun sivulla Tallennustilan valinta.

 

OneDrive for Business (TUNI)

OneDrive for Business -tallennuspalvelu on osa Microsoft 365 -palvelua. Kirjaudu palveluun osoitteessa https://portal.office.com TUNI-sähköpostiosoitteellasi.

OneDrive for Business on verkkotallennustila, joka mahdollistaa tiedostojesi tallentamisen, muokkaamisen ja jakamisen niin selaimella, OneDrive-ohjelmalla, puhelinsovelluksella kuin Office-ohjelmillakin. Tiedostosi ovat aina saatavilla, ajasta ja paikasta riippumatta. Tallennustilaa on kaikille käyttäjille 1000 gigatavua. Palvelu on käytettävissä opiskelusi tai työsuhteesi ajan.

Käytä ensisijaisesti OneDrivea henkilökohtaisten tiedostojen tallentamiseen.

Tiedon tunnistaminen ja hallinta

Soveltuvuus

Rajaukset

Kustannus

Soveltuu ns. tavanomaisten henkilötietojen käsittelyyn (henkilötietokategoria 3Y + lisäksi myös 2A on mahdollinen, kun tiedot erikseen salattu).  

 

Suositellaan henkilökohtaisten työdokumenttien/tiedostojen tallennuspaikaksi.

 

Palvelu tuotetaan ja siinä oleva data sijaitsee ETA-alueella. Pääsy tietoihin varmistetaan kaksivaiheisella tunnistautumisella ja käyttö on lokivalvottua.

 

Jakaminen: soveltuu parhaiten yksittäisten dokumenttien tilapäiseen jakamiseen.

Jatkuvaan ryhmätyöskentelyyn suositellaan Teams-työtilan luomista.

Sisältyy TUNI-tunnuksen käyttöoikeuteen.

 

Käyttö OneDrive-ohjelmalla

Voit käyttää palvelua tietokoneelle asennettavalla OneDrive-ohjelmalla. Ohjelma pitää halutut M365-pilvessä olevat tiedostot synkronoituneena tietokoneelle. OneDriven selaimessa tiedostoihin tehdyt muutokset synkronoituvat tietokoneen OneDrive - TUNI.fi -kansiossa oleviin tiedostoihin. Vastaavasti tietokoneella samoihin tiedostoihin tehdyt muutokset tallentuvat pilvessä olevaan tallennustilaan. Olemme asentaneet OneDrive-ohjelman valmiiksi henkilökunnan tietokoneisiin. Näet ohjelman tietokoneellasi sekä Käynnistä-valikossa että näytön oikeassa alanurkassa pikakuvakkeena.

Pystyt määrittelemään haluamasi hakemistot synkronoinnin piiriin. Voit tehdä tämän klikkaamalla selaimella hakemistossa ylhäältä Sync. Toinen vaihtoehto on mennä OneDrive-ohjelmasta asetuksiin ja valita sieltä Valitse kansiot/Choose folders. Todennäköisesti pilvessä oleva levytila on isompi kuin tietokoneellasi oleva levytila, joten huolehdi, että levytila ei lopu tietokoneeltasi kesken.

Tiedostojen muokkaaminen Office-ohjelmilla

Jos haluat tallentaa muokattavan tiedoston omaan OneDrive for Business -tallennustilaasi, valitse Office-ohjelmien Tallenna nimellä -valikossa tallennuspaikaksi OneDrive - TUNI.fi.

Käyttö mobiililaitteella

Voit ladata mobiililaitteelle sovelluksen, jolla pääset OneDrivessa oleviin tiedostoihin. Office-sovelluksilla voit muokata OneDriveen tallennettuja Office-tiedostoja.

Huomioitavaa

  • OneDrive for Business on eri palvelu kuin kuluttajille suunnattu OneDrive.
  • Tiedoston poistaminen tietokoneen OneDrive-kansiosta poistaa sen myös pilvipalvelusta.
  • Voit palauttaa poistettuja tiedostoja itsepalveluna 90 vuorokauden ajalta. Tämän jälkeen sinulla ei ole mahdollisuutta palauttaa tiedostoja.
  • Sinun on itse siirrettävä tiedostosi ja kansiosi haluamaasi paikkaan ennen käyttöoikeuden päättymistä.
  • Jos jaat tiedostoja ulkopuoliselle, muista kertoa hänelle kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönotosta.

Lisätietoja OneDrive for Business -tallennuspalvelusta

 

Henkilökohtainen kotihakemisto verkkolevyllä

Käytä ensisijaisesti OneDrivea henkilökohtaisten tiedostojen tallentamiseen P-aseman sijasta.

Pilvipalvelut ovat vähentäneet tarvetta P-asemalle, mutta se voi olla tarpeen vielä mm. seuraavissa tilanteissa:

  • arkaluontoisten työtiedostojen tallennus, joita ei voi tallentaa pilveen (ks. OneDriven soveltuvuus ylempänä tällä sivulla)
  • tietokoneluokissa työtiedostojen ottaminen talteen silloin, jos OneDriven käyttö internet-selaimella ei sovellu käyttötarpeeseen
  • joillakin tutkimushankkeilla voi olla erityisohjelmistoja tai -tarpeita, joiden vuoksi verkkolevyille on tarvetta. Tällöinkin on syytä arvioida, onko ryhmän käytössä oleva S-asema parempi tallennuspaikka. Tutkimusdata on silloin ryhmän käytettävissä myös henkilöstön vaihtuessa.
    Lue lisää sivulta Ryhmähakemistot

Käytettävissä oleva levytila

Kaikille uusille TUNI-käyttäjille luodaan automaattisesti verkkolevylle henkilökohtainen kotihakemisto (P-asema). Kotihakemiston oletuskoko on henkilökunnalla 50 GB ja opiskelijoilla 10 GB. Jatkossa kotihakemiston koko on kaikilla uusilla käyttäjillä 100 GB.

Verkkolevyjen varmuuskopiointi 

Verkkolevyt varmuuskopioidaan automaattisesti päivittäin. 

Tiedostojen palautus verkkolevyltä 

Käyttäjä voi itse palauttaa poistetun tiedoston verkkolevyltä, jos poistosta on alle 3 viikkoa. Katso ohje sivulta Usein kysytyt kysymykset - Tallennuspalvelut.

Yhteysongelmat

Jos kotihakemistosi P-asema ei näy, avaa työpöydältä TUNI Tools -kansio, napsauta pikakuvaketta MapDrive-TUNI-Home (drive P) ja syötä pyydettäessä TUNI-tunnuksesi salasana. Koskee vain henkilökunnan ylläpidettyjä työkoneita.

 

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 31.1.2019
Päivitetty: 23.4.2024