Hyppää pääsisältöön

Tietokoneluokkien käyttö

Tampereen yliopisto ja TAMK

Opetustilan Windows-tietokoneen käyttö
Tulostaminen, kopiointi ja skannaus
Tietokoneluokkien etiketti
Palvelupyynnöt ja vikailmoitukset
Väliaikainen visitor-vierailijatunnus

Korkeakouluyhteisön kampuksilla on opetuskäyttöön tarkoitettuja tietokoneluokkia ja muita tietokoneilla varustettuja opetustiloja.

Yleiset luokat ovat kaikkien korkeakouluyhteisön opiskelijoiden käytettävissä. Lisäksi on yksittäisten yksiköiden hallinnoimia luokkia ja tiloja, joiden kulkuoikeudet ja käyttö on rajattu vain yksittäisen alan tai kurssin opiskelijoille.

Tietokoneissa on pääsääntöisesti Windows 10 -käyttöjärjestelmä ja niille kirjaudutaan TUNI-sähköpostiosoitteella. Poikkeuksia tähän käytäntöön voi olla joissakin opetuslaboratorioissa. Niiden käyttöön saat opastuksen opettajaltasi.

Opetustilan Windows-tietokoneen käyttö

Kirjautuminen

Kirjaudu tietokoneelle TUNI-sähköpostiosoitteella ja salasanalla.
 

Tiedostojen tallennus ja levytila

Tiedostojen tallentamiseen on käytettävissä OneDrive for Business, joka on Microsoftin Office 365 -palveluun sisältyvä henkilökohtainen tallennustilasi. OneDriven käyttämisen hyvä puoli P-levyasemaan verrattuna on se, että pääset tiedostoihisi käsiksi helposti myös kotoa, mobiililaitteilta jne. OneDrivessä on myös tarjolla huomattavasti enemmän tallennustilaa. Voit ottaa palvelun käyttöön käynnistämällä OneDriven esim. Käynnistä-valikosta (Start Menu) ja kirjautumalla palveluun TUNI-käyttäjätunnuksellasi. Voit käyttää palvelua myös www-selaimella.

Tietokoneella on käytettävissäsi myös P-levyasema, jossa näkyy henkilökohtainen tallennustilasi korkeakoulun tallennuspalvelimilla. P-levyasemallesi on pääsy vain omalla käyttäjätunnuksellasi, ei muilla käyttäjillä. Kun tallennat tietokoneluokan koneella tiedostoja työpöydälle (Desktop) tai tiedostokansioon (Documents), nekin tallentuvat todellisuudessa P-asemalle kansioon StudentDocuments. Voit käyttää myös P-aseman juurikansiota tiedostojen tallentamiseen ja tehdä sinne muita kansioita. Tiedostot näkyvät tällöin myös muilla luokkien tietokoneilla samaan tapaan.

Jos olet opiskellut ennen TUNI-korkeakouluyhteisön alkua vanhoissa korkeakouluissa, aiemmin henkilökohtaiselle verkkolevylle tallentamasi tiedostot on kopioitu seuraaviin alikansioihin P-levyasemalle. Voit siirtää sieltä tiedostosi helpommin löydettäviin paikkoihin OneDriveen tai P-levyasemalle.

  • Entisen TAY:n tiedostot: EDU_HOME
  • Entisen TTY:n tiedostot: INTRA_HOME (työpöydälle aiemmin tallennetut tiedostot ovat alikansiossa Documents\Desktop)
  • Entisen TAMKin tiedostot: TAMK_STUDENT_HOME

Väliaikaisia tiedostoja on mahdollista tallentaa tietokoneilla C-levyaseman kansioon Temp. Huomaa, että tähän kansioon on pääsy myös tietokoneen muilla käyttäjillä, eivätkä tiedostot siirry koneelta toiselle! Kansio saatetaan myös tyhjentää milloin tahansa. Temp-hakemistoa voi käyttää esim. sellaisen tiedoston lataamiseen verkosta, joka ei ole luottamuksellinen ja jota et tarvitse omaan tallennustilaasi talteen.

Tulostaminen, kopiointi ja skannaus

Yleisissä tietokoneluokissa tai käytävillä on käytettävissä monitoimilaitteita tulostamista, papereiden kopiointia ja skannausta varten. Käytä tietokoneella tulostusjonoa SecurePrint. Tulostustyö ohjautuu tulostuspalvelun jonoon, ja voit ottaa tulosteen ulos minkä tahansa kampuksen monitoimilaitteelta.

Tietokoneluokkien etiketti

Tietokoneluokat ovat opiskelijoiden yhteisiä työtiloja. Luokissa säilyy työrauha ja ne pysyvät viihtyisinä ja käyttökuntoisina, kun huomioit muut opiskelijat ja noudatat seuraavia ohjeita:

  • Avaa luokan ovi omalla kulkukortillasi. Älä päästä luokkaan muita, ellet ole varma heidän oikeudestaan päästä sisään.
  • Älä kiilaa ovia auki; se vääntää ovien saranat ja heikentää ilmanvaihdon toimintaa.
  • Älä mene luokkaan, jossa on oppitunti käynnissä.
  • Noudata luokassa hiljaisuutta; puhu puhelimeen luokan ulkopuolella.
  • Nauti evääsi luokan ulkopuolella.
  • Käytä tietokoneita vain opiskeluun liittyviin tehtäviin.

Palvelupyynnöt ja vikailmoitukset

Tietokoneita koskevissa asioissa palvelee IT Helpdesk.

Esitystekniikkaa koskevissa asioissa palvelevat rakennuksen virastomestarit tai IT Helpdesk.

Kiinteistöjä koskevissa asioissa palvelee kiinteistöhuolto.


Väliaikainen visitor-vierailijatunnus

Opetustilojen tietokoneille kirjaudutaan vain omilla henkilökohtaisilla TUNI-tunnuksilla. Jos TUNI-tunnuksen käyttö ei ole mahdollista, poikkeustapauksissa voidaan luoda vierailijalle henkilökohtainen Visitor-tunnus lyhytaikaista tarvetta varten.  Visitor-tunnuksen saa kampusten info-pisteiltä.  Tämä järjestely voi olla tarpeellinen esimerkiksi silloin, jos korkeakouluyhteisön ulkopuoliselle tarvitaan pääsy tietokoneelle esityksen näyttämistä varten, eikä vierailijan vastuuhenkilö voi näyttää esitystä omalla TUNI-tunnuksellaan.

 

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 12.6.2019
Päivitetty: 14.3.2022