Hyppää pääsisältöön

Vuoden opetusteko -palkinto nivelkipu-opetuksen etäryhmätöille

Julkaistu 21.12.2020
Tampereen yliopisto
kuvassa kunniakirjan tekstiä
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan Nivelkipu-jakson ryhmätyöt nivelten tutkimisesta ja niiden etätoteutus on saanut Suomen Medisiinariliiton Vuoden opetusteko -palkinnon. Jakso kuuluu neljännen vuosikurssin opetukseen.

Palkinto jaettiin tuki- ja liikuntaelinsairauksien opetustiimille, johon kuuluvat professori Ville Mattila, kliininen opettaja Heidi Lehtokangas, tenure track -professori Jarkko Jokihaara ja kliininen opettaja Tarja Virkkunen.

- Saimme palkinnon innovatiivisesta tavasta käyttää digipedagogiikan työkaluja, jotka varmistivat poikkeusaikoina kandien hyvä opetuksen, Ville Mattila kertoo.

Jokaiseen ryhmätyöhön oli Moodlessa laaja ennakkomateriaali ja pakollinen ennakkotentti. Ryhmätyöt perustuivat ryhmälähtöisen oppimisen eli Teams-based learningin ideaan.

- Opetuksen alustana käytimme Zoomia siten, että oppivideoiden katselun jälkeen kandidaatit tutkivat toisensa etänä kuvaten samalla läppärin tai vastaavan kameralla. Opettaja näki kaikkien tutkimiset ja saattoi korjata virheet jopa paremmin kuin live-tilanteessa, jossa väkisinkin osa kandeista jää selän taakse, Mattila kertoo.

Nivelkipu-jakso sai jo vuoden 2019 lopulla Medisiinariliiton Vuoden opetusteko -kunniamaininnan.