Hyppää pääsisältöön

Uusi yliopisto juhlisti valmistuneita!

Julkaistu 17.6.2019
Tampereen yliopisto
Valmistuneiden juhlaValmistuneet saapuivat juhlasaliin kulkueena.
Yliopiston keskustan kampuksella vietettiin perjantaina valmistuneiden juhlia. Paikalla oli yli 700 juhlijaa vauvasta vaariin.

Päätalon juhlasalin jokainen penkki oli täynnä perjantai-iltana, kun Tampereen yliopistosta valmistuneita juhlistettiin. Uusi monitieteinen yliopisto näkyi juhlijoiden joukossa, sillä paikalla oli useita Hervannan kampuksella opiskelleita. Viikkoa aikaisemmin Hervannan kampuksella järjestetyissä valmistuneiden juhlissa oli myös opiskelijoita keskustan kampukselta.

Perheen pienimmät oli otettu juhlissa huomioon. Varhaiskasvatuksen opiskelijat järjestivät lapsille tekemistä samalla, kun aikuiset siirtyivät juhlasaliin.

Tänä keväänä juhlapäivään mennessä Tampereen yliopistosta on valmistunut 650 maisteria, diplomi-insinööriä ja arkkitehtia. Lääkäreitä valmistui 105.

Kirsi Henriksson
Kirsi Henriksson ponnisti Tampereelta kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin.

Tillikan tarjoilijasta Kriisinhallintakeskuksen johtajaksi

Juhlapuheen piti Tampereen yliopiston alumni, Kriisinhallintakeskuksen johtaja, Kirsi Henriksson. Puheessaan Henriksson kertoi, että oma valmistuminen vei aikoinaan kahdeksan vuotta. Väitöskirja on edelleen työn alla.

– Tulen aina lämpimällä mielellä yliopistolle, koska minulla on niin hyvät muistot opiskeluajoista. Väitöskirja on edelleen ikuisessa kielentarkastuksessa, mutta aion kyllä joskus saada sen valmiiksi. Onneksi väitöskirjan aihe on historian piiristä, niin se ei ole vanhentunut. Minusta tuntuu, että aihe saattaa jopa olla nyt ajankohtaisempi kuin aikoinaan, Henriksson naurahtaa.

Työurallaan Henriksson on toiminut monissa haastavissa tilanteissa. Nigerin presidentti myönsi hänelle kunniamerkin, kun suomalaisen johtama EU:n siviilikriisinhallintaoperaatio sai hallitsemattoman pakolaisvaelluksen kontrolliin Agadezin kaupungissa. Afrikan työmatkoillaan Henriksson on myös sairastanut malarian kolme kertaa.

Valmistuneiden juhla
Juhlasali oli tupaten täynnä väkeä.

Henriksson kokee urallaan hyötyneensä erityisesti laajasta opiskelutaustastaan.

– En ikinä voinut kuvitella, että olisin näissä hommissa, missä nyt olen. Kaikkein suurin etu urallani on ollut se, että minulla on hyvin laaja-alainen opiskelu- ja elämänkokemus. Mielestäni varsinkin historia on sellainen aine, joka toimii hyvänä pohjana erilaisten kriisien ymmärtämisessä, Henriksson totesi.

Elämänkokemuksen kartuttaminen alkoi jo opiskeluaikoina, kun Henriksson hankki lisätuloja tarjoilijana.

– Olen sellainen tavallinen opiskelija, joka työskenteli koko opintojen ajan. Pääasiassa tein tarjoilijan hommia Tillikassa, Henriksson totesi.

Jenna Nurminen
Jenna Nurminen valmistui opettajaksi ja suunnittelee seuraavaksi työnhakua.

Opettaja nauttii ensin valmistumisesta, sitten alkaa työnhaku

Jenna Nurminen aloitti opintonsa ensin Raumalla ja haki myöhemmin siirron Tampereen yliopistoon. Kasvatustieteistä valmistunut uusi maisteri ei vielä ole lyönyt lukkoon tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Kun nyt olen saanut gradun palautettua ja se on hyväksytty, olen koettanut vaan olla ihan rauhassa. Työnhaku on sekin työtä, Nurminen sanoi.

Tulevaa asuinpaikkaansa Nurminen ei vielä ole päättänyt. Vaikka taskussa onkin opettajan pätevyys, tuleva työpaikka saattaa löytyä myös toiselta alalta.

– En ole poissulkenut esimerkiksi henkilöstöhallinnon hommia. Katsotaan mitä tapahtuu, Nurminen kertoi.

Samuli Viitanen
Judoka Samuli Viitanen tähtää Tokion olympialaisiin maisterintutkinto taskussaan.

Maisteri tähtää olympialaisiin

Kauppatieteistä pääaineenaan laskentatoimi valmistunut Samuli Viitanen on ollut vuoden alusta lähtien työelämässä. 26-vuotiaan maisterin elämään mahtuu akateemisten opintojen ja töiden lisäksi myös kilpaurheilua: vuonna 1993 syntynyt Viitanen kilpailee judossa 90 kilon sarjassa ja tavoittelee paikkaa vuoden 2020 Tokion olympialaisista.

– Sellainen palapeli on itselläni tällä hetkellä. Olympialaiset ovat tähtäimessä, Viitanen totesi juuri ennen juhlaseremonian alkua.

Qin He
Qin He valitsi Tampereen yliopiston laadukkaan opetuksen takia.

Tampere tunnetaan Kiinassa asti

Tampereen yliopisto houkuttelee paljon opiskelijoita myös ulkomailta. Yksi kansainvälisistä opiskelijoista on Kiinasta kotoisin oleva Qin He, joka valmistui Information Technology, Data Engineering and Machine Learning -maisteriohjelmasta.

Shanghaista aina Pirkanmaalle asti muuttanut Qin He on opiskelujensa aikana tykästynyt Tampereeseen.

– Tampere on erittäin kaunis kaupunki, kuten koko Suomi. Kesä on kyllä paras vuodenaika Suomessa. Nautin erityisen paljon juhannusjuhlista viime kesänä, Qin He totesi.

Kesätyön jälkeen Qin He aikoo jatkaa opintojaan. Tampereen lisäksi hän on hakenut myös muutamaan muuhun korkeakouluun.

– Juhlien jälkeen jään malttamattomana odottamaan tuloksia jatko-opinnoistani, Qin He sanoi.

Kesän jälkeen yliopisto pääsee normaaliin arkeen

Rehtori Mari Walls oli juhlahumun keskellä erittäin iloinen uudesta merkkipaalusta Tampereen yliopiston historiassa.

– Tosi upeaa, että ollaan niin pitkällä, että meiltä valmistuu ensimmäiset opiskelijat. Me tarvitsemme näiden nuorten ihmisten taitoja ja osaamista suomalaisessa yhteiskunnassa. Toivottavasti kaikki löytävät paikkansa, ja uskon kyllä, että näin käy, Walls sanoi.

Kevät on ollut uuden yliopiston henkilöstölle työntäyteinen. Rehtori kiittikin henkilöstöä ahkerasta työstä, jota uuden korkeakouluyhteisön luominen on vaatinut.

– Tosi paljon on ollut töitä kevään aikana meillä kaikilla. Olen kuitenkin hirveän tyytyväinen siihen, että olemme päässeet pisteeseen, jossa laiva alkaa kääntyä. Lomien jälkeen meillä alkaa normaali syksy, ja pääsemme normaaliin työtahtiin. Tämä on meidän henkilöstölle todella tärkeää, Walls sanoi.

Juhlien jälkeen rehtori kääntää katsettaan jo tulevaan.

– Seuraava opiskelijapolvi tulee kesän jälkeen taloon sisään, mikä aloittaa uuden taipaleen. Ja sehän on yliopistolle huippuasia, että he ovat hakeutuneet meidän yliopistoon. Haluamme pitää heistä mahdollisimman hyvää huolta, Walls sanoi.

 

Teksti: Jaakko Kinnunen
Kuvat: Mika Kanerva