Hyppää pääsisältöön

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka puhuttaa paneelikeskusteluissa – yliopistokiertue alkaa Tampereelta

Julkaistu 21.2.2024
Tampereen yliopisto
Kuva: Ulkoministeriö
Pandemia, Ukrainan ja Gazan sodat, kyberhyökkäykset… Kansainvälisen turvallisuusympäristön horjumisen myötä myös Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on alkanut uusi aikakausi. Ulkoministeriö järjestää keväällä osana uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelua paneelikeskustelujen sarjan neljässä yliopistossa. Kiertue alkaa Tampereen yliopistolta 4. maaliskuuta.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tärkeimpinä päämäärinä on turvata Suomen itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus, estää Suomen joutuminen alueelliseen konfliktiin ja taata suomalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti toteutettava ulkoasiainhallinnon uudistus tukee uutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan aikakautta ja ottaa huomioon myös Nato-jäsenyyden mukanaan tuomat lisävelvoitteet. 

Uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu on käynnissä. Osana valmisteluja ulkoministeriö järjestää yliopistokiertueen ajankohtaisista ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista. Kiertueen paneelikeskustelut toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston, Lapin yliopiston, Åbo Akademin ja Helsingin yliopiston kanssa. Kevään aikana kuullaan myös nuoria yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa. 

Yliopistokiertueella kuullaan ulkoministeri Elina Valtosen lisäksi diplomaatteja, asiantuntijoita ja yliopistomaailman toimijoita. 

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskeinen ohjausasiakirja, joka tarkentaa näiltä osin hallitusohjelman kirjauksia. Selontekoja on laadittu hieman eri muotoisina 1990-luvulta lähtien. Valmisteltavana oleva selonteko on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2024. 

Kiertue starttaa Tampereen yliopistolta 

Paneelikeskustelujen sarjan aloittaa Tampereen yliopiston tilaisuus maanantaina 4. maaliskuuta klo 13.30–14.45 (Huom! ajankohta on aikaistunut). Keskustelu järjestetään keskustakampuksella (Pinni B, ls B1100, Kanslerinrinne 1). 

Keskusteluun osallistuvat ulkoministeri Elina Valtonen, kansanedustaja Jani Kokko, Ulkopoliittisen instituutin vs. apulaisjohtaja Mikael Mattlin ja Latitude 66 Cobalt Oy:n toimitusjohtaja Thomas Hoyer. Keskustelua moderoi Tampereen yliopiston kansallisen turvallisuuden ja turvallisuuspolitiikan työelämäprofessori Valtteri Vuorisalo

Tilaisuus on avoin kaikille, mutta osallistujia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen. 

Ilmoittaudu Uuden ajan ulko- ja turvallisuuspolitiikka -paneelikeskustelun yleisöön

Aamulehti näyttää keskustelun suorana lähetyksenä. Lähetysikkuna avautuu Aamulehden verkkosivun yläosaan lähempänä tilaisuuden alkua.  

Lisätiedot 

Iiris Hjelt, avustava vastuuvirkamies, ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon valmistelu
0295 350 366 

Elisa Tarkiainen, ulkoministeri Valtosen erityisavustaja
0295 351 029

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] gov.fi