Hyppää pääsisältöön

Työsuojelurahastolta tukea työn uusimpien ilmiöiden tutkimiseen

Julkaistu 15.1.2024
Tampereen yliopisto
Etätyössä
Kuva: Essi Kannelkoski
Työsuojelurahasto (TSR) myönsi viime vuoden lopussa rahoitusta työelämää käsitteleville tutkimushankkeille. Tampereen yliopistosta rahoitusta sai kuusi tutkimusta, jotka käynnistyvät yhteiskuntatieteiden, johtamien ja talouden sekä kasvatustieteiden tiedekunnissa.

Professori Atte Oksanen (SOC) sai 190 000 euron rahoituksen hankkeeseen, jossa tarkastellaan suomalaisia työntekijöitä tekoälymurroksen keskellä.  

Hankkeessa tutkitaan tekoälyn käyttöä, asenteita ja tapoja, joilla työntekijät ja organisaatiot mukautuvat muuttuvaan tilanteeseen. Tutkimus tuottaa uutta tietoa digitaalisesta murroksesta ja hyvinvoinnista työelämässä.  

Professori (SOC), Työelämän tutkimuskeskuksen johtaja Anne Mäkikangas sai 180 000 euroa tutkimukselle Palaverismista tuottaviin kokouksiin.  

Asiantuntija- ja tietotyössä merkittävä osa työajasta koostuu kokouksista. Tästä huolimatta tieto työkokouksien merkityksestä työhyvinvoinnille ja tuottavuudelle on edelleen vähäistä. Tutkimus selvittää kysely- ja haastattelututkimuksen keinoin, millaisia kokemuksisa työntekijöillä ja esihenkilöillä on työkokouksista ja millainen merkitys niillä on työhyvinvoinnille ja työn tuottavuudelle.  

Professori Petri Nokelainen (EDU) sai 170 000 euron rahoituksen tutkimukseen, joka käsittelee monipaikkaisen työn johtamista.  

Koronapandemian vauhdittaman digitalisaation myötä työ on irtautunut paikasta ja ajasta erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä. Interventiotutkimus selvittää kolmen suuren organisaation esihenkilöiden kohtaamia käytännön arjen haasteita monipaikkaisen työn johtamisessa ja etsii niille ratkaisuja.  

Yliopistotutkija Noora Nenonen (MAB) tutkii turvallisuushavaintojen roolia turvallisuuden johtamisessa. Hanke sai TSR:ltä tukea 130 000 euroa.  

Tutkimuksessa tuotetaan keskeisiä vaiheita, ongelmia ja hyötyjä huomioiva malli turvalllisuushavaintojen käyttöönottamiseen ja toteutukseen. Tutkimus tarkastelee myös positiivisia havaintoja. Malli auttaa siirtymään turvallisuuden johtamisessa ennakoivampaan toimintaan.  

Professori Jari Stenvall (MAB) tarkastelee tutkimuksessaan työkykyä ja palveluasennetta julkisissa palveluissa.  

Tutkimus kohdistuu siihen, miten henkilöstön kokemat oikeudet ja velvollisuudet ilmentävät organisaatiokulttuuria ja vaikuttavat toimintaan, palveluasenteeseen, palvelun käyttöarvoon sekä työkykyyn. Yhdessä kohdeorganisaatioiden kanssa toteutettava tutkimus tavoittelee työympäristöjen ja työkyvyn parantamista. TSR myönsi tutkimukseen 70 000 euroa.  

Yliopistonlehtori Lotta-Maria Sinervo (MAB) tutkimusaiheena on tietoperusteinen johtamisdialogi. Hanke luo uutta ymmärrystä siitä, millaista osaamista ja organisaation kyvykkyyksiä tietoperustainen johtamisdialogi edellyttää moniarvoistuvassa kuntakentässä. Lisäksi hankkeessa kehitetään johtamiskäytäntöjä toiminta- ja taloustiedon yhteensovittamiseksi ja hyödyntämiseksi. TSR tukee hanketta 60 000 eurolla.  

Tutustu Työsuojelurahaston myöntöihin: 

Tekoälymurros työelämässä  

Palaverismista tuottaviin kokouksiin  

Monipaikkaisen työn johtaminen: haasteita ja ratkaisuja  

Turvallisuushavaintojen rooli turvallisuuden johtamisessa  

Työkyvyn ja palveluasenteen rakentuminen julkisissa palveluissa  

TieDi - Tietoperusteinen johtamisdialogi - Kykyä toiminta- ja taloustiedon yhteensovittavaan johtamiseen