Hyppää pääsisältöön

Nätyn Ruumis, liike ja populaari -kurssilla työstettiin musikaalikoregrafioita

Julkaistu 29.9.2023
Tampereen yliopisto
Kuvassa Jouni Pritttinen ja opiskelijat Ruumis, liike ja populaari -kurssin demossa Tampereen yliopiston Atalpan liikuntasalissa. Kuva: Jonne Renvall
Teatteritaiteen tutkinto-ohjelman kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden syksyn opinnoissa on Näyttelijän populaari taide -opintokokonaisuus, sen Ruumis, liike ja populaari -osion opettajina toimivat koreografi, tanssinopettaja Jouni Prittinen ja Nätyn yliopistonlehtori Niina Alitalo.
Nätyn 3. vuosikurssin opiskelijat  Ruumis, liike ja populaari -demossa 2023

Teatteritaiteen tutkinto-ohjelman (Nätyn) kolmannen eli viimeisen kandivuoden opintoihin kuuluu Näyttelijän populaari taide -niminen opintokokonaisuus, jossa näyttelijäopiskelija tutustuu erilaisiin populaarimuotoihin ja niiden tekniikoihin, kuten esimerkiksi musikaaliin, dragiin tai stand upiin. Yksi osa kyseistä opintokokonaisuutta on Ruumis, liike ja populaari -opintojakso, jolla syvennytään nimenomaan populaarien esitysten ilmentämään ruumiillisuuteen. 

Nätyn 3. vuosikurssin opiskelijat  Ruumis, liike ja populaari -demossa 2023

 

Tänä syksynä Ruumis, liike ja populaari -jaksolla tutustuttiin muun muassa musikaalikoregrafioiden työstämiseen ja harjoittelemiseen sekä musikaalin varsin tiukassa muodossa olevan tanssin ja laulun yhdistelmään ja sen mahdollisiin haasteisiin. Jakson tämän osuuden opettajina toimivat monissa musikaaleissa koreografina toiminut Jouni Prittinen (vierailija) sekä teatterimusiikkiin erikoistunut yliopistonlehtori Niina Alitalo.

Lyhyen ja intensiivisen periodin aikana opiskelijat harjoittelivat kaksi eri musikaalikohtausta/-koreogragfiaa lauluineen: Murha, murha (Murder, Murder) musikaalista Jekyll&Hide sekä Kodittomien laulu kotimaisesta ja aikoinaan Tampereen Työväen Teatterissa kantaesitetystä musikaalista Suruttomat. Prittinen on toiminut koreografiana molemmissa teoksissa, Jekyll&Hide -musikaalissa Lahden kaupunginteatterissa vuonna 2020 ja Suruttomissa Jyväskylän kaupunginteatterissa vuonna 2022. Sekä musiikillisesti että liikkeellisesti jaksolle valikoituneet materiaalit tarjosivat varsin erilaiset kurkistukset musikaalin tanssin ja laulun laatuisuuksiin. 

Periodi päättyi niin sanottuun sisäiseen ulostuloon, jossa kolmannen vuosikurssin opiskelijat esittivät harjoittelemansa kohtaukset Nätyn henkilökunnalle ja muille opiskelijoille. Nätyn periaatteiden mukaisesti esitykset ja ulostulot ovat olennainen osa oppimisprosessia sekä kiinteä osa opiskelua ja oppimiskokemusta. Esitysten julkisuus ja mittakaava vaihtelevat opintojaksoittain. 

kuvat: Jonne Renvall