Hyppää pääsisältöön

FinElibin kautta vuonna 2024 uusittavien sopimusten neuvottelutilanne

Julkaistu 30.11.2023
Tampereen korkeakouluyhteisö
Osa Tampereen yliopiston FinELib-konsortion kautta solmituista Read & Publish - tiedelehtisopimuksista päättyy vuoden 2023 lopussa. Jatkosopimuksista neuvotellaan parhaillaan kustantajien kanssa, mutta varmuutta uusien sopimusten syntymisestä ei vielä ole.

Jos uudet sopimukset eivät ole valmiina vuoden loppuun mennessä, päättyy FinELib-sopimusten maksuton avoin julkaiseminen seuraavien kustantajien lehdissä 31.12.2023: 

  • American Chemical Society (ACS) 
  • Elsevier (ScienceDirect) 
  • Emerald  
  • IEEE (IEEE Xplore - IEEE Electronic Library) 
  • Oxford University Press  
  • Royal Society of Chemistry (RSC) 
  • Springer (SpringerLink) 

Olen julkaisemassa yllä mainittujen kustantajien lehdissä – mitä teen? 

Mitä artikkelisi avoimelle julkaisemiselle tapahtuu, riippuu siitä minä päivänä kustantaja tai lehti hyväksyy artikkelisi julkaisemisen (date of acceptance). Jos artikkelisi hyväksytään vuoden 2023 puolella, se voidaan julkaista avoimena osana FinELibin nykyistä sopimusta. Jos artikkelin hyväksyminen menee vuoden 2024 puolelle, ei sitä voida avata nykyisellä sopimuksella.  

On mahdollista, että uusien sopimusten neuvottelut venyvät vuoden 2024 puolelle. Jos sopimus syntyy, tavoitteena on, että alkuvuoden 2024 artikkelit voidaan julkaista avoimina takautuvasti. Tämän toteutuminen riippuu kuitenkin lopullisesta neuvottelutuloksesta, eikä sitä voida taata. 

Jos uuden sopimuksen valmistuminen näyttää todennäköiseltä, FinELib julkaisee joulu–tammikuussa kustantajan ohjeet siitä, miten alkuvuonna julkaistavaksi hyväksyttävien artikkeleiden kirjoittajien kannattaa toimia. 

 

Jos sopimusta ei synny, miten pääsen lukemaan yllä mainittujen kustantajien lehtiä? 

Neuvotteluiden aikana on pääsy lehtiin, vaikka vanha sopimuskausi olisi päättynyt. Monen kustantajan kohdalla lehtien lukeminen jatkuu siis kuten ennenkin, vaikka neuvottelut venyisivät vuoden 2024 puolelle. 

Jos neuvottelut päättyvät tuloksettomina, lakkaa pääsy uusiin, vuonna 2024 julkaistaviin lehtiartikkeleihin. Kustantajien kanssa on kuitenkin sopimus pitkäaikaiskäyttöoikeuksista, joten vuonna 2023 ilmestyneisiin ja sitä vanhempiin lehtiartikkeleihin on pääsy. Pitkäaikaiskäyttösopimukset kuitenkin vaihtelevat kustantajittain. Osa pitkäaikaiskäyttösopimuksista koskee kaikkia ko. tilatun kokoelman lehtiä ja osa vain tiettyjä lehtiä. 

Niihin artikkeleihin, joihin et enää pääse suoraan kustantajan palvelusta, voit etsiä pääsyä hyödyntämällä kirjaston tekemää Alternative Access -opasta.

 

Tiedotamme sopimustilanteista lisää joulukuun aikana.  

  • Lisätietoja julkaisemista: oa [at] tuni.fi 
  • Lisätietoja sopimustilanteesta: hankinta.kirjasto [at] tuni.fi