Hyppää pääsisältöön

Cabells palvelu nyt käytössä tieteellisten lehtien evaluoinnissa

Julkaistu 29.9.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Syksyn lehdet_Saara Lehtonen
Tampereen yliopiston kirjasto on hankkinut Cabells-palvelun korkeakouluyhteisön käyttöön. Cabells-palvelu tukee tieteellisten lehtien evaluointia. Palvelu sisältää Journalytics -osion (entinen Journal Whitelist) sekä Predatory Reports -osion (entinen Journal Blacklist).

Cabells palvelun löydät linkistä: https://libguides.tuni.fi/cabells 

  

Journalytics -osiossa on käytössä yli 11 000 lehteä. Journalytics -osio kertoo kootusti keskeiset julkaisukanavaa koskevat tiedot. Voit hakea oman tieteenalasi lehtiä ja muokata hakutulosta tarkoituksenmukaisten kriteereiden avulla.  

Useat keskeiset rahoittajat edellyttävät tutkimusjulkaisujen avoimesta saatavuudesta huolehtimisesta. Voit hyödyntää tietokantaa hakemalla julkaisukanavia tieteenalaltasi ja filtteröidä lehdet eri avoimuuskriteerit täyttävien ehtojen mukaisesti. Erityisen tärkeää on erottaa vastuullista avointa tiedettä ja tutkimusta edistävät julkaisukanavat niin kutsutuista saalistajalehdistä, joiden tavoitteet rajoittuvat usein kirjoittajamaksujen keräämiseen.  

Predatory Reports -osiosta löytyy tietoa juuri ns. saalistajalehdistä (predator), joiden tieteellinen arvo on kyseenalainen ja joiden julkaisuprosesseissa ja lehtien tiedoissa on puutteita. 

Cabells löytyy tietokantalistalta ja Andorista. Etäkäytössä kirjaudu sisään tuni-tunnuksellasi tai Taysin etäkäyttötunnuksella 

Lisätietoa tietokannasta: oa [at] tuni.fi (oa[at]tuni[dot]fi)