Hyppää pääsisältöön

Alustalla:Aikuisten vaipat ovat tulevaisuuden talous- ja ympäristökysymysten keskiössä

Julkaistu 4.3.2020
Tampereen yliopisto
Aikuisten vaippojen ympärille syntyy päivittäin valtava määrä taloudellista toimintaa: voittoja ja hyötyjä eräille, epätasa-arvoa ja ympäristöongelmia toisille.

Aikuisille suunnatut vaipat synnyttävät näin ollen omanlaisensa globaalin poliittisen talouden – eli talouden ja politiikan erottamattoman kietouman, jolla on aina sekä paikallisia että globaaleja ulottuvuuksia ja vaikutuksia, kirjoittavat Tiina Vaittinen ja Eveliina Asikainen yhteiskuntatieteiden tiedekunnan verkkojulkaisu Alustalla.

Aikuisvaippojen maailmaan liittyy Vaittisen ja Asikaisen mukaan likaisuutta, häpeää, eriarvoisuutta ja sukupuolittuneisuutta. Vaipan vaihtaa toisille ihmisille useammin nainen kuin mies, ja inkontinenssi mielletään helposti feminiininä tai miehisyyttä rappeuttavana terveysongelmana, jolloin myös inkontinenssin stigma saa sukupuolittuneita sävyjä.

Vaippa merkitsee myös monia asioita, jotka eivät liity stigmaan ja häpeään.

– Riippumatta sukupuolesta vaippa on monelle inkontinenssista kärsivälle aikuiselle kuukautissuojiin verrattavissa oleva välttämätön ja arkinen hygieniatuote, jonka avulla terveysongelman kanssa on mahdollista peittää vaiva diskreetisti ja elää normaalia elämää. Hoivasta riippuvaiset ihmiset ovat ehkä toisten avun armoilla paitsi vessaan pääsyssä myös vaippojen vaihdossa, Vaittinen ja Asikainen kirjoittavat.

Vaippojen ympärille syntyy päivittäin valtava määrä globaalia ja paikallista taloudellista toimintaa.

– Aikuisille suunnatut vaipat synnyttävät näin ollen omanlaisensa globaalin poliittisen talouden – eli talouden ja politiikan erottamattoman kietouman, jolla on aina sekä paikallisia että globaaleja ulottuvuuksia ja vaikutuksia, Vaittinen ja Asikainen kirjoittavat.

Asikainen ja Vaittinen tutkivat aikuisvaippojen kestävää tulevaisuutta Suomen Akatemian ja Koneen Säätiön rahoittamassa Vaippahankkeessa. Globaalin poliittisen talouden tutkija Tiina Vaittinen (YTT) on Suomen Akatemian tutkijatohtori yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa ja kestävyys- ja kiertotalouskysymyksiin perehtynyt Eveliina Asikainen (HT) toimii lehtorina TAMKin Pedagogiset ratkaisut -yksikössä.

Yhteyshenkilö